Η EBRD τοποθετεί στη Famar 24 εκατ. ευρώ

Στηρίζει την εξαγορά της φαρμακοβιομηχανίας από το private equity MidEuropa

1' 15" χρόνος ανάγνωσης

Στη Famar επενδύει 24 εκατ. ευρώ η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), στηρίζοντας την εξαγορά της φαρμακοβιομηχανίας από το private equity MidEuropa και ακόμη τέσσερις επενδυτές. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι ανάμεσα στους επενδυτές αυτούς είναι και η BlackRock.

Το MidEuropa απέκτησε πλειοψηφικό ποσοστό συμμετοχής, με τους προηγούμενους μετόχους, ήτοι το κυπριακό ECM αλλά και το έτερο Metric Capital Partners, να διατηρούν ένα χαμηλό μειοψηφικό ποσοστό. Οπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, η συγκεκριμένη επένδυση θα στηρίξει τα πλάνα της εταιρείας, που αφορούν την επέκταση της παραγωγής της καθώς και των μονάδων Ερευνας και Ανάπτυξης που διατηρεί στην Ελλάδα.

Σήμερα η φαρμακοβιομηχανία διατηρεί έξι μονάδες παραγωγής, ήτοι τέσσερις στην Ελλάδα, μία στην Ιταλία και άλλη μία στην Ισπανία, δύο κέντρα Ερευνας και Ανάπτυξης σε Ισπανία και Ελλάδα καθώς και ένα μεγάλο κέντρο logistics στη Θήβα. Τη διαδικασία για την πώληση της Famar «έτρεξε» η Jefferies, ενώ πριν ανακοινωθεί το deal της πώλησής της, η εταιρεία προχώρησε σε επενδύσεις για την αύξηση της αποθηκευτικής δυναμικής του κέντρου διανομής που διατηρεί στη Θήβα, που αποτελεί το μεγαλύτερο κέντρο διανομής αμιγώς φαρμακευτικών προϊόντων καλύπτοντας πάνω από το 60% της ελληνικής αγοράς. H φαρμακοβιομηχανία είχε βρεθεί στο παρελθόν απέναντι σε οικονομικά αδιέξοδα, ωστόσο, όπως έχουν αναφέρει στελέχη της στην «Κ», η κερδοφορία του ομίλου αυξήθηκε κατά 30% την τριετία 2020-2023. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα έσοδα της Famar σε επίπεδο ομίλου (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία) διαμορφώθηκαν κοντά στα 240 εκατ. ευρώ, τα EBITDA ανήλθαν κοντά στα 30 εκατ. ευρώ το 2023, ενώ φέτος αναμένεται να κλείσουν περίπου στα 32 εκατ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT