«Ναι» στην έκθεση Ντράγκι από Ελληνικό Πάνελ Οικονομολόγων

«Ναι» στην έκθεση Ντράγκι από Ελληνικό Πάνελ Οικονομολόγων

Το 84% θεωρεί ορθές τις προτάσεις – «Αγκάθι» η πολιτική δυσκολία εφαρμογής τους

2' 24" χρόνος ανάγνωσης

Η έκθεση Ντράγκι και συγκεκριμένα η αύξηση των επενδυτικών δαπανών της Ε.Ε. κατά 800 δισ. προκειμένου να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα απασχόλησε το Ελληνικό Πάνελ Οικονομολόγων με το 84% να συμφωνεί με την πρόταση, το 8% να διαφωνεί, ενώ το 8% των συμμετεχόντων τοποθετήθηκε μεταξύ των δύο επιλογών.

Η πρόσφατη έκθεση Ντράγκι, σύμφωνα με τον Γιώργο Αρχόντα, μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών και υπεύθυνο του Ελληνικού Πάνελ Οικονομολόγων, έθεσε ξανά στο προσκήνιο τη συζήτηση για την αντιμετώπιση του διευρυνόμενου χάσματος μεταξύ Ε.Ε. αφενός και Κίνας και ΗΠΑ αφετέρου, εξέλιξη που ήδη επηρεάζει τόσο τις προοπτικές όσο και το καθημερινό βιοτικό επίπεδο των Ευρωπαίων.

Ο οδικός χάρτης που περιγράφεται στην έκθεση περιλαμβάνει μια σειρά από δράσεις και πρωτοβουλίες, που εκτείνονται από την ενίσχυση των δημόσιων επενδύσεων, έως και την ενθάρρυνση της έρευνας και καινοτομίας, την προσέλκυση και διατήρηση νέων ταλέντων και τη δραστική απλοποίηση του ευρωπαϊκού ρυθμιστικού πλαισίου για την επιχειρηματικότητα, ιδίως σε κρίσιμα πεδία όπως ο ραγδαία μεταλλασσόμενος ψηφιακός τομέας.

Στα σχόλιά τους (τα οποία είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών), τα μέλη του Ελληνικού Πάνελ Οικονομολόγων ανεξαρτήτως της επιμέρους τοποθέτησής τους στο ερώτημα, επισημαίνουν ως αναγκαία προϋπόθεση οι πόροι αυτοί όντως να διατεθούν για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας καθώς και για επενδύσεις σε δημόσια αγαθά όπως τα ενεργειακά δίκτυα και οι αμυντικές δαπάνες, όπου ο ιδιωτικός τομέας δεν έχει το κίνητρο να επωμιστεί όλο το βάρος της χρηματοδότησης.

Ωστόσο διατυπώθηκε επίσης η επιφύλαξη ότι η ενίσχυση της ήδη σημαντικής επιρροής της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας στην οικονομία δεν θα ενισχύσει, αλλά αντιθέτως θα αποδυναμώσει περαιτέρω τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε. καθώς θα εμποδίσει την αποκεντρωμένη λήψη των επενδυτικών αποφάσεων με την ταυτόχρονη ανάληψη του σχετικού ρίσκου, που αποτελεί προϋπόθεση της ανταγωνιστικής επιχειρηματικότητας. Ακόμη, οι απαντήσαντες επεσήμαναν τον κίνδυνο δημιουργίας νέων χρεών και ενίσχυσης των περιφερειακών και κοινωνικών ανισοτήτων.

Από την άλλη πλευρά ο πρόεδρος του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) Παναγιώτης Λιαργκόβας εκτιμά ότι οι προτάσεις του Μάριο Ντράγκι, παρότι κρίσιμες για τη στρατηγική ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αντιμετωπίζουν σημαντικές πολιτικές δυσκολίες στην εφαρμογή τους. Οπως σημειώνει, σημαντικό ζήτημα είναι η πηγή αυτών των πρόσθετων κεφαλαίων. Εάν, όπως αναφέρει, τα 800 δισ. ευρώ συγκεντρωθούν μέσω αύξησης της φορολογίας ή δανεισμού σε επίπεδο Ε.Ε., αυτό θα μπορούσε να επιδεινώσει τις δημοσιονομικές πιέσεις στα κράτη-μέλη, ιδίως σε αυτά που ήδη αντιμετωπίζουν υψηλό χρέος. Ενα άλλο ζήτημα είναι το πόσο αποτελεσματικά θα κατανεμηθούν τα πρόσθετα κεφάλαια σε διαφορετικούς τομείς και περιοχές.

Η Ε.Ε. έχει αντιμετωπίσει στο παρελθόν προκλήσεις με τη γραφειοκρατία και την αργή διανομή κονδυλίων, γεγονός που μπορεί να εμποδίσει την έγκαιρη και αποτελεσματική χρήση πρόσθετου επενδυτικού κεφαλαίου. Η έμφαση στη δίκαιη κατανομή μπορεί να οδηγήσει σε διάχυση των πόρων, μειώνοντας την αποτελεσματικότητά τους. Επιπλέον, ο προσανατολισμός των επενδύσεων προς τους πιο παραγωγικούς τομείς και περιοχές απαιτεί προσεκτικό σχεδιασμό και συντονισμό, κάτι που οι διαφορετικές οικονομίες της Ε.Ε. μπορεί να δυσκολευτούν να επιτύχουν.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT