ΔΕΗ: Εκδοση ομολόγου με στόχο την άντληση 500 εκατ.

ΔΕΗ: Εκδοση ομολόγου με στόχο την άντληση 500 εκατ.

Στόχος η στήριξη του επενδυτικού πλάνου για την ενεργειακή μετάβαση

2' 36" χρόνος ανάγνωσης

Στις αγορές βγαίνει η ΔΕΗ, με στόχο την άντληση 500 εκατ. ευρώ με την έκδοση ομολόγου λήξης 2031. Οπως ανακοίνωσε η επιχείρηση, τα έσοδα από την προσφορά θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση των υπό εξελίξει έργων κεφαλαιακών δαπανών της ΔΕΗ και των θυγατρικών της και για την πληρωμή των δαπανών και εξόδων της προσφοράς. Η ΔΕΗ σκοπεύει στην εισαγωγή των ομολογιών στο χρηματιστήριο Euronext του Δουβλίνου προς διαπραγμάτευση στη διεθνή χρηματιστηριακή αγορά (Global Exchange Market) αυτού ή σε κάποιον άλλο κατάλληλο τόπο διαπραγμάτευσης στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Το roadshow της προσφοράς, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, ξεκίνησε χθες.

Μέσω της νέας ομολογιακής έκδοσης η ΔΕΗ θα αναζητήσει κεφάλαια για τη στήριξη επενδύσεων που υλοποιεί ή έχει δρομολογήσει στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού της με βασικό άξονα την ενεργειακή μετάβαση και την πλήρη απεξάρτησή της από τον λιγνίτη. Τον περασμένο Ιανουάριο στο capital markets day στο Λονδίνο, η ΔΕΗ παρουσίασε το στρατηγικό της σχέδιο, ώστε να γίνει την 3ετία 2024-2026 ηγετικός παίκτης καθαρής ενέργειας, κρίσιμων υποδομών και υπηρεσιών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ο σχεδιασμός αυτός προβλέπει συνολικές επενδύσεις 9 δισ. ευρώ στην τριετία 2024-2026, κυρίως σε ΑΠΕ, αναβάθμιση δικτύων και νέες δραστηριότητες, αυξημένες κατά 130% σε σχέση με την τριετία 2021-2023 και επέκταση στη ΝΑ Ευρώπη.

Η επιχείρηση δρομολογεί συνολικά επενδύσεις 9 δισ. ευρώ στην τριετία 2024-2026, κυρίως σε ΑΠΕ.

Στα πλάνα της ΔΕΗ, όπως εξάλλου ανακοίνωσε χθες ο επικεφαλής της εταιρείας Γιώργος Στάσσης, είναι νέες επενδύσεις στη Δυτική Μακεδονία. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της συμφωνίας για την τηλεθέρμανση στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τη διοίκηση της ΔΕΗ, τους δημάρχους και την περιφέρεια ο κ. Στάσσης αναφέρθηκε σε μια μεγάλη επένδυση data center που σχεδιάζει η ΔΕΗ στην περιοχή, όπως και την κατασκευή έργων αντλησιοταμίευσης και τις προοπτικές που ανοίγονται για την επιχείρηση στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων. Στον τομέα των data center η ΔΕΗ έχει προχωρήσει ήδη σε συνεργασία με την όμιλο DAMAC από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με σκοπό την ανάπτυξη μιας επένδυσης ισχύος 25 MW στα Σπάτα, μέσω της εταιρείας που έχουν συστήσει «Data in Scale» (45% ΔΕΗ, 55% DAMAC). Στους σχεδιασμούς της ΔΕΗ, όπως επιβεβαίωσε χθες ο κ. Στάσσης, είναι η ανάπτυξη data center και στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, όπου η εταιρεία κατασκευάζει έναν μεγάλο αριθμό φωτοβολταϊκών έργων, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για ένα μεγάλων διαστάσεων έργο. Κοιτάζοντας στο μέλλον η ΔΕΗ δρομολογεί και επενδύσεις στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό με όχημα τη θυγατρική Olympus AI στη σύσταση της οποίας προχώρησε τον περασμένο Ιούλιο.

Η θυγατρική θα διεξαγάγει έρευνες και μελέτες σε διάφορους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης και της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένων της μηχανικής μάθησης, της επεξεργασίας φυσικής γλώσσας, της υπολογιστικής όρασης, της ρομποτικής και της ανάλυσης δεδομένων. Οι βάσεις σε αυτό το… ταξίδι ψηφιοποίησης της ΔΕΗ τέθηκαν με την είσοδό της στην αγορά των οπτικών ινών και του 5G μέσω της «ΔΕΗ Fiber Grid». Στόχος της ΔΕΗ Fiber Grid είναι το δίκτυο Fiber to the Home να φτάσει σε 500.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο τέλος του 2024 και σε 1,7 εκατ. το 2025.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT