Η αύξηση χορηγήσεων αντίδοτο στη μείωση εσόδων από τόκους

Η αύξηση χορηγήσεων αντίδοτο στη μείωση εσόδων από τόκους

1' 58" χρόνος ανάγνωσης

Αν και οι μειώσεις των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δημιουργούν αντίθετους ανέμους για τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) των ελληνικών τραπεζών, οι διοικήσεις έχουν εστιάσει στην αντιστάθμισή τους μέσω της αύξησης των δανείων και της βελτίωσης των προμηθειών καθώς και των χαμηλότερων από τα αναμενόμενα beta καταθέσεων για το 2026, όπως σημειώνει η Morgan Stanley, η οποία βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στην Αθήνα για συναντήσεις με τράπεζες, κυβερνητικούς αξιωματούχους και παράγοντες του κλάδου.

Παρόλο που η αύξηση των δανείων του κλάδου είναι μειωμένη από το τέλος του β΄ τριμήνου, αυτό πιθανόν να οφείλεται σε εποχικότητα, δεδομένου ότι αναμένεται ανάκαμψη της αύξησης των δανείων τους επόμενους μήνες, όπως σημειώνει η αμερικανική τράπεζα. Οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών παραμένουν αισιόδοξες ως προς την επίτευξη του στόχου για 5%-7% αύξηση δανείων κατά μέσον όρο το 2023-2026, ενώ αναμένουν επιτάχυνση της αύξησης των επιχειρηματικών δανείων από το β΄ εξάμηνο και μετά, καθώς συνεχίζονται τα έργα που συνδέονται με το RRF. Ο εταιρικός τομέας αναμένεται να παραμείνει ο βασικός «μοχλός» αυτής της αύξησης, ενώ θετικές είναι οι ενδείξεις και από τα καταναλωτικά δάνεια, τη στιγμή που η μείωση των στεγαστικών δανείων αναμένεται να συνεχιστεί αλλά με πιο αργούς ρυθμούς. Παράλληλα, οι διοικήσεις διεμήνυσαν ότι η αγορά εξυπηρετούμενων χαρτοφυλακίων NPE είναι μια μεσοπρόθεσμη ευκαιρία, όπως τονίζει η Morgan Stanley.

Η ευαισθησία στα NII είναι το βασικό θέμα στο οποίο εστιάζουν οι επενδυτές, με κάθε μείωση επιτοκίων κατά 25 μ.β. να αναμένεται να έχει αντίκτυπο -0,8% – 1,7% στα καθαρά έσοδα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διοικήσεων. Οπως σημειώνει η Morgan Stanley, αν και αναγνωρίζουν ότι το 2024 θα αποτελέσει την κορυφή για τα NII, εντούτοις στις συναντήσεις τόνισαν τους αντισταθμιστικούς παράγοντες που έχουν, όπως: 1) η ισχυρότερη από την αναμενόμενη αύξηση των δανείων, 2) η ενίσχυση των εσόδων από αμοιβές και προμήθειες λόγω της μετατόπισης καταθέσεων προς το asset management, η αυξημένη διείσδυση προϊόντων, όπως το bancassurance, και τα υψηλότερα έσοδα από προμήθειες δανείων και συναλλαγών, 3) οι ενέργειες για τη μείωση της ευαισθησίας στα επιτόκια, όπως η αντιστάθμιση κινδύνου, η αύξηση των χαρτοφυλακίων ομολόγων κατά τη διάρκεια υψηλότερων επιτοκίων και 4) τα χαμηλότερα beta καταθέσεων για το 2026 από αυτά που έχουν προϋπολογίσει.

Σύμφωνα με τους στόχους της περιόδου 2024-2026, το μερίδιο προθεσμιακών καταθέσεων για τις ελληνικές τράπεζες εκτιμάται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 34% και 44% έναντι σε μεγάλο βαθμό 23%-37% στο α΄ εξάμηνο του 2024.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT