Στην GLS το 20% της ACS έναντι 74 εκατ. ευρώ

Με δικαίωμα εξαγοράς του υπόλοιπου 80% εντός δύο ετών

2' 32" χρόνος ανάγνωσης

Κυοφορείτο περίπου ένα χρόνο, όμως χθες έγινε επίσημα γνωστή η πώληση, αρχικά τμήματος του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας ταχυμεταφορών ACS, θυγατρικής του ομίλου Quest με πρόεδρο τον Θεόδωρο Φέσσα. Συγκεκριμένα, η General Logistics Systems (GLS), που είναι θυγατρική του βρετανικού ομίλου IDS, θα αποκτήσει σε πρώτη φάση, ύστερα από συμφωνία με την Quest, το 20% της ACS έναντι τιμήματος 74 εκατ. ευρώ.

Η GLS έχει δικαίωμα (call option) να αγοράσει το υπόλοιπο 80% της ελληνικής εταιρείας ταχυμεταφορών, εντός χρονικού διαστήματος περίπου δύο ετών. Είτε δηλαδή στις 31 Οκτωβρίου 2025 είτε στις 30 Οκτωβρίου 2026 η GLS έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει το υπόλοιπο 80% της ACS έναντι 296 εκατ. ευρώ. Σε περίπτωση που η GLS δεν ασκήσει το call option, η Quest Συμμετοχών θα έχει το δικαίωμα επαναγοράς από την GLS του 20% των μετοχών της ACS, μέσω ενός προσυμφωνημένου μηχανισμού. Και μέχρι να ασκήσει το δικαίωμά της η GLS, τη διοίκηση της ACS, όπου πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος είναι ο Απόστολος Γεωργαντζής, θα συνεχίσει να ασκεί η Quest Συμμετοχών.

Η ACS αναμένεται να περιέλθει υπό τον έλεγχο της IDS έναντι συνολικού τιμήματος 370 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου 15,5 φορές στα μη προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη (24,1 εκατ. ευρώ) της χρήσης του 2023. Το 2023 ο τζίρος της ACS διαμορφώθηκε σε 150,5 εκατ. ευρώ και η καθαρή κερδοφορία ανήλθε σε περίπου 15 εκατ. ευρώ.

Η General Logistics Systems (GLS) αναμένεται να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της ACS έναντι συνολικά 370 εκατ.

Η GLS, που έχει έδρα στο Αμστερνταμ και γερμανική διοίκηση –είναι μετεξέλιξη της German Parcel– αποτελεί συνεργάτη της ACS τα τελευταία 20 χρόνια, γεγονός που, έως ένα βαθμό, διευκόλυνε τις συζητήσεις των δύο πλευρών. Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες, στρατηγικός στόχος της GLS είναι η διεύρυνση της διεθνούς παρουσίας της, με το ηλεκτρονικό εμπόριο να παρουσιάζει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης. Υπολογίζεται ότι το e-commerce, που είναι πυλώνας των ταχυμεταφορών, έχει ποσοστό διείσδυσης στην Ελλάδα 15%, έναντι 30% και 50% στη Μεγάλη Βρετανία και στην Κίνα αντίστοιχα. Η ACS έχει, πρόσφατα, πραγματοποιήσει επένδυση 50 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση ενός νέου κέντρου διαλογής που βρίσκεται στις κεντρικές εγκαταστάσεις της ACS στο Αιγάλεω και διαθέτει δυναμικότητα διαλογής 50.000 αποστολών ανά ώρα.

Σε 40 χώρες

Η General Logistics Systems ιδρύθηκε, ως German Parcel, το 1989 στη Γερμανία. Το 1999, η Royal Mail (βρετανικά ταχυδρομεία) απέκτησε την German Parcel, γεγονός που οδήγησε στην ίδρυση της GLS. Σήμερα διαθέτει ένα δίκτυο που καλύπτει 40 χώρες, από την Αυστρία μέχρι τη Φινλανδία και τη Βόρεια Αμερική. Απασχολεί περίπου 23.000 υπαλλήλους και διαθέτει στόλο 6.500 φορτηγών. Ο όμιλος IDS, όπου ανήκει η εταιρεία, κατά το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο, ενίσχυσε κατά 8,2% τον τζίρο, σε περίπου 3,9 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, 1,5 δισ. ευρώ προήλθε από την General Logistics Systems της οποίας ο όγκος των αποστολών διαμορφώθηκε σε 229 εκατ. (+5%).

Σημειώνεται ότι η εξαγορά της ACS από την GLS τελεί υπό την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Χρηματοοικονομικός σύμβουλος της Quest Συμμετοχών για τη συναλλαγή είναι η AXIA Ventures Group, με τη δικηγορική εταιρεία Ποταμίτης-Βεκρής να λειτουργεί ως νομικός σύμβουλος του deal.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT