Η αμερικανική οικονομία κάνει πάρτι, αλλά οι ψηφοφόροι έχουν χανγκόβερ

Η αμερικανική οικονομία κάνει πάρτι, αλλά οι ψηφοφόροι έχουν χανγκόβερ

Πανδημία, πληθωρισμός, υψηλά επιτόκια έχουν επηρεάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, που εμφανίζονται απαισιόδοξοι

1' 57" χρόνος ανάγνωσης

Σε λιγότερο από ένα μήνα διεξάγονται οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και η αμερικανική οικονομία βρίσκεται αναμφισβήτητα στην καλύτερη κατάσταση, που ήταν πριν από οποιαδήποτε αναμέτρηση στην πρόσφατη Ιστορία. Η ανεργία βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα 20ετίας, ενώ οι τιμές της βενζίνης δεν είναι τόσο υψηλές όσο δείχνουν. Ακόμα και ο πληθωρισμός βελτιώθηκε. Αν και η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις πιθανότατα δεν θα καρπωθεί πλήρως τα οφέλη της θητείας του προέδρου Τζο Μπάιντεν, οι πρόσφατες επιδόσεις της οικονομίας ισοδυναμούν με ούριο άνεμο στα πανιά της και αποδυναμώνουν ένα από τα κύρια επιχειρήματα του Ντόναλντ Τραμπ.

Ωστόσο, η ανάκαμψη μπορεί να άργησε πολύ για την Κάμαλα Χάρις, καθώς το αίσθημα οικονομικής ευφορίας χρειάζεται χρόνο για να εμπεδωθεί. Απαιτείται χρόνος για να αναγνωρίσουν οι πολίτες τη βελτίωση της κατάστασής τους μετά μια περίοδο οικονομικής αστάθειας. Η αγορά εργασίας εξακολουθεί να είναι η κινητήρια δύναμη της οικονομίας, με μικρή συνολική διολίσθηση από τα χαμηλά επίπεδα του τελευταίου μισού αιώνα στο ποσοστό ανεργίας. Οι απολύσεις παραμένουν υπό έλεγχο, αν και ο ρυθμός των προσλήψεων έχει επιβραδυνθεί, διότι οι εργοδότες διστάζουν να προχωρήσουν σε απολύσεις. Δεδομένου ότι η αύξηση των μισθών συνεχίζεται ταχύτερα από τον πληθωρισμό, οι εργαζόμενοι καταναλωτές δημιουργούν έναν ενάρετο κύκλο με τις δαπάνες τους, κρατώντας τους άλλους απασχολούμενους. Η ανεργία βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα από οποιεσδήποτε πρόσφατες εκλογές εκτός του 2000. Παραδόξως, αυτό δεν θεωρείται καλό προμήνυμα για τη Χάρις. Σε εκείνες τις εκλογές του 2000 ο αντιπρόεδρος (Αλ Γκορ) ενός αποχωρούντος Δημοκρατικού προέδρου (Μπιλ Κλίντον) έχασε από τον Τζορτζ Μπους.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ επέστρεψε σε αποδεκτά επίπεδα, αφού έφτασε σε ρεκόρ 40 ετών κατά τη διάρκεια της θητείας του Μπάιντεν. Η πρόσφατη υποτονική αύξηση των τιμών είναι ευπρόσδεκτη, αν και η σωρευτική αύξηση των τιμών τα τελευταία τέσσερα χρόνια εξακολουθεί να έχει αντίκτυπο στους τραπεζικούς λογαριασμούς των πολιτών. Ισως χρειαστούν πέντε χρόνια για να εξοικειωθούν ψυχολογικά οι άνθρωποι με τις υψηλότερες τιμές, σύμφωνα με έρευνα οικονομολόγων του Πανεπιστημίου Στάνφορντ. Οι τιμές της βενζίνης, ακόμα και μη προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό, είναι χαμηλότερες από ό,τι ήταν κατά την περίοδο πριν από τις εκλογές του 2012. Παρά τους θετικούς δείκτες, η Χάρις έπεται του Τραμπ στις περισσότερες δημοσκοπήσεις σχετικά με το ποιος θα χειριζόταν καλύτερα τα οικονομικά ζητήματα. Τα διπλά χτυπήματα του πανδημικού σοκ και οι επακόλουθες εκστρατείες για τον πληθωρισμό και την αύξηση των επιτοκίων της Federal Reserve, τέλος, έχουν επηρεάσει το καταναλωτικό αίσθημα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT