Τουρισμός: «Σκωτσέζοι» οι Αγγλοι αλλά και οι Γάλλοι στις διακοπές τους

Τουρισμός: «Σκωτσέζοι» οι Αγγλοι αλλά και οι Γάλλοι στις διακοπές τους

Μείωση τουριστικών εσόδων παρά την αύξηση των αφίξεων τον Αύγουστο - Συνεχίζεται η πτώση της μέσης δαπάνης των τουριστών ανά ταξίδι

Η μεγάλη μείωση των αφίξεων από το Ηνωμένο Βασίλειο τον Αύγουστο και η ακόμη μεγαλύτερη μείωση των δαπανών που έκαναν όσοι Βρετανοί ήρθαν τελικά στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με τη μείωση των δαπανών των Γάλλων τον ίδιο μήνα, παρά την αύξηση του πλήθους τους, ευθύνεται για την πτώση των ταξιδιωτικών εισπράξεων στην καρδιά του καλοκαιριού. Ετσι καταγράφηκε τον Αύγουστο μείωση κατά 1,8% στις ταξιδιωτικές εισπράξεις, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 4,249 δισ. ευρώ, έναντι 4,328 δισ. τον αντίστοιχο μήνα του 2023. Ωστόσο, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις παρέμειναν με θετικό πρόσημο για την περίοδο Ιανουαρίου -Αυγούστου καθώς αυξήθηκαν κατά 3,2% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 6,6% τον Αύγουστο και κατά 9,9% την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος την Τρίτη.

Η αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων στο οκτάμηνο οφείλεται στην άνοδο της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης καθώς η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώθηκε κατά 7% από πέρυσι, στα 584,3 ευρώ από 628,4 ευρώ και από τα 651,5 ευρώ το 2022.

Πάντως, για τη μείωση των τουριστικών εισπράξεων τον Αύγουστο «ενοχοποιούνται» σχεδόν αποκλειστικά οι Βρετανοί και οι Γάλλοι: είναι ενδεικτικό ότι οι εισπράξεις από τη Βρετανία και τη Γαλλία μειώθηκαν φέτος τον Αύγουστο κατά 110,3 εκατ. και 35,3 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος. Η επιβράδυνση της βρετανικής οικονομίας και η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, από τα τέλη Ιουλίου έως και το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, αναφέρονται ως ενδεχόμενες αιτίες, αφενός, της μείωσης των επισκέψεων από το Ηνωμένο Βασίλειο και, αφετέρου, της εκτιμώμενης μικρότερης διάρκειας παραμονής των Γάλλων ταξιδιωτών στην Ελλάδα τον ίδιο μήνα.

Τουρισμός: «Σκωτσέζοι» οι Αγγλοι αλλά και οι Γάλλοι στις διακοπές τους-1
Φωτ. INTIME.

Οι περισσότερες από τις άλλες μεγάλες αγορές από τις οποίες έλκει επισκέπτες η Ελλάδα σημείωσαν όλες τόσο αύξηση των αφίξεων όσο και των δαπανών τους τον Αύγουστο. Ωστόσο οι αφίξεις αυξήθηκαν με πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από ό,τι οι δαπάνες που πραγματοποίησαν οι τουρίστες καθώς η διάρκεια των ταξιδιών τους στη χώρα μας μειώθηκε, εξηγούν κύκλοι της τουριστικής βιομηχανίας.

Για παράδειγμα, οι αφίξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 31% αλλά οι εισπράξεις μόνο κατά 13%. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος του περιορισμού της μέσης κατά κεφαλήν δαπάνης ανά ταξίδι που παρατηρείται ήδη από πέρυσι.

Αναλυτικότερα, τον Αύγουστο οι ταξιδιωτικές εισπράξεις μειώθηκαν κατά 1,8% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023. Ενώ όμως οι χώρες της Ε.Ε. και ειδικά της Ευρωζώνης εμφανίζονται με ιδιαίτερα θετικές επιδόσεις, δεν συμβαίνει το ίδιο με τις υπόλοιπες αγορές, με εξαίρεση τις Ηνωμένες Πολιτείες που συνεχίζουν να στέλνουν περισσότερο κόσμο που δαπανά περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα. Ειδικότερα, αύξηση κατά 5,1% κατέγραψαν οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της Ευρωπαΐκής Ενωσης (27 χώρες), οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 2,599 δισ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από κατοίκους των λοιπών χωρών εμφάνισαν πτώση κατά 13,9%.

Οσον αφορά τις σημαντικότερες χώρες προέλευσης ταξιδιωτών από τη Ζώνη του Ευρώ, οι εισπράξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 13% και διαμορφώθηκαν στα 729,2 εκατ. ενώ οι εισπράξεις από τη Γαλλία μειώθηκαν κατά 9,6% και διαμορφώθηκαν στα 331,7 εκατ. Αυξημένες κατά 18,5% ήταν οι εισπράξεις από την Ιταλία, στα 396,1 εκατ. Από τις λοιπές χώρες, η μείωση των εισπράξεων από το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν 14,6% στα 647,3 εκατ., ενώ αύξηση κατά 14,7% εμφάνισαν οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 215,9 εκατ. Η εικόνα είναι βελτιωμένη στο οκτάμηνο λόγω ενός ιδιαίτερα θετικού πρώτου εξαμήνου, με τις εισπράξεις της χώρας να σημειώνουν άνοδο κατά 3,2% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2023, στα 15,179 δισ.

Η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση τον Αύγουστο διαμορφώθηκε στα 6,9 εκατ. άτομα, αυξημένη κατά 6,6% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023. Οι ταξιδιώτες από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 31,3% στο 1 εκατ., ενώ από τη Γαλλία κατά 14,1% σε 454.000. Οι τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν όπως προαναφέρθηκε κατά 5,3% σε 870,8 χιλ. ενώ οι Αμερικανοί αυξήθηκαν κατά 13,7% σε 227,7 χιλ.

Από τον Ιανουάριο έως και τον Αύγουστο ήρθαν στη χώρα από το εξωτερικό 24,89 εκατ. ταξιδιώτες, 9,9% περισσότεροι από πέρυσι το ίδιο διάστημα. Οι αφίξεις μέσω αεροδρομίων αυξήθηκαν κατά 11,1% και μέσω οδικών συνοριακών σταθμών κατά 7,7%. Αυτό το οκτάμηνο, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Γερμανία αυξήθηκε κατά 17,7% στα 3,613 εκατ., από τη Γαλλία κατά 7,7% στο 1,518 εκατ., από την Ιταλία κατά 10,9% στο 1,543 εκατ., από το Ηνωμένο Βασίλειο κατά 4% στα 3,136 εκατ. και από τις ΗΠΑ κατά 8,4% στο 1,016 εκατ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT