To Airbnb έχει απορροφήσει το 1% των κατοικιών της χώρας

To Airbnb έχει απορροφήσει το 1% των κατοικιών της χώρας

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν οι Αλ . Πατέλης, Γ. Πιτσιλής στην Prodexpo - Το πρόβλημα με τις τιμές των ενοικίων είναι έντονο, τόνισε ο πρόεδρος των μεσιτών Αθηνών – Αττικής Λ. Ποταμιάνος.

2' 54" χρόνος ανάγνωσης

Μόλις μία στις 100 κατοικίες της χώρας έχει απορροφηθεί από τη βραχυχρόνια μίσθωση, με βάση τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες στο πλαίσιο του συνεδρίου ακινήτων Prodexpo. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε χθες ο κ. Αλέξης Πατέλης, οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ υπάρχουν 10 εκατ. κατοικίες σήμερα στη χώρα (7 εκατ. διαμερίσματα και 3 εκατ. μονοκατοικίες). Εξ αυτών, ΑΜΑ (Αριθμός Μητρώου Ακινήτου) έχουν περίπου 100.000 ακίνητα. Μάλιστα, τα τελευταία έξι χρόνια καταγράφεται αύξηση των ΑΜΑ κατά 40.000, με δεδομένο ότι αυξήθηκε κατακόρυφα η συμμόρφωση των ιδιοκτητών, μέσω και της συνεργασίας ανάμεσα στην ΑΑΔΕ και στις ψηφιακές πλατφόρμες.

Αυτό αποτυπώνεται πλέον και στα φορολογικά έσοδα, τα οποία, όπως αποκάλυψε ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, έχουν υπερδεκαπλασιαστεί από το 2017 μέχρι σήμερα. Ειδικότερα, από τα 70 εκατ. ευρώ που ήταν το 2017, φέτος αναμένεται να ανέλθουν σε 830 εκατ. ευρώ, έναντι 740 εκατ. το 2023, επίδοση που έχει ήδη επιτευχθεί από το φετινό εννεάμηνο (έναντι 640 εκατ. ευρώ πέρυσι). Σύμφωνα με τον κ. Πιτσιλή, μετά τις πρόσφατες αλλαγές, 6.200 νομικά πρόσωπα έχουν δηλώσει πάνω από τρία ακίνητα, κάτι που μεταφράζεται σε ποσοστό συμμόρφωσης 90%, ενώ 500 ιδιοκτήτες έχουν δώσει λάθος κωδικούς. Αλλοι 500 δεν έχουν προχωρήσει σε καμία ενέργεια. «Τους έχουμε εντοπίσει και θα τους ενοχλήσουμε το επόμενο διάστημα για να συμμορφωθούν», είπε ο κ. Πιτσιλής, προσθέτοντας ότι πλέον μόνο το 12% των καταχωρίσεων στις πλατφόρμες αυτές είναι προβληματικό.

Παράλληλα, όπως ανέφερε και ο κ. Πατέλης, από τους 100.000 ΑΜΑ, το 25% αφορά ακίνητα με πάνω από 90 διανυκτερεύσεις ετησίως, τα 4/5 των κατοικιών ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα και είναι σε μισθώσεις κάτω από 90 ημέρες, ενώ στα νομικά πρόσωπα ανήκουν 20.000 ακίνητα (ΑΜΑ). Αντιστοίχως, το μέσο εισόδημα ανά ακίνητο δεν ξεπερνά τα 7.350 ευρώ ετησίως. Συμπλήρωσε δε ότι δεν αποκλείεται να επεκταθεί η απαγόρευση δημιουργίας νέων ΑΜΑ και πέραν των τριών πρώτων διαμερισμάτων του Δήμου Αθηναίων, αλλά τόνισε ότι πρώτα θα μελετηθούν τα δεδομένα και μετά θα ληφθούν τυχόν αποφάσεις. Για τον σκοπό αυτό, σύμφωνα με τον κ. Πιτσιλή, το 2025 προβλέπεται να δημιουργηθεί μητρώο ιδιοκτησίας και διαχείρισης ακινήτων, σε συνεργασία με το κτηματολόγιο, προκειμένου να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα των κλειστών ακινήτων, όπως το πόσα είναι, πού βρίσκονται, τι χρήση έχουν κ.τ.λ. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουν να αξιολογηθούν οι ανάγκες και να χαραχθούν και οι απαιτούμενες πολιτικές.

Με τη σειρά του ο κ. Λευτέρης Ποταμιάνος, πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών – Αττικής, επισήμανε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα παρατηρείται στα ενοίκια, όπου κατευθύνεται υποχρεωτικά το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού λόγω της οικονομικής αδυναμίας να αγοράσει ακίνητο. «Τα ενοίκια είναι πλέον τόσο υψηλά που σε λίγο δεν θα μπορούν να πληρωθούν από τους μισθωτές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ποταμιάνος. Μάλιστα τόνισε ότι το μεγάλο πρόβλημα θα γίνει εμφανές τους επόμενους μήνες, όταν θα πολλαπλασιαστούν οι ανανεώσεις των μισθωτηρίων συμβολαίων που συνάφθηκαν πριν από τρία χρόνια. «Οι τιμές που θα ζητηθούν μπορεί να είναι ακόμα και διπλάσιες σε κάποιες περιπτώσεις», κάτι που θα προκαλέσει τεράστιο πρόβλημα σε πολλά νοικοκυριά.

Οπως εξήγησε, «στην αγορά κατοικίας το πρόβλημα δεν είναι η ζήτηση, αλλά η προσφορά. Σαφώς γίνονται προσπάθειες, αλλά απαιτείται πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα». Πάντως, όπως υπογράμμισε, οι τιμές πώλησης δεν θα συνεχίσουν να αυξάνονται με τον ίδιο ρυθμό. «Δεν πουλιούνται πλέον το ίδιο εύκολα τα ακίνητα, καθώς οι τιμές είναι πλέον αρκετά υψηλές. Οσοι διορθώνουν τις απαιτήσεις βρίσκουν ευκολότερα αγοραστή. Πλέον, όμως, ο ρυθμός αύξησης των τιμών δεν είναι διψήφιος, αλλά κινείται σε μονοψήφια ποσοστά και η αγορά κινείται με επιβραδυντικό ρυθμό μετά τη μεγάλη άνοδο των τελευταίων επτά ετών».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT