Εκκληση Σολτς στους Γερμανούς εργοδότες για στήριξη της οικονομίας

Εκκληση Σολτς στους Γερμανούς εργοδότες για στήριξη της οικονομίας

Ζητάει να προσλάβουν περισσότερους εργαζομένους και να πληρώσουν υψηλότερους μισθούς

2' 38" χρόνος ανάγνωσης

Εκκληση στους εργοδότες της Γερμανίας να προσλάβουν περισσότερους εργαζομένους και να πληρώσουν υψηλότερους μισθούς απηύθυνε ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς, ζητώντας τους να βοηθήσουν στην αναζωογόνηση της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης.

Η πρόσληψη περισσότερων εξειδικευμένων εργαζομένων από το εξωτερικό και η αύξηση του κατώτατου μισθού μπορούν να συνεισφέρουν στην τόνωση της ανάπτυξης, δήλωσε χθες ο Σολτς σε συζήτηση με τη γερμανική ένωση εργοδοτών BDA. Ο ίδιος τόνισε επίσης τη σημασία της αλληλεγγύης για να πάρει μπρος η ατμομηχανή της οικονομίας, καθώς η παραδοσιακή δύναμη της Γερμανίας στη μεταποίηση παραπαίει. «Η οικονομία βρίσκεται σε στασιμότητα. Το κακό κλίμα φταίει για τα υπόλοιπα. Πρέπει να βγούμε από αυτή την άσχημη κατάσταση μαζί», διεμήνυσε ο Γερμανός καγκελάριος. Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αναμένεται να συρρικνωθεί το 2024, για δεύτερο συνεχόμενο έτος. Βασική αιτία είναι ο τομέας της μεταποίησης, που επλήγη σκληρά από την άνοδο των τιμών της ενέργειας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς και από την επιβράδυνση στην Κίνα.

Τα ζητήματα αυτά έρχονται να προστεθούν στο δημογραφικό πρόβλημα, την ώρα που οι λεγόμενοι baby boomers (γεννηθέντες από το 1946 μέχρι το 1964) βγαίνουν στη σύνταξη. Μέσα στην επόμενη δεκαετία, η Γερμανία πρόκειται να χάσει επτά εκατομμύρια άτομα από το εργατικό δυναμικό της. Το έλλειμμα εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού, εξάλλου, έχει ήδη ξεπεράσει το μισό εκατομμύριο και αναμένεται να κοστίσει στην οικονομία σχεδόν 50 δισ. ευρώ φέτος. Ο Σολτς υπογράμμισε ακόμη ότι ο πληθωρισμός, τα υψηλά επιτόκια, καθώς και τα ζητήματα με τις αλυσίδες εφοδιασμού, «χτυπούν τη γερμανική οικονομία πιο σκληρά από άλλες». Η χώρα χρειάζεται περισσότερη ανάπτυξη, τόνισε, προειδοποιώντας ότι τα επόμενα έξι χρόνια από το Βερολίνο θα λείπουν εκατομμύρια εργαζόμενοι στην οικονομία, στη διοίκηση και στους τομείς της υγείας. Ανέφερε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, την τόνωση των επενδύσεων και την ενίσχυση της προσιτότητας της ενέργειας. Κατά τα άλλα, η κυβέρνηση Σολτς έχει χαλαρώσει τους μεταναστευτικούς κανόνες για να βοηθήσει τις εταιρείες να φέρουν περισσότερα ταλέντα από άλλες χώρες. Ο Γερμανός καγκελάριος, μάλιστα, θα ταξιδέψει με το υπουργικό συμβούλιο και μια μεγάλη επιχειρηματική αντιπροσωπεία στην Ινδία αυτή την εβδομάδα, εν μέρει για να προωθήσει τη μετανάστευση στη Γερμανία.

«Χρειαζόμαστε πολλά έξυπνα και δημιουργικά μυαλά», δήλωσε. Παράλληλα με την έκκλησή του για περισσότερες προσλήψεις, είπε ότι οι μισθοί πρέπει να αυξηθούν προκειμένου να αποτελέσουν δέλεαρ για να ενταχθούν περισσότεροι άνθρωποι στο εργατικό δυναμικό, αλλά και για να τονωθεί η εγχώρια ζήτηση. Η ατζέντα των Σοσιαλδημοκρατών του SPD για τις εκλογές του επόμενου έτους περιλαμβάνει την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 15 ευρώ την ώρα. Φέτος, ανέβηκε στα 12,41 ευρώ. «Ξέρω ότι δεν συμφωνούμε πάντα εδώ», επισήμανε ο Σολτς στους εργοδότες. Σε προηγούμενη προσπάθειά του να τονώσει την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, ο καγκελάριος είχε καλέσει τους επιχειρηματίες και τα εργατικά συνδικάτα σε μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης αργότερα αυτό τον μήνα. Παρόμοιες συναντήσεις στο παρελθόν είχαν αποφέρει ελάχιστα αποτελέσματα, αλλά η επείγουσα ανάγκη για δράση αυξάνεται, ιδίως ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου 2025. «Χρειαζόμαστε περισσότερη ανάπτυξη. Η πίτα πρέπει να γίνει και πάλι μεγαλύτερη», τόνισε. Τα αποτελέσματα της στρογγυλής τραπέζης «πρέπει στη συνέχεια να εφαρμοστούν στην πράξη. Αυτή είναι η υπόσχεσή μου στον κλάδο της βιομηχανίας και στα εκατομμύρια των εργαζομένων», πρόσθεσε.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT