Ερευνα: Το 53% των ελληνικών εταιρειών χρησιμοποιεί ψηφιακές τεχνολογίες

Ερευνα: Το 53% των ελληνικών εταιρειών χρησιμοποιεί ψηφιακές τεχνολογίες

Ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 74%, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων

1' 51" χρόνος ανάγνωσης

Το χαμηλότερο ποσοστό χρησιμοποίησης ψηφιακής τεχνολογίας έχουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, με μόλις 53%, έναντι μέσου όρου της Ε.Ε. 74%, σύμφωνα με την έρευνα επενδύσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, που παρουσιάσθηκε χθες, στο πλαίσιο της συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η έρευνα κάλυψε 12.000 επιχειρήσεις στην Ευρώπη, με έμφαση στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Και στους δύο αυτούς τομείς, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κατέχουν ηγετική θέση.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, οι επιδόσεις είναι χαμηλές, με λίγες εξαιρέσεις. Το σημαντικότερο θετικό εύρημα είναι ότι στις επενδύσεις για την ανθεκτικότητα στους φυσικούς κινδύνους που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή, η Ελλάδα εμφανίζεται να κατέχει την πρώτη θέση, με το 60% των επιχειρήσεων να δηλώνει ότι έχει πραγματοποιήσει τέτοιου είδους επενδυτικές δαπάνες, έναντι μέσου όρου στην Ε.Ε. 48%.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, οι ελληνικές επιχειρήσεις κατέχουν την τελευταία θέση σε ό,τι αφορά τα μέτρα που παίρνουν για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Το σχετικό ποσοστό των επιχειρήσεων είναι 77%, έναντι μέσου όρου στην Ε.Ε. 91%. Υπάρχουν χώρες, όπως η Φινλανδία, όπου το σχετικό ποσοστό αγγίζει το 100%.

Επίσης, πολύ μικρό, μόλις 24%, είναι το ποσοστό των ελληνικών επιχειρήσεων που έχουν θέσει στόχους για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 47%.

Στην προτελευταία θέση εμφανίζεται η Ελλάδα σε ό,τι αφορά τα μέτρα για τη βελτίωση της ενεργειακής αποτελεσματικότητας. Το ποσοστό των ελληνικών επιχειρήσεων που επενδύει γι’ αυτόν τον σκοπό είναι 32% έναντι μέσου όρου στην Ε.Ε. 50%.

Πάνω από τον μέσο όρο ωστόσο, με ποσοστό 54% έναντι 52% στην Ε.Ε., βρίσκονται οι ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν προχωρήσει σε ελέγχους για τις ενεργειακές ανάγκες και την αποτελεσματικότητα των κτιρίων τους.

Στον τομέα της καινοτομίας, εξάλλου, 71% των ελληνικών επιχειρήσεων του δείγματος που χρησιμοποίησε η ΕΤΕπ δηλώνουν ότι οι επενδύσεις που πραγματοποίησαν τον περασμένο χρόνο δεν είχαν σχέση με νέα προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικασίες. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ε.Ε. είναι 68%.

Στην ερώτηση σχετικά με τα εμπόδια στις επενδύσεις, το 93% των ελληνικών επιχειρήσεων αναφέρει την αβεβαιότητα για το μέλλον, έναντι 45% στην Ε.Ε. Επίσης, το 92% αναφέρει την έλλειψη ψηφιακής υποδομής, έναντι 77% στην Ε.Ε., το 90% τις μεταφορικές υποδομές, έναντι 66% στην Ε.Ε. και το 88% το ενεργειακό κόστος, έναντι 77% στην Ε.Ε.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT