Μεγάλη ζήτηση για Airbnb στην Αθήνα τα Χριστούγεννα

Μεγάλη ζήτηση για Airbnb στην Αθήνα τα Χριστούγεννα

Μεταξύ των ευρωπαϊκών πόλεων με ισχυρή δυναμική στις βραχυχρόνιες μισθώσεις η πρωτεύουσα

2' 38" χρόνος ανάγνωσης

Τον τέταρτο υψηλότερο ρυθμό αύξησης της πληρότητας στις βραχυχρόνιες μισθώσεις μεταξύ 12 ευρωπαϊκών χωρών είχε τον Σεπτέμβριο η Ελλάδα, σε μία ακόμη ένδειξη ότι η ζήτηση για τους μήνες πριν και μετά την καρδιά του καλοκαιριού ενισχύεται.

Παράλληλα, η Αθήνα βρίσκεται μεταξύ των ευρωπαϊκών πόλεων με τη μεγαλύτερη αύξηση της ζήτησης για βραχυχρόνιες μισθώσεις κατά τις εορτές των Χριστουγέννων. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την τελευταία μελέτη της AirDNA.

Συγκεκριμένα, η αύξηση της ζήτησης για τέτοιου τύπου καταλύματα τα Χριστούγεννα στην ελληνική πρωτεύουσα είναι της τάξης του 31%. Οσον αφορά την αύξηση της πληρότητας τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, αυτή διαμορφώθηκε στο 6,6%. Συνολικά η εικόνα που προκύπτει για την αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Ελλάδα παραπέμπει σε περαιτέρω περιθώρια ανάπτυξής της όσον αφορά τη ζήτηση και την πληρότητα.

Σύμφωνα με τον συμβουλευτικό οίκο που ειδικεύεται στην αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων, ένας λόγος για τον οποίο τα περιθώρια βελτίωσης της ζήτησης είναι υπαρκτά είναι το γεγονός πως τα διασυνοριακά ταξίδια εντός της Γηραιάς Ηπείρου υπολείπονται ακόμη σε αριθμό από τα μεγέθη πριν από την πανδημία: Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, τα ταξίδια στο εξωτερικό σημείωσαν σημαντική αύξηση τον περασμένο χρόνο.

Από το 2020, η Eurostat συλλέγει δεδομένα για διανυκτερεύσεις βραχυπρόθεσμης ενοικίασης επισκεπτών μέσω μιας συμφωνίας κοινής χρήσης δεδομένων με πλατφόρμες όπως η Airbnb, η Booking, η Expedia Group και το Tripadvisor. Από τον Μάρτιο του 2024, τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι οι διανυκτερεύσεις ξένων ταξιδιωτών (σε χώρα εκτός της χώρας προέλευσης) αυξήθηκαν με ταχύτερους ρυθμούς από ό,τι εκείνες των εγχώριων ταξιδιωτών.

Σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι διανυκτερεύσεις από ξένους ταξιδιώτες αυξήθηκαν κατά 23% τον περασμένο χρόνο, ενώ οι διανυκτερεύσεις εγχώριων επισκεπτών αυξήθηκαν κατά 16%. Σε ορισμένες χώρες, μάλιστα, όπως η Ιταλία, το Βέλγιο και η Γαλλία, η αύξηση στις διανυκτερεύσεις ξένων επισκεπτών έχει ξεπεράσει κατά πολύ εκείνη των εγχώριων επισκεπτών.

Παρά το γεγονός ότι παρουσίασε ισχυρή ανάκαμψη στη διάρκεια του περασμένου έτους, το μερίδιο των διανυκτερεύσεων των ξένων σε σύγκριση με τις συνολικές διανυκτερεύσεις δεν έχει ακόμη επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα. Από τον Μάρτιο του 2024, οι ξένοι ταξιδιώτες αντιστοιχούσαν στο 59% όλων των διανυκτερεύσεων επισκεπτών στην Ε.Ε., σε σύγκριση με το 65% τον Μάρτιο του 2019. Στην Ελλάδα, ωστόσο, ο ρυθμός αύξησης των διανυκτερεύσεων που πραγματοποιούν Ελληνες στην Ελλάδα παραμένει αρκετά υψηλότερος από τον ρυθμό αύξησης των διανυκτερεύσεων των ξένων επισκεπτών. Η εικόνα αυτή κάνει πολλούς να πιστεύουν πως υπάρχει ακόμη σημαντικό περιθώριο αύξησης των διανυκτερεύσεων των ξένων επισκεπτών σε βραχυχρόνιες μισθώσεις στη χώρα.

Θετικές είναι, σύμφωνα με την AirDNA, και οι προοπτικές για τη ζήτηση βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Ευρώπη κατά τους επόμενους μήνες κι έως και τον Απρίλιο του επόμενου έτους. Με βάση τα δεδομένα που έχει συλλέξει η ζήτηση έως και τον Απρίλιο εμφανίζεται αυξημένη κατά 15% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα σε όλη την ευρωπαϊκή αγορά και είναι ιδιαίτερα αυξημένη τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, με τις κρατήσεις 20% υψηλότερα, σε αντίθεση με τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, που εμφανίζουν αύξηση της τάξης του 9%. Ομως καθώς το καθολικό Πάσχα πέφτει τον Απρίλιο, η ζήτηση για τέτοιου τύπου καταλύματα εμφανίζεται τότε 26% ισχυρότερη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT