Εργα 650 εκατ. για την επέκταση του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος»

Εργα 650 εκατ. για την επέκταση του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος»

Από το 2028 θα μπορεί να υποδέχεται ετησίως 33 εκατ. επιβάτες

2' 59" χρόνος ανάγνωσης

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών που αφορούν την πρώτη φάση επέκτασης του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος». Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2025 εκτιμάται ότι θα λάβουν χώρα οι πρόδρομες παρεμβάσεις, ώστε με χρονικό ορίζοντα το 2028 το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας να είναι σε θέση να υποδεχτεί 33 εκατ. επιβάτες.

Η επένδυση, ύψους 650 εκατ. ευρώ, για την ενίσχυση της δυναμικότητας του αεροδρομίου δεν σχετίζεται μόνο με το γεγονός ότι τα όρια δυναμικότητας των τερματικών σταθμών έχουν επιτευχθεί. Αλλά συνάδει και με τις προβλέψεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας (Eurocontrol) για συνεχή άνοδο, έστω με χαμηλότερους ρυθμούς αύξησης, των πτήσεων στην Ελλάδα τουλάχιστον μέχρι το 2029.

Το 2023 το αεροδρόμιο της Αθήνας διακίνησε 28,17 εκατ. άτομα, αριθμός που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 31,5 εκατ., όπως ανέφερε κατά το 28ο ετήσιο συνέδριο North America/Central Europe Airport Issues Conference ο διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, Γιάννης Παράσχης.

Ο τερματικός σταθμός θα αυξηθεί κατά 81.000 τ.μ. Θα κατασκευαστούν, μεταξύ άλλων, μία πίστα στάθμευσης 32 αεροσκαφών και δύο φυσούνες.

Ηδη κατά το φετινό εννεάμηνο, ο αριθμός των επιβατών ανήλθε σε περίπου 24,6 εκατ., με την κίνηση, που είναι αυξημένη κατά 13,3% συγκριτικά με το εννεάμηνο του 2023, να έχει ξεπεράσει το αντίστοιχο μέγεθος (24,1 εκατ.) όλου του 2018. Και υπολείπεται μόλις κατά περίπου 1 εκατ., συγκριτικά με το 2019, έτος-ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό. «Το 2024 θα είναι το νέο έτος-ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό. Θα έχουμε υψηλότερες αφίξεις, αλλά αυτό δεν είναι κάτι δεδομένο για το 2025 και μετά», ανέφερε κατά την πρόσφατη εκδήλωση της «Κ» (Reimagine Tourism) ο κ. Παράσχης.

Η στρατηγική ανάπτυξης του «Ελευθέριος Βενιζέλος» τροφοδοτεί την ενίσχυση της επιβατικής κίνησης τα επόμενα χρόνια. Προς την κατεύθυνση αυτή, ο αερολιμένας επιδιώκει να αυξήσει τη συνδεσιμότητα με τις ΗΠΑ, η οποία αντιπροσωπεύει 1 εκατ. επιβάτες για το αεροδρόμιο. Η κίνηση από την άλλη άκρη του Ατλαντικού έχει αυξηθεί κατά 51%, συγκριτικά με το 2019, ενώ ο αριθμός των πτήσεων διαμορφώνεται σε 82 εβδομαδιαίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Το καλοκαίρι του 2025 η συνδεσιμότητα με τις ΗΠΑ θα είναι ακόμη μεγαλύτερη. Κι αυτό διότι η American Airlines θα προσθέσει στα υφιστάμενα (επτά) δρομολόγιά της προς την Αθήνα τη Σαρλότ (Β. Καρολίνα). Επίσης, η Delta Airlines, που διαθέτει τη μεγαλύτερη χωρητικότητα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ανακοίνωσε την προσθήκη τεσσάρων επιπλέον εβδομαδιαίων συχνοτήτων μεταξύ Ατλάντας και Αθήνας, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό τους, σε εβδομαδιαία βάση, σε 11. Η United Airlines έχει ακόμη ανακοινώσει την προσθήκη τριών επιπλέον εβδομαδιαίων πτήσεων μεταξύ Νέας Υόρκης / Νιούαρκ και Αθήνας, ενώ πρόκειται να ξεκινήσει κατά τρεις εβδομάδες νωρίτερα τις πτήσεις προς Νέα Υόρκη Νιούαρκ και Σικάγο. Αλλά και η Norse θα αυξήσει τη χωρητικότητά της προς τη Νέα Υόρκη (JFK) κατά 12%.

Σχετικά με την επέκταση της δυναμικότητας του «Ελ. Βενιζέλος», η πρώτη φάση του έργου, προϋπολογισμού 650 εκατ. ευρώ, προβλέπει την αύξηση του υφιστάμενου τερματικού σταθμού κατά περίπου 81.000 τ.μ. Περιλαμβάνει τη δημιουργία νέων αιθουσών επιβατών, χώρων επιβίβασης με λεωφορεία, επέκταση του χώρου check-in, νέας αίθουσας διαλογής αποσκευών και νέων χώρων για καταστήματα λιανικής και γραφεία. Επίσης, θα αναπτυχθούν μια νέα πίστα στάθμευσης 32 αεροσκαφών, δύο νέες φυσούνες, ένας σταθμός εξυπηρέτησης αεροσκαφών και ένα νέο VIP τέρμιναλ. Θα υλοποιηθεί και πολυώροφο πάρκινγκ.

Σε επίπεδο ελληνικής επικράτειας, κατά τις προβλέψεις του Eurocontrol, το πτητικό έργο από το 2025 έως και το 2029 εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 2,7%, υπερβαίνοντας τον μέσο ρυθμό αύξησης (2,3%) των 29 κρατών (27 μέλη της Ε.Ε., Νορβηγία και Ελβετία). Φέτος, συγκριτικά με το 2023, οι πτήσεις εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν κατά 6,4%, ποσοστό που τοποθετείται στο 3,8% για το 2025.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT