Σπύρος Θεοδωρόπουλος: Χρειαζόμαστε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο

Σπύρος Θεοδωρόπουλος: Χρειαζόμαστε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο

Κάλεσμα σε πολιτεία και κοινωνικούς φορείς από τον Σπ. Θεοδωρόπουλο

6' 12" χρόνος ανάγνωσης

Την ανάγκη η Ελλάδα να πραγματοποιήσει άμεσα ένα επενδυτικό άλμα που θα έχει διάρκεια και πέραν του Ταμείου Ανάκαμψης επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, στην ανοικτή εκδήλωση της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου, που πραγματοποιήθηκε χθες παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Προκειμένου η Ελλάδα να αυξήσει τις παραγωγικές επενδύσεις της στο 13% του ΑΕΠ της, που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος, χρειάζεται επιπλέον 11 δισ. ευρώ κάθε χρόνο», τόνισε στην ομιλία του ο κ. Θεοδωρόπουλος, αναδεικνύοντας σε μείζον ζήτημα για την ελληνική οικονομία την αλματώδη αύξηση των παραγωγικών επενδύσεων. «Είναι η μοναδική απάντηση στις δύο κρίσιμες προκλήσεις που συνεχίζει να αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία: τη βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και την αύξηση της παραγωγικότητας», τόνισε.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ πρότεινε τις υπεραποσβέσεις σε παραγωγικές επενδύσεις ως ένα συμπληρωματικό επενδυτικό εργαλείο, το οποίο θα λειτουργεί ανεξαρτήτως μεγέθους επιχείρησης, κλάδου και περιοχής, είτε για επέκταση – εκσυγχρονισμό υφιστάμενης δραστηριότητας είτε για δημιουργία νέας και θα δίνει έμφαση στην κατά προτεραιότητα αξιοποίηση των ιδίων πόρων των επιχειρήσεων με φορολογικές επιβραβεύσεις αντί για επιδοτήσεις. «Ενα τέτοιο εργαλείο μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση του υψηλού ρυθμού επενδύσεων και μετά τη λήξη του Ταμείου Ανάκαμψης», τόνισε ο κ. Θεοδωρόπουλος. Η ανάγκη για ένα επενδυτικό άλμα αναγνωρίζεται απ’ όλους, είπε, και παρέπεμψε τόσο στις αναφορές της έκθεσης Ντράγκι για την Ευρώπη όσο και στις εξαγγελίες του υπουργού Ανάπτυξης της περασμένης Δευτέρας. «Η πρότασή του είναι για καλύτερη, περισσότερη και πιο αποτελεσματική Ευρωπαϊκή Ενωση. Είναι ένα σαφές μήνυμα με το οποίο συμφωνούμε: η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει και πρέπει να αλλάξει τώρα», είπε αναφερόμενος στην έκθεση Ντράγκι.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ πρότεινε υπεραποσβέσεις σε παραγωγικές επενδύσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους επιχείρησης, κλάδου και περιοχής.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ αναγνώρισε την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια, αλλά επισήμανε τόσο τα διαχρονικά προβλήματα που παραμένουν άλυτα όσο και τις νέες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Τα διαχρονικά προβλήματα αφορούν τη χωροταξία, την ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης, την άδικη φορολόγηση των μεσαίων στελεχών, τη γραφειοκρατία, την πολυνομία, την ελλιπή διασύνδεση εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας, όπως και τις ελλείψεις σε υποδομές στις βιομηχανικές συγκεντρώσεις της περιφέρειας.

Μιλώντας για τα νέα προβλήματα, ξεχώρισε την υψηλότερη τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές μας και τις μεγάλες διακυμάνσεις της. «Το υψηλό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας μειώνει την ανταγωνιστικότητα και τροφοδοτεί τον πληθωρισμό, ενώ οι μεγάλες διακυμάνσεις εμποδίζουν την προβλεψιμότητα και δυσχεραίνουν τις επιχειρήσεις στη σύναψη συμφωνιών με πελάτες τους, ακόμη και διάρκειας μερικών μηνών. Οι επιχειρήσεις πρέπει να θωρακιστούν, όχι μόνον οι ενεργοβόρες, αλλά και εκείνες της μέσης τάσης», τόνισε.

Νέο πρόβλημα, κατά τον πρόεδρο του ΣΕΒ, είναι και το γεγονός ότι οι εταιρείες δεν βρίσκουν τους εργαζόμενους που χρειάζονται, ενώ ένα πρόβλημα που παρέμεινε μετά την κρίση– και έχει μάλιστα ενταθεί– είναι η ανεπαρκής πρόσβαση των ΜμΕ στην τραπεζική χρηματοδότηση. Μεγάλο μέρος της ομιλίας του αφιέρωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ στο να αναδείξει την πολλαπλή συνεισφορά της βιομηχανίας στην οικονομία και την απασχόληση, αλλά και στη μεγάλη εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας με τη γεωπολιτική αναταραχή και «την πρωτοφανή αβεβαιότητα που βιώνει η επιχειρηματικότητα σε ένα συνεχώς λιγότερο προβλέψιμο περιβάλλον».

Από το βήμα της γενικής συνέλευσης κάλεσε τους κοινωνικούς εταίρους και την πολιτεία στη δημιουργία ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου επ’ ωφελεία όλων. «Η πολυπλοκότητα της εποχής δεν μπορεί να απλουστευθεί μέσα από προσεγγίσεις και πρακτικές που ανήκουν στο παρελθόν», είπε. Κλείνοντας την ομιλία του απευθύνθηκε προς τους επιχειρηματίες, επισημαίνοντας ότι όσα κίνητρα και να δώσει η πολιτεία, η ευθύνη για τη βελτίωση της παραγωγικότητας παραμένει ατομική. «Πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο στις επιχειρήσεις και στους ανθρώπους μας. Να μετασχηματίσουμε τις εταιρείες μας ακόμη πιο γρήγορα, υιοθετώντας τεχνολογικές λύσεις, ψηφιακούς μετασχηματισμούς και αναζητώντας την καινοτομία».

Κυρ. Μητσοτάκης: Περισσότερες επενδύσεις, λιγότερα μερίσματα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον χαιρετισμό του ανέδειξε τα σημαντικά βήματα που έχει κάνει η ελληνική οικονομία και το «πλεονέκτημα», όπως το χαρακτήρισε, «της πολιτικής σταθερότητας, που άλλες χώρες την αναζητούν αλλά εμείς θεωρούμε τη σημασία της περίπου αυτονόητη». Μίλησε και ο ίδιος για «μια μοναδική ευκαιρία για όλους μας να κάνουμε ένα μεγάλο επενδυτικό άλμα» και ανέδειξε τις δράσεις της πολιτείας σε πέντε πεδία κρίσιμων μεταρρυθμίσεων, που επιδρούν θετικά σε πολλούς ακόμη τομείς.

Ολες μας οι κινήσεις συντείνουν στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, αλλά προφανώς δεν γίναμε ξαφνικά επενδυτικός παράδεισος, είπε.

Το κόστος ενέργειας παραμένει ακόμα υψηλό. Η μετάβαση που έχουμε κάνει με μεγάλη ταχύτητα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν έχει αποτυπωθεί, ακόμη, στον βαθμό που ενδεχομένως θα θέλαμε, στους λογαριασμούς ρεύματος, το κόστος δανεισμού μπορεί να περιοριστεί και άλλο. Η αγορά εργασίας παρουσιάζει σήμερα ελλείψεις και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών δεν έχει φτάσει εκεί όπου θα θέλαμε. Αυτές είναι προκλήσεις στις οποίες πρέπει να απαντήσουμε με τολμηρές μεταρρυθμίσεις. Αυτό άλλωστε μας ζητάει και η έκθεση Ντράγκι, την οποία προσωπικά υποστηρίζω στο σύνολό της, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Περνώντας στην αντεπίθεση, έθεσε τις επιχειρήσεις ενώπιον του δικού τους μεριδίου ευθυνών, πέραν της πολιτείας, για την πρόοδο της οικονομίας και της κοινωνίας. «Τα κέρδη δεν είναι για να αποταμιεύονται ή να μοιράζονται σε μερίσματα. Το μεγαλύτερο μέρος τους πρέπει να επενδύεται ξανά στις επιχειρήσεις, να εκσυγχρονίζονται οι εγκαταστάσεις, να τονώνεται η έρευνα, να επενδύεται στην καινοτομία.

Η πρόοδος των επιχειρήσεων οφείλει να μεταφράζεται σε καλύτερους μισθούς και συνθήκες εργασίας.

Εχουμε, εξάλλου, βελτιώσει πολύ τα φορολογικά κίνητρα που δίνουμε στις επιχειρήσεις που το κάνουν. Το βλέμμα σας να είναι όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, να τονώσουμε την εξωστρέφειά μας, αλλά όχι μόνο». Η πρόοδος των επιχειρήσεων οφείλει να μεταφράζεται σε καλύτερους μισθούς και συνθήκες εργασίας. Είναι κάτι που το βλέπουμε ήδη, αλλά η σύγχρονη επιχειρηματικότητα έχει πια χρέος να κάνει συμμέτοχους τους υπαλλήλους μιας εταιρείας στην πρόοδό της. Φροντίζει επίσης ώστε η εργασιακή ζωή να συμβαδίζει με την οικογενειακή, με παιδικούς σταθμούς, ενισχύσεις για τους νέους γονείς αλλά –γιατί όχι;– και να προσφέρει συμμετοχή στα κέρδη, υπογράμμισε.

Χαρακτήρισε κομβικής σημασίας ζήτημα την κατάρτιση των εργαζομένων, τη μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στην εργασία, όπως και την επιστροφή Ελλήνων από το εξωτερικό.

Το επόμενο πεδίο ευθύνης είναι η πίστη στον υγιή ανταγωνισμό, τον οποίο πλήττουν πάντα οι αθέμιτες πρακτικές και η αισχροκέρδεια όπου αυτή υπάρχει, είπε και επισημαίνοντας τους βασικούς κανόνες της οικονομίας τόνισε: «Οταν μειώνεται το κόστος παραγωγής, ακολουθεί και ανάλογη μείωση των τιμών. Είναι συνεπώς και δική σας ευθύνη όταν αυτό τελικά δεν συμβαίνει, πλήττοντας τον καταναλωτή». Κάλεσε επίσης τις επιχειρήσεις να στρέψουν την εταιρική τους ευθύνη σε επίκαιρες ανάγκες, αν και αναγνώρισε ότι έχουν γίνει κάποια βήματα προόδου σε αυτή την κατεύθυνση. «Η αλήθεια όμως είναι ότι σήμερα δεν βλέπουμε στον βαθμό που θα θέλαμε ή στον βαθμό που νομίζω ότι αντιστοιχεί στην πραγματική δυναμική των επιχειρήσεων, ούτε τους μεγάλους ευεργέτες ούτε τις μεγάλες ευεργεσίες του παρελθόντος. Κλείνω, λοιπόν, με την προσδοκία ότι αυτός ο “δεκάλογος” αμοιβαίων δεσμεύσεων πολιτείας και επιχειρηματικότητας θα γίνει αφετηρία για μια ακόμη πιο παραγωγική συνεργασία», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Ο πρόεδρος του European Movement International, πρώην βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, Γκι Φερχόφσταντ, επίσημος προσκεκλημένος του ΣΕΒ, στην ομιλία του περιέγραψε τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται παγκοσμίως, με τις πολλές εντάσεις και γεωπολιτικές αβεβαιότητες.

Εκτίμησε πως η Ευρώπη δεν είναι έτοιμη για αυτή τη νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων και επισήμανε: «Χρειάζεται επειγόντως να οικοδομήσουμε μια Ευρωπαϊκή Αμυντική Ενωση και να ολοκληρώσουμε την ενιαία μας αγορά (έκθεση Letta), ιδιαίτερα όσον αφορά τις κεφαλαιουχικές υπηρεσίες, τις τηλεπικοινωνίες και τις ψηφιακές αγορές. Αυτό θα απαιτήσει θεσμικές μεταρρυθμίσεις, όπως ο τερματισμός του κανόνα της ομοφωνίας και η θέσπιση ενός μεγαλύτερου ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, όπως προτείνεται στην έκθεση Ντράγκι».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT