Πακέτο 500 εκατ. για την ενίσχυση επιχειρήσεων

Πακέτο 500 εκατ. για την ενίσχυση επιχειρήσεων

1' 48" χρόνος ανάγνωσης

Δημιουργία νέων επιχειρήσεων, δάνεια με επιδότηση επιτοκίου, επιδοτήσεις εξωστρεφών επιχειρήσεων έρχονται να προστεθούν στις χρηματοδοτήσεις, κυρίως του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαθανάσης ανακοίνωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

• Σύντομα ανοίγει και πάλι με πρόσθετους πόρους 100 εκατ. ευρώ το επιτυχημένο δανειοδοτικό σκέλος του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ, με επιδότηση επιτοκίου 50%.

• Τίθεται σε εφαρμογή νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, προϋπολογισμού 250 εκατ. ευρώ, για επιδότηση με έως 200.000 ευρώ μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κυρίως για στήριξη του εξαγωγικού προσανατολισμού τους.

• Ιδρύεται Ταμείο Χαρτοφυλακίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, που θα στηρίξει επιχειρήσεις οι οποίες θα εγκατασταθούν στις σχετικές περιοχές (Μεγαλόπολη, Δυτική Μακεδονία) με χαμηλότοκα δάνεια.

• Μέσω ΔΥΠΑ θα διατεθούν 100 εκατ. ευρώ σε ανέργους για να δημιουργήσουν δικές τους, ατομικές επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, η επιδότηση θα φθάνει σε 17.000 ευρώ.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να υποβάλει το αίτημα για την επόμενη δόση του Ταμείου Ανάκαμψης έως το τέλος Νοεμβρίου, είπε ο κ. Παπαθανάσης, αν και πρόσθεσε ότι αρκετά ορόσημα στο σκέλος τόσο των δανείων όσο και των επιχορηγήσεων δεν έχουν ακόμη εκπληρωθεί. Η 5η δόση θα είναι κοινή για δάνεια και επιχορηγήσεις, συνολικού ύψους 3,6 δισ. ευρώ.

Δυσκολίες, εξάλλου, αναγνώρισε ο κ. Παπαθανάσης ότι υφίστανται και σε ό,τι αφορά την υποχρέωση για ψηφιακές επενδύσεις τουλάχιστον 20% σε κάθε δάνειο του Ταμείου Ανάκαμψης. Οπως είπε χαρακτηριστικά, αν δεν υπήρχε αυτή η απαίτηση ίσως να είχε απορροφηθεί το δανειακό σκέλος στο σύνολό του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάσθηκαν χθες, η Ελλάδα βρίσκεται στην 4η θέση στην κατάταξη της απορρόφησης του ΕΣΠΑ 2021-2027.

Αντίστοιχα, για το Ταμείο Ανάκαμψης κατέχει την 1η θέση στους πόρους που έχουν εκταμιευθεί ως ποσοστό του ΑΕΠ (8,3%) και την 5η θέση στις εκταμιεύσεις ως προς τους πόρους του Εθνικού Σχεδίου (50,7% ή 18,2 δισ. ευρώ στο σύνολο των 36 δισ. ευρώ του Εθνικού Σχεδίου). Τα ορόσημα που έχει ολοκληρώσει αντιστοιχούν στο 28%, έναντι 24% μέσου όρου της Ε.Ε. Ο κ. Παπαθανάσης, απαντώντας χθες σε ερώτηση για πιθανό αίτημα παράτασης του Ταμείου, ώστε να προλάβει η χώρα να απορροφήσει το σύνολο των πόρων, είπε ότι η Ελλάδα δεν θα είναι αυτή που θα πάρει μια τέτοια πρωτοβουλία.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT