Αναστολή πτήσεων σε περιφερειακά αεροδρόμια

Αναστολή πτήσεων σε περιφερειακά αεροδρόμια

Λόγω έργων αναβάθμισης, συνολικού προϋπολογισμού 134 εκατ. ευρώ.

2' 2" χρόνος ανάγνωσης

Με ολιγοήμερη αναστολή τακτικών πτήσεων σε ορισμένα περιφερειακά αεροδρόμια θα συνοδευτεί η τρίτη φάση των εργασιών αναβάθμισης που υλοποιεί σε αυτά η Fraport Greece. Τα έργα, προϋπολογισμού 134 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και υλοποιούνται με στόχο τη συμμόρφωση των εγκαταστάσεων στις απαιτήσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφαλείας της Αεροπορίας (EASA) και τη μετέπειτα πιστοποίησή τους από τον φορέα. Λόγω της πολυπλοκότητάς τους, όπως και του ότι σε κάθε αερολιμένα υιοθετείται διαφορετική μεθοδολογία κατασκευής, στα αεροδρόμια της Σάμου, της Κέρκυρας, της Μυτιλήνης, της Κεφαλονιάς, της Ρόδου, της Σαντορίνης, της Καβάλας, της Μυκόνου και της Ζακύνθου από τα μέσα Νοεμβρίου μέχρι και τις αρχές Μαρτίου, για λίγες ημέρες, η λειτουργία των διαδρόμων θα αναστέλλεται.

Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει αντιδράσεις από ορισμένες τοπικές Αρχές, όπως αυτή της Σάμου, έχοντας οδηγήσει και στην υποβολή ερώτησης (από το ΚΚΕ) στη Βουλή. Κι αυτό επειδή, όπως υποστηρίζουν, η αεροπορική σύνδεση του νησιού θα αποκοπεί για 20 ημέρες, όσο δηλαδή θα διαρκέσουν οι εκτενείς επεμβάσεις στον διάδρομο «Αρίσταρχος ο Σάμιος». Ωστόσο, όπως αναφέρουν από τη Fraport Greece, η αναστολή λειτουργίας του διαδρόμου προσαπογειώσεων είναι μονόδρομος λόγω της πολυπλοκότητας των εργασιών. Προκειμένου δηλαδή το αεροδρόμιο να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της EASA, θα πρέπει να αφαιρεθεί ο υφιστάμενος ασφαλτικός τάπητας, να αντικατασταθεί με καινούργιο και να πραγματοποιηθεί η διαγράμμισή του. Εν συνεχεία θα πρέπει να τοποθετηθούν και να ηλεκτροδοτηθούν τα πλευρικά φώτα του διαδρόμου τα οποία θα έχουν βγει κατά την αφαίρεση της ασφάλτου. Με άλλα λόγια, όπως εξηγούν, δεν είναι δυνατή η τμηματική εκτέλεση των εργασιών αναβάθμισης, ενώ για λόγους ασφαλείας των επιβατών και των πτήσεων δεν είναι εφικτό, όπως προσθέτουν, να παραμείνουν ημιτελείς οι εργασίες.

Ανάλογες εργασίες θα λάβουν χώρα και στα υπόλοιπα οκτώ περιφερειακά αεροδρόμια, των οποίων ο διάδρομος θα χρησιμοποιείται από ελικόπτερα για πτήσεις επείγοντος χαρακτήρα (αεροδιακομιδές, πτήσεις έρευνας και διάσωσης, πυρόσβεσης, ανθρωπιστικές, κρατικές και λοιπές πτήσεις εθνικού χαρακτήρα), εφόσον απαιτηθεί. Ως αποτέλεσμα, πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο της Κέρκυρας δεν θα πραγματοποιούνται από 18 Νοεμβρίου έως και 8 Δεκεμβρίου και από 13 έως 31 Ιανουαρίου 2025. Στην Κεφαλονιά δεν θα γίνονται πτήσεις από 25 Νοεμβρίου έως 15 Δεκεμβρίου, ενώ στη Ρόδο το πτητικό έργο θα αναστέλλεται για 48 ώρες (Τρίτη έως Πέμπτη) από 10 Δεκεμβρίου έως 31 Ιανουαρίου 2025. Επίσης, δεν θα εκτελούνται πτήσεις από 8 έως 23 Ιανουαρίου στη Σαντορίνη, από 10 έως 30 Ιανουαρίου στην Καβάλα, από 25 Ιανουαρίου έως 15 Φεβρουαρίου στη Μύκονο και από τα μέσα Φεβρουαρίου μέχρι 5 Μαρτίου στη Ζάκυνθο.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT