Περισσότερες οικοδομικές άδειες, μικρότερα κτίρια

Περισσότερες οικοδομικές άδειες, μικρότερα κτίρια

Εν αναμονή της οριστικής απόφασης του ΣτΕ, οι κατασκευαστές δεν κάνουν χρήση του «μπόνους ύψους» του νέου οικοδομικού κανονισμού

2' 23" χρόνος ανάγνωσης

Εμφανής είναι πλέον η προσπάθεια των εταιρειών του οικοδομικού κλάδου να αποφύγουν τυχόν «περιπέτειες» σε περίπτωση που επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν τα ευεργετήματα του ΝΟΚ. Μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ και εν αναμονή και της συνολικής κρίσης της Ολομέλειας τις προσεχείς εβδομάδες, οι κατασκευαστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον οικοδομικό κλάδο έχουν επιλέξει να μην κάνουν χρήση των ευεργετικών διατάξεων προκειμένου να αυξήσουν την επιφάνεια και τον όγκο των κτιρίων τους.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει εξετάζοντας κανείς τις δύο τελευταίες μηνιαίες έρευνες της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία της οικοδομικής δραστηριότητας. Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία του Ιουλίου, που δημοσιεύτηκαν χθες, στην Αττική, παρότι καταγράφεται σημαντική αύξηση του αριθμού των οικοδομικών αδειών της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας κατά 21,8%, σε 720, η επιφάνεια κι ακόμα περισσότερο ο όγκος δεν ακολουθούν ανάλογη πορεία.

Συγκεκριμένα, ο όγκος καταγράφει ετήσια πτώση κατά 20%, σε 1,05 εκατ. κυβικά μέτρα, ενώ η επιφάνεια σημειώνει πολύ μικρή αύξηση κατά 3,4%, σε 232.966 τ.μ. Εν ολίγοις, οι άδειες που εκδόθηκαν αφορούσαν κτίρια 34% μικρότερου όγκου σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, όταν είχαν εκδοθεί 591 άδειες, που αντιστοιχούσαν σε 1,31 εκατ. κυβικά μέτρα όγκου. Ανάλογη τάση σημειώθηκε και με βάση τα στοιχεία του Ιουνίου. Συγκεκριμένα, οι άδειες στην Αττική υποχώρησαν κατά μόλις 2,5%, σε 537 από 551, αλλά η επιφάνειά τους ήταν μειωμένη κατά 38,2% σε ετήσια βάση, σε 117.789 τ.μ., και ο όγκος μειωμένος κατά 52,6%, σε 448.889 κυβικά μέτρα, από 947.307 κυβικά μέτρα.

Τα στοιχεία καταδεικνύουν και το μέγεθος του προβλήματος, καθώς η συνδυαστική χρήση των ευεργετικών διατάξεων του ΝΟΚ είχε καταλήξει να αυξήσει σημαντικά, κατά 30%-40%, τους όγκους των νέων οικοδομών, κάτι που τελικά οδήγησε και στις καταγγελίες και τελικά στη σημερινή κατάσταση, που οι πολεοδομικές υπηρεσίες πολλών δήμων της Αττικής είτε έχουν ανακαλέσει προγενέστερες άδειες που οι ίδιες είχαν εγκρίνει στο παρελθόν, είτε έχουν αναστείλει την έκδοση κάθε νέας άδειας εφόσον γίνεται χρήση των ευεργετικών διατάξεων προκειμένου να επιτευχθεί αύξηση του συντελεστή δόμησης. Την ίδια στιγμή, ένα μικρό «αλαλούμ» επικρατεί με τις περιπτώσεις πολυκατοικιών και συγκροτημάτων που μόλις έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται στο τελικό στάδιο αποπεράτωσης, με αναφορές ακόμα και για αιτήματα αποζημίωσης από τους αγοραστές, που ζητούν τα χρήματά τους πίσω λόγω της απειλής προσφυγών ή φοβούμενοι μην τυχόν το ΣτΕ κρίνει αυθαίρετες τις κατασκευές αυτές και απαιτηθεί η κατεδάφιση π.χ. των επιπλέον ορόφων.

Πάντως, όπως ανέφεραν στελέχη της αγοράς στο πλαίσιο του πρόσφατου συνεδρίου Prodexpo, το ΣτΕ έχει τη δυνατότητα να αποφύγει τυχόν αναδρομικές κυρώσεις, θέτοντας ένα χρονικό όριο στην ισχύ της όποιας απόφασης. Ο προβληματισμός βέβαια παραμένει. Ο κ. Μάξιμος Καλατζής, διευθύνων σύμβουλος της Makt, τόνισε όμως ότι «δεν πρέπει να μπορεί ο εργολάβος από μόνος του να αλλάξει τα χαρακτηριστικά μιας ολόκληρης γειτονιάς». Συμπλήρωσε βέβαια κι ότι «πρέπει να έχουμε ένα πλαίσιο που θα μας επιτρέπει να λειτουργήσουμε χωρίς “ίσως” και “αλλά”. Δεν μπορείς να θεωρείσαι ελκυστικός επενδυτικός προορισμός όταν το νομοθετικό πλαίσιο διαλύεται εκ των έσω».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT