Metlen: Ιστορικό ρεκόρ καθαρών κερδών 482 εκατ. το 9μηνο

Metlen: Ιστορικό ρεκόρ καθαρών κερδών 482 εκατ. το 9μηνο

Αυξημένος στα 4,203 δισ. ευρώ ο τζίρος του ομίλου, με οδηγό τον κλάδο ενέργειας

Επιδόσεις-ρεκόρ για μια ακόμη φορά πέτυχε η Metlen τόσο σε επίπεδο εννεαμήνου όσο και τριμήνου έτους, με οδηγό τον κλάδο ενέργειας. Τα καθαρά κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας κατέγραψαν νέο ιστορικό υψηλό και διαμορφώθηκαν στο εννεάμηνο στα 482 εκατ. ευρώ, έναντι 462 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2023 (αύξηση 4%). Αυξημένα κατά 6% είναι στο εννεάμηνο του έτους τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (ΕΒΙΤDA) τα οποία ανήλθαν σε 763 εκατ. ευρώ έναντι 722 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2023, επωφελούμενα τόσο από τις ισχυρές επιδόσεις του κλάδου μεταλλουργίας, όσο και από τη συνεχιζόμενη ανοδική πορεία της κερδοφορίας του κλάδου της ενέργειας. Αυξημένος κατά 3% στα 4,203 δισ. ευρώ έναντι 4,088 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2023 είναι ο κύκλος εργασιών της εταιρείας.

Πιο συγκεκριμένα, ο κλάδος ενέργειας κατέγραψε στο εννεάμηνο κύκλο εργασιών 3,442 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί σε 82% του συνολικού κύκλου εργασιών της Metlen, σημειώνοντας αύξηση 4% σε σχέση με το εννεάμηνο του 2023. Τα EBITDA του κλάδου ενέργειας διαμορφώθηκαν το εννεάμηνο στα 545 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 2% έναντι του εννεαμήνου του 2023. Πέραν της σημαντικής συνεισφοράς της M Renewables (ΑΠΕ Ελλάδας και εξωτερικού) –η οποία είδε την κερδοφορία της να αυξάνεται πάνω από 50% σε σύγκριση με το εννεάμηνο του 2023– ο κλάδος της ενέργειας επωφελείται επίσης από την ενδυνάμωση του «ελληνικού Utility» (παραγωγή και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας και Φ.Α.) που αυξάνει σταθερά τη θέση του σε επίπεδο μεριδίου αγοράς, προσεγγίζοντας στο τέλος του εννεάμηνου του 2024 για πρώτη φορά το 20% τόσο στην παραγωγή, όσο και στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας. Η Metlen έχει μπει πλέον σταθερά στον στόχο υλοποίησης του 30% της εγχώριας ενεργειακής αγοράς, έχοντας ήδη εδραιωθεί ως ο μεγαλύτερος ιδιώτης παραγωγός και πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας.

Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των εκτελούμενων έργων υποδομών της 100% θυγατρικής ΜΕΤΚΑ ΑΤΕ πλησιάζει το 1 δισ. ευρώ.

Ο κλάδος μεταλλουργίας, στο εννεάμηνο του 2024, ξεπέρασε τα ιστορικά υψηλά επίπεδα κερδοφορίας του εννεαμήνου του 2023, ως αποτέλεσμα τόσο της μείωσης του κόστους, όσο και της ενδυνάμωσης των premia του αλουμινίου και της τιμής API της αλουμίνας. Ο κύκλος εργασιών του κλάδου ανήλθε σε 630 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 15% του συνολικού κύκλου εργασιών της εταιρείας, ενώ τα ΕΒΙΤDA διαμορφώθηκαν στα 207 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 7% σε σχέση με το εννεάμηνο του 2023.

Αναφορικά με τη δραστηριότητα των κατασκευών και των παραχωρήσεων, τα EBITDA υπερδιπλασιάστηκαν σε 19 εκατ. ευρώ έναντι 8 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, με προοπτική σημαντικής αύξησης στο τελευταίο τρίμηνο της χρήσης 2024, ώστε να επιτευχθεί ο διπλασιασμός του ετήσιου αποτελέσματος του 2023. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των εκτελούμενων έργων υποδομών της 100% θυγατρικής ΜΕΤΚΑ ΑΤΕ πλησιάζει το 1 δισ. ευρώ, ενώ συμπεριλαμβανομένων των έργων που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο επικείμενης συμβασιοποίησης, προσεγγίζει το 1,4 δισ., με τη σημείωση ότι στα έργα που εκτελούνται με συμμετοχή σε κοινοπραξίες, αφορά μόνο στο ποσοστό της ΜΕΤΚΑ ΑΤΕ.

Η εταιρεία στη σχετική ανακοίνωσή της επισημαίνει «τον πρωτοφανή ρυθμό εκτέλεσης επενδύσεων ύψους 2,14 δισ. ευρώ σε όλους τους τομείς δραστηριότητας, στο πλαίσιο πάντα της χρηματοοικονομικής πειθαρχίας και σε ευθυγράμμιση με την επίτευξη του στόχου της επενδυτικής βαθμίδας. Αναφορικά με τα νέα, ιδιαίτερα σημαντικά σχέδια, αυτά θα ανακοινώνονται σταδιακά τους επόμενους μήνες και θα εξειδικεύουν τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της εταιρείας για διπλασιασμό του μεγέθους της τα επόμενα 3-5 χρόνια». Αναφορά γίνεται και στην επιτυχημένη «πράσινη» έκδοση του ομολόγου ύψους 750 εκατ. ευρώ πενταετούς διάρκειας με επιτόκιο 4%, με την επισήμανση ότι αντανακλά την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών και έρχεται ως αποτέλεσμα της σταθερής πορείας ισχυροποίησης του πιστωτικού προφίλ της εταιρείας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT