Σε κίνδυνο η διεθνής οικονομία από έναν «πόλεμο» δασμών, προειδοποιεί το ΔΝΤ

Σε κίνδυνο η διεθνής οικονομία από έναν «πόλεμο» δασμών, προειδοποιεί το ΔΝΤ

Οι απώλειες μπορεί να φθάσουν στο 7% του παγκόσμιου ΑΕΠ – «Καμπανάκι» και για τη ραγδαία αύξηση του κρατικού χρέους

2' 4" χρόνος ανάγνωσης

Αν ξεσπάσει ένας παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος ευρείας κλίμακας, τότε η διεθνής οικονομία ενδέχεται να συρρικνωθεί όσο είναι το μέγεθος της γαλλικής και της γερμανικής οικονομίας. Αυτό προειδοποίησε η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Γκίτα Γκόπιναθ, όσο κλιμακώνονται οι ανησυχίες για την ανάδειξη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ έχει δηλώσει πως σκοπεύει να επιβάλει δασμούς έως 20% σε όλες τις εισαγωγές προϊόντων στις ΗΠΑ.

Σε αυτή την περίπτωση η Ε.Ε. ετοιμάζεται για αντίποινα. Την περασμένη εβδομάδα, μάλιστα, ο Τραμπ ανέφερε ότι «οι δασμοί είναι η πιο όμορφη λέξη στο λεξικό», με αποτέλεσμα οι παγκόσμιες αγορές και υπουργοί Οικονομικών να εξετάζουν πια σοβαρά το σενάριο εφαρμογής αυτής της ιδέας.

Μιλώντας στο BBC η Γκόπιναθ, η οποία λειτουργεί ουσιαστικά ως η «νούμερο 2» αξιωματούχος στο ΔΝΤ, δήλωσε ότι το Ταμείο δεν μπορεί ακόμη να αξιολογήσει πλήρως τα σχέδια του Τραμπ στο εμπόριο. Πιστεύει όμως ότι «αν έχεις πολύ σοβαρή αποσύνδεση και χρήση δασμών ευρείας κλίμακας, μπορεί να καταλήξεις με συρρίκνωση του παγκόσμιου ΑΕΠ σχεδόν 7%». «Αυτά είναι πολύ μεγάλα νούμερα, το 7% είναι ουσιαστικά σαν να χάνεις τη γαλλική και τη γερμανική οικονομία. Είναι το μέγεθος της απώλειας που θα είχαμε», συνέχισε.

Η ίδια είπε επίσης ότι οι δασμοί που αξίζουν εκατοντάδες δισ. δολάρια «είναι πολύ διαφορετικοί από τον κόσμο στον οποίο έχουμε ζήσει τις τελευταίες δύο από τις τρεις δεκαετίες».

Προσέθεσε ότι τα βασικά μηνύματα του Ταμείου από τις ετήσιες συνεδριάσεις ήταν οι προειδοποιήσεις για ραγδαία αύξηση του παγκόσμιου κρατικού χρέους. Ετσι είπε ότι αυτή η περίοδος της σταθερής οικονομικής ανάπτυξης είναι η κατάλληλη στιγμή «ώστε να ξαναγεμίσουμε τα δημοσιονομικά μας μαξιλάρια», καθώς «δεν θα είναι αυτή η τελευταία κρίση. Θα υπάρξουν κι άλλα σοκ. Θα χρειαστείς τον δημοσιονομικό χώρο για να απαντήσεις. Και τώρα είναι η στιγμή να το κάνεις».

Η Γκόπιναθ προσέθεσε ότι είναι επίσης απαραίτητο να «κοιτάμε τη θετική πλευρά», ότι έχουμε μια ανθεκτική παγκόσμια οικονομία, η οποία έχει περάσει μερικά πολύ σκληρά χτυπήματα. Υπενθύμισε ότι σε αρκετές κρίσεις του παρελθόντος έχουν αποφευχθεί οι βαθιές υφέσεις.

«Οι παλαιότερες εμπειρίες με προσπάθειες μείωσης του πληθωρισμού δεν συνοδεύτηκαν από μια ήπια προσγείωση. Υπήρξαν μεγάλες αυξήσεις στην ανεργία. Επομένως αυτό ήταν μεγάλο χτύπημα και το τελικό αποτέλεσμα ήταν πολύ καλύτερο από ό,τι πολύ φοβούνταν», είπε.

Ετσι, η Γκόπιναθ προσέθεσε ότι τώρα ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε χωρίς να υπάρξει υψηλή ανεργία και αυτό ήταν μια «καλή νίκη» για τις κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο σημείωσε ότι τώρα είναι η στιγμή να ξαναχτίσουμε ανθεκτικότητα σε έναν εύθραυστο κόσμο.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT