Σε διαβούλευση το φορολογικό νομοσχέδιο

Σε διαβούλευση το φορολογικό νομοσχέδιο

Μείωση εισφορών, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, απαλλαγή φόρου για κενά ακίνητα προβλέπονται μεταξύ άλλων

3' 58" χρόνος ανάγνωσης

Σε δημόσια διαβούλευση τίθεται την ερχόμενη εβδομάδα το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλους τους επαγγελματίες και για τα «μπλοκάκια», την απαλλαγή φόρου για κενά ακίνητα, την επέκταση και το 2025 της απαλλαγής από ΦΠΑ για νέες κατασκευές και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ έως 20% για ασφαλισμένες κατοικίες, καθώς και αλλαγές στις δηλώσεις και τη φορολόγηση του πουρμπουάρ. Παράλληλα, στο σχέδιο νόμου θα συμπεριληφθούν και οι διατάξεις με τα κίνητρα για τις συγχωνεύσεις και τους μετασχηματισμούς των επιχειρήσεων. Μεταξύ των κινήτρων είναι και η μεταφορά της ζημίας στα επόμενα έτη, κάτι που δεν ισχύει για το σύνολο των επιχειρήσεων. Το θέμα της ζημίας και η χρησιμοποίησή της για τη μείωση του φορολογητέου εισοδήματος επόμενων χρήσεων επισημαίνεται ως ένα από τα μειονεκτήματα στην έκθεση του Tax foundation.

Τι περιλαμβάνει

1. Απαλλαγή από τον φόρο ενοικίου για 3 χρόνια για τους ιδιοκτήτες που νοικιάζουν κλειστά ακίνητα ή εάν μετατρέψουν σε μακροχρόνια μία βραχυχρόνια μίσθωση. Απαραίτητη προϋπόθεση να τα μισθώσουν ως κύρια κατοικία για τρία χρόνια. Επί της ουσίας, ιδιοκτήτης ακινήτου ο οποίος θα «ανοίξει» το ακίνητό του και θα το μισθώσει έναντι 500 ευρώ τον μήνα, θα γλιτώσει φόρο 900 ευρώ ή 2.700 ευρώ στα τρία χρόνια. Ο νόμος ορίζει ότι το ακίνητο πρέπει να είναι κλειστό τρία χρόνια και να πληροί τις εξής προϋποθέσεις:

– Να μην ξεπερνάει τα 120 τ.μ.

– Θα πρέπει να «βγει» στο διάστημα από 8.9.2024 έως 31.12.2025.

Ουσιαστικά οι ιδιοκτήτες έχουν περιθώριο 15 μηνών να ανακαινίσουν ή γενικότερα να προβούν στις απαραίτητες παρεμβάσεις για να λάβουν την τριετή απαλλαγή.

– Σε ό,τι αφορά τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ισχύουν οι ίδιοι όροι. Δηλαδή, το ακίνητο να είναι σε βραχυχρόνια μίσθωση για τρία χρόνια, να είναι έως 120 τ.μ. και η αλλαγή από βραχυχρόνια σε μακροχρόνια να πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του 2025.

2. Καταργείται το 2025 το τέλος επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, επιτηδευματίες και «μπλοκάκια». Φέτος είχαν πληρώσει μειωμένο τέλος κατά 50% και συγκεκριμένα το ποσό των 325 ευρώ. Ως εκ τούτου το όφελος θα είναι της τάξης των 325 ευρώ. Οπως προαναφέρθηκε, η κατάργηση αφορά και τους εργαζομένους με «μπλοκάκι» που απασχολούνται σε έως 3 εργοδότες ή που το 75% του εισοδήματός τους προέρχεται από έναν εργοδότη. Η κατάργηση αφορά τα εισοδήματα του 2024 που θα δηλωθούν το 2025 και μετά.

3. Εκπτωση 20% στον ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες που ασφαλίζουν κατοικίες αξίας έως 500.000 ευρώ από φυσικές καταστροφές (σεισμό, πυρκαγιά, πλημμύρες). Οσοι έχουν ακίνητα αξίας άνω 500.000 ευρώ διατηρούν την έκπτωση 10% στον ΦΠΑ αν ασφαλιστούν, ενώ εάν δεν το κάνουν, από τον Απρίλιο του 2025 δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος σε περίπτωση ζημιάς.

4. Αναστέλλεται ο ΦΠΑ στα ακίνητα μέχρι τα τέλη του 2025.

5. Μειώνονται από 1.1.2025 οι ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών προς τον ΕΦΚΑ κατά 0,5% και ισόποσα θα μειωθούν και οι εισφορές που καταβάλλει ο εργοδότης.

6. Αφορολόγητα θα είναι τα φιλοδωρήματα έως του ποσού των 300 ευρώ τον μήνα που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι, με αναδρομική ισχύ από 1ης Νοεμβρίου 2024. Παράλληλα, για το σύνολο του ποσού από φιλοδωρήματα, εργαζόμενοι και εργοδότες απαλλάσσονται από ασφαλιστικές εισφορές (εκτός αν προβλέπεται κάτι διαφορετικό από ατομικές ή συλλογικές συμβάσεις). Σε περίπτωση μείωσης των τακτικών αποδοχών, με ταυτόχρονη ισόποση αύξηση των αποδοχών από φιλοδωρήματα, ο εργοδότης θα κληθεί να πληρώσει εισφορά 22% επί της μείωσης των τακτικών αποδοχών.

7. Αλλάζουν οι προθεσμίες για τις φορολογικές δηλώσεις. Το ηλεκτρονικό σύστημα Taxis θα ανοίξει στις 15 Μαρτίου και θα κλείσει 15 Ιουλίου, τόσο για τα φυσικά πρόσωπα όσο και για τα νομικά πρόσωπα.

8. Εκπτωση για όσους καταβάλλουν ολόκληρο το ποσό του φόρου εισοδήματος μέχρι την 31η Ιουλίου κάθε έτους και εφόσον υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση, ως εξής: 4% έκπτωση για υποβολή δήλωσης από 15 Μαρτίου έως 30 Απριλίου, 3% έκπτωση από 1ης Μαΐου έως 15 Ιουνίου, 2% έκπτωση από 16 Ιουνίου έως 15 Ιουλίου.

9. Κυρώσεις στους διοικητές οργανισμών, στους υπηρεσιακούς γραμματείς του Δημοσίου και τους γενικούς γραμματείς των δήμων, καθώς και στους υπευθύνους μισθοδοσίας για τυχόν καθυστερήσεις στην αποστολή δεδομένων στην ΑΑΔΕ, που είναι απαραίτητα για την έγκαιρη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων.

10. Μειώνεται κατά 50% το ελάχιστο ποσό καθαρού εισοδήματος που ισχύει σήμερα για οικισμούς έως 500 κατοίκους (καταλαμβάνει σήμερα το 11,4% του πληθυσμού) και σε οικισμούς που ανήκουν σε δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό έως 1.500 κατοίκους. Ετσι η μείωση θα καταλαμβάνει το 18% του πληθυσμού.

11. Κίνητρα για επιχειρήσεις που θα συγχωνευθούν ή θα μετασχηματισθούν. Συγκεκριμένα, προβλέπονται υπερεκπτώσεις δαπανών που αφορούν προϊόντα έρευνας και τεχνολογίας έως και 315% από 200% που ισχύει σήμερα, ενώ διευρύνονται τα φορολογικά κίνητρα για τους angel investors, με αύξηση του ανώτατου ορίου της επένδυσης σε startups στα 900.000, ενώ πλέον παρέχεται η δυνατότητα να επενδύσουν και σε αμοιβαία κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT