Μείωση του χρέους στο 132,8% του ΑΕΠ το 2029 προβλέπει η Scope

Μείωση του χρέους στο 132,8% του ΑΕΠ το 2029 προβλέπει η Scope

Ο διεθνής οίκος επισημαίνει ότι οι επενδύσεις στην Ελλάδα παραμένουν χαμηλότερες από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης

2' 6" χρόνος ανάγνωσης

Σημαντική μείωση στον δείκτη του ελληνικού χρέους προς το ΑΕΠ προβλέπει ο οίκος αξιολόγησης Scope Ratings, εκτιμώντας πως στο τέλος της επόμενης πενταετίας θα κινείται κοντά στα προ κρίσης επίπεδα. Πάντως αναγνωρίζει ότι η επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα έχει και προκλήσεις, καθώς η δομή του χρέους σταδιακά αποδυναμώνεται.

Ειδικότερα, η Scope προβλέπει ότι ο δείκτης χρέους της γενικής κυβέρνησης θα μειωθεί στο 150,5% του ΑΕΠ φέτος και στο 132,8% έως το 2029. «Εάν επιτευχθεί, το επίπεδο του 2029 θα αποτελέσει το χαμηλότερο από τις αρχές της ελληνικής κρίσης το 2009, ενώ έως το 2027 θα είναι χαμηλότερο από αυτό της Ιταλίας», όπως σημειώνει.

Οι προβλέψεις του οίκου για το χρέος αναγνωρίζουν την πρόσφατη δημοσιονομική υπεραπόδοση της Ελλάδας και βασίζονται στη διατήρηση των πρωτογενών πλεονασμάτων τα επόμενα χρόνια. Στο βασικό του σενάριο ο οίκος αναμένει ότι η Ελλάδα φέτος θα επιτύχει ή θα υπερβεί ελαφρώς τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2,1% του ΑΕΠ, ενώ το 2024-2027 το πρωτογενές πλεόνασμα θα κινηθεί στο 2,5% του ΑΕΠ κατά μέσον όρο.

Οι προβλέψεις της Scope για το χρέος υποθέτουν επίσης ανάπτυξη της Ελλάδας στο 2,4% φέτος και στο 1,9% το 2025, ενώ για το 2026-2029 η ανάπτυξη τοποθετείται στο 1,4% κατά μέσον όρο.

Ο οίκος επισημαίνει πως η Ελλάδα συνεχίζει να σημειώνει πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις, ωστόσο οι επενδύσεις, αν και σήμερα είναι υψηλότερες από ό,τι πριν από την πανδημία, παραμένουν χαμηλές στο 14% του ΑΕΠ. «Αυτό είναι σημαντικά χαμηλότερο από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, που είναι στο 21%», παρατηρεί ο οίκος. Ενόψει και της τελευταίας αξιολόγησής της για την Ελλάδα το 2024, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 6 Δεκεμβρίου, η Scope τονίζει πως το «κλειδί» για περαιτέρω αναβάθμιση της χώρας είναι να συνεχιστεί η πτωτική τροχιά του χρέους.

Σε αυτό το πλαίσιο επισημαίνει πως καθώς η Ελλάδα χρηματοδοτείται πλέον από τις αγορές και αποπληρώνει πρόωρα τα δάνεια διάσωσης και καθώς η ΕΚΤ συνεχίζει την ποσοτική σύσφιγξη, η δομή του χρέους της σταδιακά αποδυναμώνεται.

Οι καθαρές πληρωμές τόκων αυξάνονται καθώς το κράτος αναχρηματοδοτείται μέσω ακριβότερων εκδόσεων στην αγορά, όπως εξηγεί, και φέτος αναμένεται να φθάσουν στο 6,3% των εσόδων, ενώ έως το 2029 θα φθάσουν στο 7,9%. Παράλληλα, η μακροπρόθεσμη σταθμισμένη μέση διάρκεια χρέους των 19,2 ετών επίσης μειώνεται σταδιακά.

Τέλος, ο οίκος επισημαίνει πως αν και ο βαθμός σύνδεσης κράτους – τραπεζών έχει μειωθεί έπειτα από τη διάθεση των ποσοστών του ΤΧΣ, παραμένει ωστόσο υψηλός λόγω των μεγάλων θέσεων των τραπεζών σε ελληνικά κρατικά ομόλογα, καθώς και των κρατικών εγγυήσεων στο πλαίσιο του προγράμματος «Ηρακλής», και αυτό αποτελεί «πιστωτικό πρόβλημα».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT