Κόφτης στην εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων – Τι προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση που κατατίθεται

Κόφτης στην εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων – Τι προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση που κατατίθεται

Η αύξηση της σύνταξης δεν θα οδηγεί σε μεγαλύτερες επιβαρύνσεις

3' 30" χρόνος ανάγνωσης

Περιορισμένης εμβέλειας θα είναι τελικά η ρύθμιση την οποία προωθεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, που αναμένεται να εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο της ερχόμενης Πέμπτης και να κατατεθεί το επόμενο διάστημα στη Βουλή. Το σχέδιο νόμου που επεξεργάζεται το υπουργείο θα περιλαμβάνει σημαντικές παρεμβάσεις, με αιχμή την κύρωση της κοινοτικής οδηγίας για επαρκείς κατώτατους μισθούς και στήριξη των συλλογικών συμβάσεων, βάσει του πορίσματος της επιστημονικής επιτροπής που κατατέθηκε στο υπουργείο και συζητήθηκε μεταξύ των εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων και της υπουργού Νίκης Κεραμέως.

Θα περιλαμβάνει όμως και δύο πολύ σημαντικές διατάξεις, οι οποίες αφορούν τόσο τους συνταξιούχους όσο και τους εργαζομένους. Η πρώτη θα διασφαλίζει πως κανένας συνταξιούχος που καταβάλλει Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης (ΕΑΣ) δεν θα δει τη σύνταξή του να μειώνεται, μετά την αύξηση 2,5% που αναμένεται να επιβληθεί στις συντάξεις το 2025.

Η δεύτερη αφορά τη μείωση των εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα, βάσει των εξαγγελιών του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Ετσι, οι εισφορές θα διαμορφωθούν σε 35,16% από 36,16% σήμερα, με τους εργοδότες να καταβάλλουν 21,79% έναντι 22,29% που είναι σήμερα και τους εργαζομένους να πληρώνουν το 13,37% από 13,87%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές στην ΕΑΣ που δρομολογεί το υπουργείο Εργασίας έχουν στόχο να μη βρεθούν τον Δεκέμβριο, όταν θα πληρωθούν οι αυξημένες κατά 2,2% με 2,5% συντάξεις του Ιανουαρίου, χιλιάδες συνταξιούχοι με ποσά κάτω και από αυτά που έπαιρναν πριν από την επιβολή της αύξησης.

Στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας περιλαμβάνεται και η μείωση των εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα.

Η τελική ρύθμιση θα εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης και θα προβλέπει ότι οι συνταξιούχοι που θα πάρουν αύξηση, ακόμη κι αν περάσουν σε υψηλότερη κλίμακα κρατήσεων ΕΑΣ, δεν θα επιβαρυνθούν με την κράτηση της νέας κλίμακας. Μένει μόνο να ξεκαθαρίσει εάν θα λάβουν όλο το ποσό της αύξησης, στο οποίο θα επιβληθεί η παλιά κράτηση, ή –σενάριο που θεωρείται και το πλέον πιθανό, καθώς έχει περιορισμένο δημοσιονομικό κόστος– αν θα «παγώσει» η σύνταξή τους στο ανώτερο ποσό της κλίμακας που ήδη βρίσκονται, προκειμένου να μην τους επιβληθεί η επιπλέον περικοπή.

Οπως πάντως έχουν δεσμευθεί τόσο η υπουργός Ν. Κεραμέως όσο και ο υφυπουργός Π. Τσακλόγλου, κανένας συνταξιούχος δεν θα δει τη σύνταξή του μειωμένη, επειδή η αύξηση θα είναι μικρότερη της κράτησης που επιβάλλεται στην υψηλότερη κλίμακα.

Παραδείγματα

Με το ισχύον σύστημα, συνταξιούχος που λαμβάνει σήμερα 1.670 ευρώ μεικτή σύνταξη, πληρώνει ΕΑΣ με συντελεστή 3% και έχει κράτηση σχεδόν 50 ευρώ τον μήνα. Συνεπώς, λαμβάνει καθαρά 1.620 ευρώ. Με την αύξηση κατά 2,5%, η σύνταξή του θα διαμορφωθεί στα 1.712 ευρώ και αυτομάτως η ΕΑΣ πάει στο 6% (αλλάζει η κλίμακα πάνω από τα 1.700 ευρώ). Η κράτηση λόγω ΕΑΣ θα είναι της τάξης των 103 ευρώ, με αποτέλεσμα αντί αύξησης να καταλήγει με μείωση σύνταξης κατά 11 ευρώ. Με το σχέδιο του υπουργείου θα έχει απαλλαγή από την ΕΑΣ 6% και θα μείνει στο 3%. Βάσει του α΄ σεναρίου ο συνταξιούχος θα συνεχίσει να καταβάλει 51 ευρώ και όχι 104 ευρώ. Και η καθαρή σύνταξή του θα είναι της τάξης των 1.661 ευρώ, ήτοι 41 ευρώ υψηλότερη από την αρχική. Εάν υπερισχύσει το β΄ σενάριο, η σύνταξή του θα «παγώσει» στα 1.700 ευρώ μεικτά, θα επιβληθεί εισφορά αλληλεγγύης 3% και θα λάβει καθαρή σύνταξη της τάξης των 1.649 ευρώ, δηλαδή 29 ευρώ υψηλότερη από την αρχική.

Τέλος, συνταξιούχος που λαμβάνει σήμερα 1.950 ευρώ μεικτή σύνταξη, πληρώνει ΕΑΣ με συντελεστή 6% και έχει κράτηση 117 ευρώ τον μήνα, βάζοντας στην τσέπη τελικά 1.833 ευρώ. Με την αύξηση κατά 2,5% για το 2025, η σύνταξή του θα διαμορφωθεί στα 2.007 ευρώ και αυτομάτως η ΕΑΣ πάει στο 7%, με αποτέλεσμα η κράτηση να διαμορφωθεί στα 140,5 ευρώ και η σύνταξη να φθάσει τα 1.866,5, ήτοι αντί για αύξηση 57 ευρώ θα λάβει μόλις 33,5 ευρώ. Εάν διατηρηθεί η εισφορά της προηγούμενης κλίμακας (σενάριο α΄) τότε η σύνταξη θα διαμορφωθεί σε 1.886,6 ευρώ, κατά 53,6 ευρώ αυξημένη. Με το πλέον πιθανό β΄ σενάριο, η σύνταξή του θα «παγώσει» στα 2.000 ευρώ, προκειμένου να μην ανέβει κλίμακα. Ετσι, θα λάβει αύξηση της τάξης των 47 ευρώ, αφού η σύνταξή του θα διαμορφωθεί μετά την εισφορά 6%, στα 1.880 ευρώ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT