Επιδεινώνεται η στεγαστική κρίση στην Ιρλανδία, αυξάνονται οι άστεγοι

Επιδεινώνεται η στεγαστική κρίση στην Ιρλανδία, αυξάνονται οι άστεγοι

Ενας στους τρεις Ιρλανδούς σκέφτεται να μεταναστεύσει σε άλλη χώρα, παρά την ισχυρή ανάπτυξη

2' 18" χρόνος ανάγνωσης

Σχεδόν το ένα τέταρτο των κατοίκων της Ευρώπης μεταναστεύει, αναζητώντας μια πιο προσιτή ζωή, ένα φαινόμενο το οποίο έχει ενταθεί με τη στεγαστική κρίση σε πολλά μέρη της ηπείρου. Σύμφωνα όμως με σχετική δημοσκόπηση που διενήργησε η Opinium για τη RE/MAX, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί ιδιαίτερα στην Ιρλανδία, όπου ένας στους τρεις κατοίκους σκέφτεται να μεταναστεύσει σε άλλη χώρα.

Το ένα πέμπτο των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δυσκολεύεται αρκετά ή πολύ να καλύψει τα έξοδα της στέγασης, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη. Στο μεταξύ, οι σκέψεις περί μετανάστευσης έχουν επανέλθει στις νέες γενιές με την κατάρρευση της «κέλτικης τίγρη», του οικονομικού θαύματος δηλαδή που αποτελούσε η Ιρλανδία πριν από το ξέσπασμα της κρίσης χρέους. Μάλιστα, μεταξύ 2009 και 2013 έφυγαν 386.100 άτομα, αναζητώντας καλύτερες οικονομικές συνθήκες και καλύτερη ζωή.

Τα στοιχεία της RE/MAX δείχνουν τώρα ότι παρά την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη που εμφανίζει η Ιρλανδία και τα δημοσιονομικά πλεονάσματα των δισεκατομμυρίων, η δυσκολία πρόσβασης σε προσιτή στέγη μπορεί να πυροδοτήσει την επόμενη έξοδο των Ιρλανδών κατοίκων.

Σημειώνεται ότι η ιρλανδική οικονομία αναζωογονήθηκε μετά την κρίση, καθώς οι τεχνολογικοί κολοσσοί των ΗΠΑ, όπως η Meta, η Google και η Apple έφτιαξαν κεντρικά γραφεία για την Ευρώπη στη χώρα, με κίνητρο το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς. Η ώθηση αυτή για ξένες επενδύσεις έφερε περισσότερες θέσεις με υψηλά εισοδήματα και ουσιαστικά περισσότερα χρήματα, δίνοντας κατά συνέπεια και ώθηση στο ΑΕΠ.

Ωστόσο, αυτή η «έκρηξη» δεν συνοδεύτηκε από αντίστοιχα έργα για αύξηση των κατοικιών. Η προμήθεια διαμερισμάτων είναι εξαιρετικά χαμηλή, ενώ ο πληθυσμός αυξάνεται. Σύμφωνα μάλιστα με την κεντρική τράπεζα της χώρας απαιτείται να χτίζονται 52.000 σπίτια κάθε χρόνο προκειμένου η ζήτηση να ανταποκρίνεται στην προσφορά.

Ως αποτέλεσμα, οι κάτοικοι δυσκολεύονται με τις τιμές, καθώς το μέσο ενοίκιο στο Δουβλίνο αγγίζει τα 1.829 ευρώ τον μήνα. Από τα μέσα του 2021 αυξάνονται οι άστεγοι, φτάνοντας τον Ιανουάριο σε ιστορικό υψηλό, περίπου 14.500 ατόμων.

Οπως δήλωσε στο περιοδικό Fortune ο Μάικλ Πόλζερ, διευθύνων σύμβουλος της RE/MAX Ευρώπης, η αδυναμία των κυβερνήσεων να χτίσουν περισσότερες κατοικίες είναι σύνηθες πρόβλημα σε ολόκληρη την ήπειρο. «Οι κυβερνήσεις καθυστερούν πολύ στην αδειοδότηση νέων κατασκευών. Ακόμη κι αν μια κατασκευαστική θέλει να χτίσει, πρέπει να πληρώσει μια περιουσία για να το κάνει», τόνισε.

Οπως δείχνει η έρευνα της RE/MAX, η μεγάλη πλειονότητα των Ευρωπαίων ιδιοκτητών πιέζεται οικονομικά προκειμένου να ανταποκριθεί στην άνοδο του κόστους αποπληρωμής των στεγαστικών δανείων.

Το επιτόκιο αναφοράς στην Ευρωζώνη άγγιξε το 4,5% το 2023, όσο ο πληθωρισμός κάλπαζε σε διψήφια επίπεδα. Τέσσερις στους δέκα ερωτηθέντες της έρευνας δήλωσαν ότι έχουν μειώσει τις εξόδους τους ή τις δαπάνες τους κατά τη διάρκεια των διακοπών. Επίσης, πάνω από ένα τέταρτο των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ακύρωσε συνδρομές σε υπηρεσίες όπως το Netflix, το Spotify και περιοδικά. «Ο,τι δεν είναι απολύτως υποχρεωτικό κόβεται, διότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος», δήλωσε ο Πόλζερ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT