Γερμανία: «Τρύπα» σχεδόν 60 δισ. στα φορολογικά έσοδα στην 5ετία

Γερμανία: «Τρύπα» σχεδόν 60 δισ. στα φορολογικά έσοδα στην 5ετία

1' 48" χρόνος ανάγνωσης

Σχεδόν 60 δισ. ευρώ λιγότερα από το αρχικά προσδοκώμενο αναμένεται να είναι τελικά τα φορολογικά έσοδα της Γερμανίας την πενταετία έως το 2028, διογκώνοντας την «τρύπα» στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους και κλιμακώνοντας τις εντάσεις στον ήδη ευάλωτο κυβερνητικό συνασπισμό του Ολαφ Σολτς.

Η νέα πρόβλεψη για την περίοδο 2024-2028 της γερμανικής κυβέρνησης αντανακλά τις υποβαθμίσεις των οικονομικών προοπτικών της χώρας, με τους αξιωματούχους να κάνουν λόγο πια για ύφεση το 2024.

Θα πρόκειται, δηλαδή, για την πρώτη ύφεση επί δύο συναπτά έτη εδώ και τουλάχιστον είκοσι χρόνια.

Σε ό,τι αφορά τα φορολογικά έσοδα, η κυβέρνηση υπολογίζει ότι θα διαμορφωθούν 12,8 δισ. ευρώ χαμηλότερα απ’ όσο περίμεναν στην προηγούμενη πρόβλεψη του Μαΐου και 8,7 δισ. ευρώ χαμηλότερα φέτος, λόγω σημαντικής μείωσης στους φόρους εισοδήματος, των επιχειρήσεων και των πωλήσεων. Τα φοροέσοδα αναμένεται επίσης να ανέλθουν 11,7 δισ. χαμηλότερα το 2026, 11,6 δισ. χαμηλότερα το 2027 και 13,4 δισ. χαμηλότερα το 2028.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Κρίστιαν Λίντνερ, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι τα στοιχεία δεν επιτρέπουν καμία ευελιξία, τονίζοντας επίσης ότι «οι ευχές για νέες δαπάνες δεν μπορούν να εκπληρωθούν».

Η δημοσιονομική κατάσταση στη μεγαλύτερη οικονομία της χώρας ήταν ήδη πιεσμένη πολύ πριν από τις προβλέψεις για τα φορολογικά έσοδα, καθώς η κυβέρνηση παρουσίασε το προσχέδιο του υπολογισμού του 2025 στη Βουλή με ένα κενό 2,5 δισ. ευρώ, το οποίο κανείς δεν ξέρει πώς θα καλύψει.

Οι οικονομικές δυσκολίες και η επιδείνωση του δημοσιονομικού τοπίου έχουν αυξήσει τις πιέσεις στην κυβέρνηση, η οποία αποτελείται από τρία κόμματα. Οι Σοσιαλδημοκράτες του Σολτς και οι Πράσινοι προτείνουν την αύξηση του κρατικού χρέους, ώστε να διοχετευθούν περισσότερα χρήματα σε επενδύσεις. Ωστόσο, ο Λίντνερ, επικεφαλής του δημοσιονομικά «σφιχτού» Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, επιμένει ότι η Γερμανία πρέπει να ακολουθήσει το λεγόμενο «φρένο του χρέους», που απαιτεί αυστηρό όριο στα ελλείμματα και στον νέο δανεισμό.

Κατά τον Λίντνερ, τα στοιχεία δείχνουν ότι η Γερμανία έχει μια πιο επείγουσα ανάγκη να αναδιαμορφώσει το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας. «Πρέπει να λύσουμε τις ανεπάρκειες που έχουμε», είπε ο ίδιος, υποστηρίζοντας ότι η χώρα δεν μπορεί να διοχετεύει τους οικονομικούς πόρους της σε «εκμεταλλευτές», οι οποίοι δεν προσφέρουν τίποτα και μόνο ευνοούνται από τις υψηλές επιδόσεις των άλλων.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT