Σε δύσκολο σταυροδρόμι Starbucks, Nike, Boeing

Με νέους CEO και οι τρεις εταιρείες προσπαθούν να εξυγιάνουν τα οικονομικά τους

2' 30" χρόνος ανάγνωσης

Τρεις εμβληματικές αμερικανικές εταιρείες, η Starbucks, η Nike και η Boeing, βρίσκονται ταυτόχρονα σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι, αντιμετωπίζοντας μια σειρά από κρίσεις που αποδομούν το περίφημο «made in USA» παραμονές των προεδρικών εκλογών. Και οι τρεις έχουν νέο διευθύνοντα σύμβουλο στο τιμόνι, με αποστολή όχι μόνο να εξυγιάνει τα οικονομικά τους, αλλά και να επαναφέρει το θρυλικό brand name στην παλιά του δόξα. Αλλά κανένας τους δεν έχει εύκολο έργο μπροστά του.

Μια προκαταρκτική έκθεση κερδών στις αρχές της εβδομάδας αποκάλυψε ένα ακόμη τρίμηνο πτώσης των πωλήσεων για τα Starbucks, το τρίτο στη σειρά. Η πτώση ήταν ιδιαίτερα απότομη στις ΗΠΑ, όπου οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 10%, αλλά και στην Κίνα (-14%). Συνοπτικά, η ζήτηση για τη μεγαλύτερη αλυσίδα καφέ στον κόσμο δεν ήταν ποτέ τόσο χαμηλή, με εξαίρεση τον πρώτο χρόνο της πανδημίας. Τα νούμερα ήταν τόσο άσχημα που η Starbucks έκανε το ασυνήθιστο βήμα να απoσύρει τις προβλέψεις της για το 2025. Ο Μπράιαν Νίκολ ανέλαβε τα ηνία τον περασμένο μήνα, αφήνοντας την κορυφαία θέση στην αλυσίδα εστιατορίων Chipotle για να γίνει ο τρίτος διευθύνων σύμβουλος των Starbucks μέσα σε τρία χρόνια. Μέχρι στιγμής, έχει πει ότι θέλει να απλοποιήσει τα μενού, να βελτιώσει τα επίπεδα προσωπικού και να αποκαταστήσει τη μαγεία του καφέ και την ατμόσφαιρα της δεκαετίας του ’90 που έκανε παγκοσμίως διάσημη την αλυσίδα. Η Nike αντιμετωπίζει παρόμοια κρίση. Η μετοχή της μειώθηκε κατά περίπου 25% φέτος και τα έσοδά της κατά 10% το τελευταίο τρίμηνο σε σύγκριση με πέρυσι. Οπως και τα Starbucks, έχει νέο αφεντικό, που καλείται να επαναφέρει το σήμα στην παλιά του δόξα. Τα προβλήματά της πηγάζουν από τα δικά της στρατηγικά λάθη, αλλά και από τον αυξανόμενο ανταγωνισμό που δέχεται από νεότερες μάρκες όπως η Hoka και η On. Ο νέος CEO, Ελιοτ Χιλ, μόλις ανέλαβε, αλλά έχει ήδη εξασφαλίσει μια επέκταση της συνεργασίας της Nike για 12 σεζόν με το NBA και το WNBA. Επόμενη προτεραιότητα, η έμφαση στον σχεδιασμό cool παπουτσιών που θα αγκαλιάσουν οι καταναλωτές.

Τη λίστα με τα «προβληματικά παιδιά» των αμερικανικών επιχειρήσεων συμπληρώνει η Boeing. Τα πράγματα για τον κολοσσό της αεροναυπηγικής ήταν ήδη δύσκολα όταν ο νέος CEO Κέλι Ορτμπεργκ ανέλαβε καθήκοντα τον Αύγουστο, έκτοτε όμως έχουν επιδεινωθεί. Την Τετάρτη (23/10) οι εργαζόμενοι στο συνδικάτο, που απεργεί τις τελευταίες έξι εβδομάδες, απέρριψαν την πρόταση της Boeing, πράγμα που σημαίνει ότι η στάση εργασίας που στερεί περίπου 1 δισ. δολάρια τον μήνα από την εταιρεία θα συνεχιστεί. Την ίδια ημέρα, η Boeing ανέφερε ζημίες ύψους 6 δισ. δολαρίων, μια από τις μεγαλύτερες τριμηνιαίες απώλειες στην ιστορία της Ολα αυτά συμβαίνουν στο τέλος ενός έτους που ξεκίνησε με ένα από τα βύσματα της πόρτας σε αεροπλάνο της να αποκολλάται εν πτήσει. Οπως η Nike και τα Starbucks, η Boeing κοιτάζει στο παρελθόν της για να βελτιώσει το μέλλον της. Δυστυχώς για τον Ορτμπεργκ, τα προβλήματα συσσωρεύονται εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Και η Boeing δεν θα μπορέσει να κατασκευάσει τη «χρονομηχανή» που χρειάζεται τόσο απεγνωσμένα χωρίς τους 33.000 μηχανικούς της που απεργούν αυτήν τη στιγμή.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT