Ανεβαίνουν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων

Ανεβαίνουν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων

1' 43" χρόνος ανάγνωσης

Υπό πίεση βρέθηκαν στις αρχές της εβδομάδας τα ομόλογα των ΗΠΑ καθώς και των χωρών της Ευρωζώνης, παραμένοντας σε χαμηλότερα επίπεδα σε εβδομαδιαία βάση παρά την προσπάθεια ανάκαμψης τις τελευταίες δύο ημέρες εν μέσω προσδοκιών για αύξηση του ρυθμού μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ (σε 50 μ.β.) στην επόμενη συνεδρίαση, στις 12 Δεκεμβρίου. Συγκριτικά, οι μεγαλύτερες απώλειες καταγράφηκαν από τα αμερικανικά ομόλογα μακροχρόνιας διάρκειας, με την απόδοση του 10ετούς τίτλου (η απόδοση κινείται αντίθετα από την τιμή) να ανέρχεται προσωρινά την Τετάρτη σε υψηλό τριών μηνών, στο 4,26%, πριν υποχωρήσει στη συνέχεια στην περιοχή του 4,20%, παραμένοντας όμως υψηλότερη κατά 12 μ.β. σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι ανησυχίες για τη δημοσιονομική σταθερότητα των ΗΠΑ ενόψει των προεδρικών εκλογών λόγω πιθανών επεκτατικών φορολογικών πολιτικών (ιδίως σε περίπτωση επανεκλογής του τέως προέδρου Τραμπ και πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο) συνέβαλαν σημαντικά στην εξέλιξη αυτή. Σύμφωνα με τo ΔΝΤ, το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας εκτιμάται ότι θα διευρυνθεί περαιτέρω το 2024, κατά 0,5 π.μ. ως ποσοστό του ΑΕΠ, στο 7,6%, και θα διατηρηθεί στην περιοχή του 7% τα επόμενα δύο χρόνια, επίπεδα ιδιαίτερα υψηλά και παρόμοια με αυτά που έχουν καταγραφεί στη χώρα κυρίως σε περιόδους «οικονομικών σοκ» όπως στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και στην πανδημία. Παράλληλα, οι πληθωριστικές προσδοκίες έχουν αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες, εν μέρει λόγω της ανόδου της τιμής του πετρελαίου Βrent κατά περίπου 3% από το πρόσφατο χαμηλό των 72,5 δολ./ανά βαρέλι στα μέσα Οκτωβρίου. Επιπλέον, η πλειονότητα των αμερικανικών στοιχείων συνεχίζει να ξεπερνά τις προβλέψεις της αγοράς, γεγονός που αντανακλά τον συνεχιζόμενα υψηλό βαθμό ανθεκτικότητας της οικονομίας στην περιοριστική νομισματική πολιτική της Fed και οδηγεί τους επενδυτές σε αναθεώρηση των προσδοκιών τους για την πορεία των επιτοκίων, αναμένοντας πλέον πιο σταδιακή μείωση τους επόμενους μήνες.

Οι υψηλότερες αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων και τα θετικά οικονομικά στοιχεία ευνόησαν το δολάριο ΗΠΑ, με την ισοτιμία ευρώ/δολ. να κυμαίνεται στο τέλος της εβδομάδας λίγο υψηλότερα από το επίπεδο του 1,08, παραμένοντας σχετικά κοντά στο χαμηλό τρεισήμισι μηνών, 1,0760, που σημειώθηκε την Τετάρτη και περίπου 3% ασθενέστερη από τις αρχές Οκτωβρίου.

*Eurobank Research

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT