Χρηματοδότηση 150 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης για τα έργα στον Πρίνο

Χρηματοδότηση 150 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης για τα έργα στον Πρίνο

Η Κομισιόν ενέκρινε την παροχή πόρων για την αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα

1' 47" χρόνος ανάγνωσης

«Πράσινο φως» άναψε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χρηματοδότηση με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 150 εκατ. ευρώ, του έργου για την αποθήκευση άνθρακα στον Πρίνο.

Η χρηματοδότηση εξετάσθηκε από την Κομισιόν βάσει των κανόνων της Ε.Ε. για τις κρατικές ενισχύσεις και εγκρίθηκε, καθώς κρίθηκε ότι συμβάλλει στην επίτευξη των κλιματικών στόχων της Ελλάδας και των στρατηγικών στόχων της Ε.Ε., στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Η αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα είναι ένα από τα μέσα που εγκρίνει η Κομισιόν, με στόχο την απανθρακοποίηση. Βιομηχανίες που εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα και δεν έχουν τρόπο για τον επαρκή περιορισμό των ρύπων τους θα μπορούν να αποθηκεύουν το διοξείδιο σε υπόγειους σχηματισμούς, αποφεύγοντας τον φόρο άνθρακα. Η αποθήκη στο εξαντλημένο κοίτασμα του Πρίνου θα συνδέεται με υποθαλάσσιο αγωγό με την Καβάλα, όπου θα μεταφέρεται το διοξείδιο σε υγροποιημένη μορφή με πλοία.

Δικαιούχος του μέτρου είναι η EnEarth Ltd, ελληνική θυγατρική της Energean, εταιρείας έρευνας και παραγωγής που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη πόρων στη Μεσόγειο και τη Βόρεια Θάλασσα, σημειώνει η ανακοίνωση της Κομισιόν. Η ενίσχυση θα χρηματοδοτήσει εν μέρει το κόστος κατασκευής των χερσαίων και υπεράκτιων υποδομών για τη δημιουργία της εγκατάστασης αποθήκευσης άνθρακα.

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της Κομισιόν, ο μηχανισμός θα αναπτυχθεί σε δύο φάσεις, αλλά μόνο η πρώτη, που αφορά τη συλλογή και αποθήκευση 1 εκατ. τόνων διοξειδίου του άνθρακα ετησίως, θα χρηματοδοτηθεί στο πλαίσιο της απόφασης που ανακοινώθηκε. Θα ακολουθήσει επέκταση της εγκατάστασης σε 2,5 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως, η οποία προγραμματίζεται στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης.

Η ενίσχυση θα εκταμιευθεί σε τρεις δόσεις έως το 2026. Η εγκατάσταση αναμένεται να ξεκινήσει τη φάση ανάπτυξης το 2027 και να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το 2030. Η επιχορήγηση θα καλύψει περίπου το 90% του χρηματοδοτικού κενού.

Σημειώνει μάλιστα η Κομισιόν ότι εάν το έργο αποδειχθεί πολύ επιτυχές, αποφέροντας πρόσθετα καθαρά έσοδα, ο δικαιούχος θα επιστρέψει στην Ελλάδα μέρος της ληφθείσας ενίσχυσης (μέσω του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής – clawback).

Στην απόφασή της η Κομισιόν υπενθυμίζει ότι η Πράσινη Συμφωνία έχει θέσει στόχο τον μηδενισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050, με ενδιάμεσο στόχο τη μείωσή τους κατά 55% έως το 2030 (fit for 55).

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT