Επένδυση σε συγκρότημα κατοικιών στην Αθήνα μέσω ψηφιακών νομισμάτων

Επένδυση σε συγκρότημα κατοικιών στην Αθήνα μέσω ψηφιακών νομισμάτων

Η ελάχιστη αξία της επένδυσης τοποθετείται στα 100 δολάρια

2' 48" χρόνος ανάγνωσης

Ποσό της τάξεως του 1,5 εκατ. δολαρίων, μέσω έκδοσης ψηφιακών νομισμάτων, επιδιώκεται να αντληθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα για την ανάπτυξη κτιρίου κατοικιών στο κέντρο της Αθήνας. Το φιλόδοξο αυτό εγχείρημα θέλει να υλοποιήσει η τεχνολογική εταιρεία MetaWealth που, μέσω της ειδικής πλατφόρμας της, επικεντρώνεται στην εξασφάλιση χρηματοδότησης –για λογαριασμό τρίτων– για ανάπτυξη ακινήτων, κάνοντας χρήση της τεχνολογίας αποκεντρωμένων ψηφιακών συναλλαγών blockchain.

Το πρώτο έργο επί ελληνικού εδάφους, το οποίο έχει εντάξει στην πλατφόρμα της η MetaWealth «που καθιστά δυνατή την επένδυση σε ακίνητα από 100 δολάρια», αφορά το Urban City 44. Πρόκειται για το, υπό κατασκευήν, συγκρότημα 210 διαμερισμάτων στην οδό Πειραιώς 44 που αναπτύσσει η Astrea International Properties και του οποίου ο μεγαλύτερος αριθμός ιδιοκτησιών έχει ήδη πωληθεί.

Η εταιρεία επιδιώκει να αντλήσει συνολικά 1,475 εκατ. δολάρια για 12 διαμερίσματα, εκδίδοντας 14,753 tokens, δηλαδή ανταλλάξιμες μάρκες που συνοδεύονται με τα γνωστά «έξυπνα συμβόλαια». Πρόκειται για προγράμματα κώδικα που ενεργοποιούνται και εκτελούνται όταν ικανοποιηθούν, αυτόματα, συγκεκριμένοι όροι και προϋποθέσεις, όπως για παράδειγμα συγκεκριμένο ύψος απόδοσης επί του επενδεδυμένου αρχικού κεφαλαίου, σε ετήσια βάση, για καθορισμένο χρονικό διάστημα. Για το Urban City 44 η απόδοση για χρονική περίοδο 18 μηνών διαμορφώνεται σε 31%, η οποία σε ετήσια βάση τοποθετείται σε 20,67%. Η περίοδος διάθεσης των tokens εκπνέει στις 16 Δεκεμβρίου, με τη MetaWealth να προγραμματίζει την αποεπένδυση από το ακίνητο μέσα στο τρίτο τρίμηνο του 2026. Κι ενώ μένει να φανεί αν θα κερδίσει το στοίχημα της εξασφάλισης των ζητούμενων κεφαλαίων για το Urban City 44, η MetaWealth έχει καταφέρει να αντλήσει χρηματοδότηση για σειρά έργων εκτός Ελλάδας. Σε αυτά ανήκουν τέσσερις πολυτελείς βίλες στο Κόστα Ντε Σολ της Ισπανίας, αλλά και σημαντικός αριθμός ιδιοκτησιών στο Βουκουρέστι (π.χ. 31 διαμερίσματα του συγκροτήματος One Lake District). Αυτού του είδους οι επενδύσεις από ιδιώτες (retail investors) σε επιχειρήσεις επιδιώκεται να λάβουν χώρα για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά. Αντίθετα, κατά πληροφορίες, συνηθέστερα ως λιγότερο χρονοβόρα και με μικρότερες δαπάνες στην ελληνική αγορά είναι τα εγχειρήματα άντλησης κεφαλαίων μέσω έκδοσης ψηφιακών τίτλων από θεσμικούς (μη ιδιώτες) επενδυτές.

Η εν λόγω κατηγορία συναλλαγών στηρίζεται στην τεχνολογία των αποκεντρωμένων ψηφιακών συναλλαγών blockchain. Σήμερα οι παραδοσιακές τραπεζικές συναλλαγές καταγράφονται σε τοπικές βάσεις δεδομένων, οι οποίες συνδέονται με τα συστήματα των κεντρικών τραπεζών και επικαιροποιούνται αφότου ολοκληρωθούν. Αντίθετα, στο blockchain οι συναλλαγές (π.χ. μέσω κρυπτονομισμάτων) δεν αποθηκεύονται κεντρικά. Κατανέμονται σε ένα δίκτυο υπολογιστών και ομαδοποιούνται σε συστοιχίες («blocks») που συνδέονται μεταξύ τους με χρονολογική σειρά, δημιουργώντας μια αλυσίδα («chain»). Αυτού του είδους οι συναλλαγές μέσω blockchain, που δεν απαιτούν μεσάζοντες και προστατεύονται από σύνθετους μαθηματικούς αλγορίθμους, με αποτέλεσμα να εκμηδενίζονται οι περιπτώσεις απάτης, έχουν τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τα tokens θα μπορούσαν να αποτελέσουν την ψηφιακή εκδοχή των «παραδοσιακών» εταιρικών μεριδίων. Εν προκειμένω, όμως, οι εταίροι διατηρούν τα μερίδιά τους σε ψηφιακά πορτοφόλια, παραμένοντας σε καθεστώς ανωνυμίας (αντίθετα με τους «κλασικούς» εταίρους που είναι γνωστοί). Οπως εξηγούν γνώστες του blockchain, παραμένουν λιγοστές οι χώρες εντός Ευρωπαϊκής Ενωσης (Κύπρος, Λιθουανία) στις οποίες είναι θεσμοθετημένη η ίδρυση εταιρειών ειδικού σκοπού, όπου τα εταιρικά μερίδια έχουν τη μορφή ψηφιακών μαρκών (tokens). Κατ’ επέκταση, η MetaWealth δεν έχει έδρα στην Ελλάδα και δεν ελέγχεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, γεγονός που ενισχύει έως ένα βαθμό το ρίσκο για τους Ελληνες επενδυτές, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες. Αντίστοιχα, η διαδικασία της φορολόγησης των κερδών είναι πιο σύνθετη, με αυτά να αντιμετωπίζονται σε πρώτη φάση ως έσοδα από μερίσματα εταιρείας ξένης χώρας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT