Παρά την εκτόξευση της τιμής του σε πρωτοφανή επίπεδα, ο χρυσός ήταν η προτίμηση των επενδυτών το γ΄ τρίμηνο του έτους, με τη ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο να σημειώνει αύξηση 5% και να εκτοξεύεται στους 1.313 τόνους και η αξία της να υπερβαίνει τα 100 δισ. δολ. για πρώτη φορά. Οπως σχολιάζει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού που έδωσε χθες στη δημοσιότητα τα σχετικά στοιχεία, η εκτόξευση της ζήτησης οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ψυχολογία των επενδυτών και ειδικότερα στον φόβο τους «μη χάσουν την ευκαιρία». Προκάλεσε τη διαρκή άνοδο της τιμής του χρυσού που παραμένει εδώ και καιρό σε επίπεδα γύρω στα 2.790 δολ. η ουγγιά εν μέσω δύο πολέμων σε εξέλιξη, αλλά και της στρατηγικής επιλογής πολλών κεντρικών τραπεζών να διαφοροποιήσουν τα διαθέσιμά τους.
«Επαγγελματίες και θεσμικοί επενδυτές φαίνεται πως είχαν αυτόν τον φόβο της χαμένης ευκαιρίας καθώς η άνοδος της τιμής του χρυσού, που σημείωνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, βρισκόταν διαρκώς στην επικαιρότητα», τονίζει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού και προσθέτει πως μέσα στο γ΄ τρίμηνο του έτους υπερδιπλασιάστηκε η συνολική ζήτηση για επενδύσεις σε χρυσό συμπεριλαμβανομένων των ράβδων, των νομισμάτων αλλά και των επενδύσεων σε funds χρυσού. Παρουσιάζοντας την έκθεση τριμήνου του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού, ο στρατηγικός αναλυτής του, Τζον Ριντ, ανέφερε πως ιδιαίτερα εκτεταμένες ήταν οι αγορές από οικογενειακές επιχειρήσεις και βαθύπλουτους που έχουν θορυβηθεί από τα υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους κυρίως των ΗΠΑ αλλά και άλλων ανεπτυγμένων οικονομιών. Οπως διευκρίνισε ο ίδιος, οι οικογενειακές επιχειρήσεις κινούνται πάντα με μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για τις επενδύσεις τους και έχουν ένα χρονικό ορίζοντα πολύ μακρύτερο από τους μικροεπενδυτές. «Σκέπτονται πως θα προστατεύσουν τον πλούτο των απογόνων τους, των εγγονών τους», τόνισε και κατέληξε, «γι’ αυτό και έχουν ανησυχήσει για το ύψος του χρέους και ιδιαιτέρως των ΗΠΑ».
Σε ό,τι αφορά τις κεντρικές τράπεζες, τα τελευταία δύο χρόνια αγόραζαν πυρετωδώς χρυσό για να διαφοροποιήσουν τη σύνθεση των διαθεσίμων τους, συχνά για να περιορίσουν την έκθεσή τους στο δολάριο ως αντίδραση στις κυρώσεις της Ουάσιγκτον κατά της Ρωσίας. Περιόρισαν, ωστόσο, τις αγορές τους στο τέλος του καλοκαιριού εξαιτίας της υψηλής τιμής του μετάλλου. Ετσι στο τέλος του καλοκαιριού οι αγορές τους μειώθηκαν κατά 49% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους και περιορίστηκαν σε μόλις 186 τόνους. Ηταν ο χαμηλότερος όγκος αγορών εντός τριμήνου που έχει καταγραφεί τα τελευταία δύο χρόνια. Δεδομένου ότι οι κεντρικές τράπεζες των δυτικών οικονομιών μειώνουν τα επιτόκια, η τιμή του χρυσού αναμένεται να συνεχίσει την ανοδική της πορεία όπως συνήθως συμβαίνει όταν μειώνονται τα επιτόκια.