Βρετανία: Προϋπολογισμός με αύξηση φόρων κατά 48 δισ. ευρώ

Βρετανία: Προϋπολογισμός με αύξηση φόρων κατά 48 δισ. ευρώ

Θα επιβαρυνθούν ως επί το πλείστον οι επιχειρήσεις της χώρας

2' 30" χρόνος ανάγνωσης

Τις μεγαλύτερες αυξήσεις φόρων που έχει γνωρίσει η Βρετανία εδώ και περισσότερο από 30 χρόνια ανακοίνωσε χθες η Βρετανίδα υπουργός Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς, ενώ παρουσιάζοντας τον πρώτο της προϋπολογισμό κατηγόρησε τους Συντηρητικούς ότι φεύγοντας μετά 14 χρόνια στην εξουσία άφησαν πίσω τους εξαθλιωμένες τις δημόσιες υπηρεσίες. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, η αντίδραση των επενδυτών στις ανακοινώσεις της κ. Ριβς είναι μάλλον θετική όπως, άλλωστε, καταδεικνύουν οι τιμές των κρατικών ομολόγων της Βρετανίας, που σημείωσαν χθες περαιτέρω άνοδο όταν η υπουργός Οικονομικών απευθυνόταν στο κοινοβούλιο της χώρας.

Οι φόροι θα αυξηθούν κατά 40 δισ. στερλίνες ετησίως, ποσό αντίστοιχο περίπου των 48 δισ. ευρώ, και θα επιβαρύνουν ως επί το πλείστον τις επιχειρήσεις της χώρας. Στόχος της κ. Ριβς είναι να καλύψει το έλλειμμα ύψους 22 δισ. στερλινών, περίπου 26 δισ. ευρώ, που κληρονόμησαν οι Εργατικοί παίρνοντας την εξουσία μετά τις εκλογές του Ιουλίου, να αντιμετωπίσει την έλλειψη χρηματοδότησης για τις δημόσιες υπηρεσίες και να χρηματοδοτήσει σειρά αποζημιώσεων που πρέπει να καταβάλει το κράτος συμπεριλαμβανομένων εκείνων προς τα θύματα ενός σκανδάλου μολυσμένου αίματος. Υπεραμυνόμενη του προϋπολογισμού της, η κ. Ριβς τόνισε πως «οποιοσδήποτε κι αν ήταν τώρα στη θέση του υπουργού Οικονομικών θα αντιμετώπιζε αυτήν την πραγματικότητα και αν ήταν υπεύθυνος θα ελάμβανε μέτρα». Υποστήριξε μάλιστα πως με την εν λόγω αύξηση των φόρων αποκαθιστά τη σταθερότητα των δημόσιων οικονομικών της Βρετανίας και αποκαθιστά το επίπεδο των δημοσίων υπηρεσιών της. Η κ. Ριβς έχει επίγνωση των όσων συνέβησαν πριν από δύο χρόνια όταν η τότε πρωθυπουργός Λιζ Τρας ανακοίνωσε σειρά φοροαπαλλαγών προκαλώντας αναταραχή στις αγορές ομολόγων. Γι’ αυτό και τόνισε πως δεν σκοπεύει να αφήσει το δημόσιο χρέος της χώρας να διογκωθεί.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του βρετανικού Ινστιτούτου Δημοσιονομικών Μελετών, οι αυξήσεις φόρων ύψους 40 δισ. στερλινών αντιστοιχούν στο 1,25% του βρετανικού ΑΕΠ. Αποτελούν σχεδόν μοναδική περίπτωση στα χρονικά της Βρετανίας, καθώς έχει προηγηθεί μόνον μια φορά αντίστοιχη αύξηση φορολογίας το 1993 όταν η τότε κυβέρνηση των Συντηρητικών επέβαλε υψηλούς φόρους για να ενισχύσει τα δημόσια οικονομικά της χώρας που είχαν πληγεί από την ύφεση και τη νομισματική κρίση. Στο μεταξύ, η κ. Ριβς ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τις εισφορές των εργοδοτών στα ασφαλιστικά ταμεία κατά 1,2 εκατοστιαία μονάδα και θα τις φτάσει στο 15% αρχής γενομένης από τον Απρίλιο του επόμενου έτους. Θα μειώσει παράλληλα το όριο εσόδων και κερδών πάνω από το οποίο είναι υποχρεωμένες οι εταιρείες να καταβάλουν τη σχετική φορολογία. Ευελπιστεί, έτσι, να αντλήσει περαιτέρω 25 δισ. στερλίνες ετησίως σε διάστημα πενταετίας.

Η άμεση αντίδραση των εργοδοτών της χώρας ήταν να προειδοποιήσουν πως η επιβολή αυξημένων φόρων σε συνδυασμό με τα μέτρα προστασίας των εργατών και την αύξηση του κατώτερου μισθού θα υπονομεύσουν την υπόσχεση του Εργατικού Κόμματος ότι θα μετατρέψει τη χώρα στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία ανάμεσα στις χώρες του G7. Παράλληλα, η κ. Ριβς ανακοίνωσε σειρά μέτρων για την άντληση εσόδων όπως την αλλαγή των κανόνων που διέπουν τους φόρους στις αποδόσεις κεφαλαίων και στις κληρονομιές και στη φορολογία στελεχών επενδυτικών εταιρειών και όσων δηλώνουν ότι έχουν μόνιμη έδρα σε άλλη χώρα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT