Σε ισχύ οι νέοι δασμοί της Ε.Ε. στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα

Σε ισχύ οι νέοι δασμοί της Ε.Ε. στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα

Αντιδρά το Πεκίνο, σε εξέλιξη νέος γύρος διαπραγματεύσεων

3' 45" χρόνος ανάγνωσης

Θέση μάχης για την επόμενη φάση του εμπορικού πολέμου παίρνει η Ε.Ε., που επέβαλε χθες πρόσθετους δασμούς στις εισαγωγές ηλεκτροκίνητων οχημάτων από την Κίνα, ενώ παράλληλα ετοιμάζεται πυρετωδώς για νέες εντάσεις με τις ΗΠΑ. Προεξοφλεί πως όποιος κι αν αναδειχθεί νικητής των αμερικανικών προεδρικών εκλογών η Ουάσιγκτον θα εφαρμόσει και πάλι την πολιτική «πρώτα η Αμερική», προκαλώντας εντάσεις στις σχέσεις της υπερδύναμης με τους εμπορικούς της εταίρους.

Οι πρόσθετοι δασμοί στα εισαγόμενα από την Κίνα οχήματα κυμαίνονται από 7,8% στα κινεζικής κατασκευής Tesla έως και 35,3% στα οχήματα της SAIC Motor και θα προστεθούν στον πάγιο δασμό ύψους 10% που ισχύει για όσα αυτοκίνητα εισάγονται στην Ε.Ε. Αντιδρώντας στην επιβολή πρόσθετων δασμών, το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου τόνισε με ανακοίνωσή του ότι «δεν δέχεται» τους δασμούς της Ε.Ε. και προσέθεσε πως «η Κίνα έχει επανειλημμένως υπογραμμίσει πως οι έρευνες της Ε.Ε. για τις επιδοτήσεις στα κινεζικά ηλεκτροκίνητα οχήματα είναι από πολλές απόψεις παράλογες και αδικαιολόγητες και στοιχειοθετούν προστατευτική πολιτική και αθέμιτο ανταγωνισμό». Πρόκειται για αναφορά στις έρευνες που εγκαινίασε πέρυσι η Ε.Ε. για τις επιδοτήσεις του κινεζικού κράτους στα ηλεκτροκίνητα οχήματα, τις οποίες και κατήγγειλε ότι υπονομεύουν την ευρωπαϊκή βιομηχανία.

Η Κίνα έχει, άλλωστε, προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και έχει υποβάλει σχετική καταγγελία, ενώ σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου είναι αποφασισμένη «να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσει τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των κινεζικών επιχειρήσεων». Το κινεζικό υπουργείο τόνισε, πάντως, πως η Ε.Ε. έχει καταστήσει σαφές πως θα συνεχίσει τη διαπραγμάτευση με την Κίνα και προσέθεσε πως βρίσκεται σε εξέλιξη ένας νέος γύρος διαβουλεύσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές. Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα πως η Ε.Ε. «θα συνεργαστεί με την Κίνα κατά εποικοδομητικό τρόπο, ώστε να φτάσουν σε μια λύση αποδεκτή και για τις δύο πλευρές, να το επιτύχουν το συντομότερο δυνατόν και να αποφύγουν την κλιμάκωση των εμπορικών διενέξεων».

Την ίδια στιγμή, όμως, διπλωματικές πηγές της Ε.Ε. μίλησαν στο αμερικανικό δίκτυο CNBC σε καθεστώς ανωνυμίας και ανέφεραν πως Ευρωπαίοι πολιτικοί και ιθύνοντες ετοιμάζονται πυρετωδώς για νέα μέτρα προστατευτισμού από την Ουάσιγκτον, ανεξαρτήτως του ποιος θα αναδειχθεί νικητής από τις εκλογές της επόμενης εβδομάδας. «Το σημαντικότερο για τους Αμερικανούς είναι η οικονομία και η στάση της Ουάσιγκτον θα είναι περισσότερος οικονομικός εθνικισμός», τόνισε διπλωμάτης της Ε.Ε. που συμμετέχει σε εμπιστευτικές συνομιλίες Ευρωπαίων ηγετών. Οπως τονίζουν και άλλες διπλωματικές πηγές, αν εκλεγεί η Κάμαλα Χάρις θα συνεχίσει την πολιτική Μπάιντεν και το πακέτο των επιδοτήσεων και φοροαπαλλαγών ύψους 370 δισ. δολ. για τις πράσινες επενδύσεις εντός ΗΠΑ. Εν ολίγοις, δεν πρόκειται να δώσει τέλος στην πολιτική αυτή που έχει πλήξει την Ευρώπη και την απειλεί με αποβιομηχάνιση. Αν πάλι εκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ, θα επιβάλλει καταιγισμό δασμών στις εισαγωγές ευρωπαϊκών προϊόντων και θα υπονομεύσει την ευρωπαϊκή οικονομία. Εχει εκφράσει την πρόθεση να επιβάλλει πρόσθετους δασμούς 10% σε όλα τα ευρωπαϊκά προϊόντα και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Goldman Sachs, κάτι τέτοιο θα αποδυναμώσει το ευρώ έως και κατά 10%.

Την ίδια στιγμή στις Βρυξέλλες ετοιμάζονται πυρετωδώς για νέα μέτρα προστατευτισμού από τις ΗΠΑ, ανεξαρτήτως του ποιος θα αναδειχθεί νικητής στις εκλογές.

Οι δύο πλευρές, Ε.Ε. και ΗΠΑ, έχουν τις περισσότερες διμερείς εμπορικές συναλλαγές στον κόσμο, οι οποίες το 2021 έφτασαν στο ρεκόρ του 1,2 τρισ. ευρώ. Εχει προηγηθεί από την περασμένη εβδομάδα δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομίας, Κρίστιαν Λίντνερ, πως οι Βρυξέλλες θα προχωρήσουν σε μέτρα αντεκδίκησης σε περίπτωση που η Ουάσιγκτον κηρύξει εμπορικό πόλεμο κατά της Ε.Ε. Μιλώντας από το βήμα του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, ο κ. Λίντνερ τόνισε πως σε τέτοια περίπτωση «θα χρειαστούν προσπάθειες των διπλωματών μας για να πείσουν τον ένοικο του Λευκού Οίκου, όποιος κι αν θα είναι αυτός, ότι δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ ένας εμπορικός πόλεμος στους κόλπους της Ε.Ε.». Αλλοι Ευρωπαίοι διπλωμάτες δήλωσαν και πάλι στο δίκτυο CNBC πως «ο Τραμπ δεν μπορεί να μας αιφνιδιάσει πλέον, τώρα τον ξέρουμε και ξέρουμε πώς να το χειριστούμε, καθώς το έχουμε ξαναζήσει».

Σε άλλη ρότα η Ισπανία

Στο μεταξύ, οι φυγόκεντρες δυνάμεις εντός της Ε.Ε. απειλούν και πάλι την ενότητά της έναντι της Κίνας, όπως καταδεικνύει η περίπτωση της Ισπανίας. Την ώρα που η Ε.Ε. προσπαθεί να ανακόψει την κινεζική επέλαση, η Ισπανία ανοίγει τις πόρτες. Η τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας δημιούργησε ειδικό γραφείο για την αύξηση επενδύσεων και εμπορίου με την Κίνα, το λιμάνι της Βαρκελώνης έχει εγκρίνει την κατασκευή τερματικού σταθμού για τις εισαγωγές κινεζικών ηλεκτροκίνητων οχημάτων και ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσες έχει συμφωνήσει με την κινεζική Envision Energy να επενδύσει η Ισπανία 1 δισ. δολ. για την από κοινού ανέγερση βιομηχανικού πάρκου υδρογόνου.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT