Ανοδο πληθωρισμού στο 3,2% τον Οκτώβριο αναμένει η Eurostat

Ανοδο πληθωρισμού στο 3,2% τον Οκτώβριο αναμένει η Eurostat

Οι ανατιμήσεις στον κλάδο των υπηρεσιών αποτελούν τη βασική αιτία για τη διατήρηση του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα

1' 47" χρόνος ανάγνωσης

Εξαιρετικά επίμονος αποδεικνύεται ο πληθωρισμός, καθώς παρά τις ελπίδες για αποκλιμάκωση τον Οκτώβριο, αυτός ενισχύθηκε περαιτέρω και διαμορφώθηκε σε 3,2%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat, έναντι 3,1% τον Σεπτέμβριο. Καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα, και σε κάθε περίπτωση σε υψηλότερα από το προσδοκώμενο, διαδραματίζουν οι ανατιμήσεις στις υπηρεσίες. Οι τιμές στα τρόφιμα δεν είναι μειωμένες, αλλά αυξάνονται με πολύ χαμηλότερο ρυθμό, ενώ αποκλιμάκωση καταγράφηκε στις τιμές της ενέργειας. Τα στοιχεία δυστυχώς δείχνουν ότι ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις μεταβολές των τιμών σε ενέργεια, τρόφιμα, αλκοολούχα ποτά και καπνό, είναι εξαιρετικά υψηλός στην Ελλάδα, 4,3% τον Οκτώβριο, ο δεύτερος υψηλότερος στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις εκτιμήσεις της Eurostat, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε τον Οκτώβριο στην Ελλάδα σε 3,2%, αποτελώντας τον έκτο υψηλότερο στην Ευρωζώνη, μετά το Βέλγιο (4,7%), την Εσθονία (4,5%), την Κροατία (3,5%), τη Σλοβακία (3,5%) και την Ολλανδία (3,3%). Στην Ευρωζώνη ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε τον Οκτώβριο σε 2% από 1,7% τον Σεπτέμβριο.

Οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις έγιναν στις υπηρεσίες, 5,5% στην Ελλάδα τον Οκτώβριο σε ετήσια βάση, από 4,4% τον Σεπτέμβριο. Πρόκειται για τον τρίτο υψηλότερο πληθωρισμό στις υπηρεσίες μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, μετά την Κροατία (7,5%) και τη Σλοβακία (6,4%), ενώ στην Ευρωζώνη ο ρυθμός αύξησης των τιμών στις υπηρεσίες παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με τον Σεπτέμβριο, δηλαδή στο 3,9%. Η αύξηση των τιμών στις υπηρεσίες συνδέεται με την αύξηση που καταγράφηκε ειδικά στους κλάδους των καταλυμάτων και της εστίασης, αλλά και σε σειρά άλλων υπηρεσιών, όπως τα δίδακτρα και τα ασφάλιστρα.

Σκηνικό ομαλοποίησης αποτυπώνεται στα τρόφιμα, με τον πληθωρισμό να μην είναι μεν αρνητικός, αλλά να είναι αρκετά χαμηλότερος σε σύγκριση με το προηγούμενο διάστημα. Με δεδομένο, βεβαίως, τις πολύ μεγάλες ανατιμήσεις ειδικά κατά τη διετία 2022-2023, οι μικρές μειώσεις δεν γίνονται εύκολα αντιληπτές από τους καταναλωτές, ούτε έχουν μεγάλη θετική επίπτωση στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών στην ομάδα «Τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων αλκοολούχων ποτών και καπνού» διαμορφώθηκε στην Ελλάδα τον Οκτώβριο σε 1,5% από 2,9% τον Σεπτέμβριο. Στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε σε 2,9% από 2,4% τον Σεπτέμβριο.

Ο ενεργειακός πληθωρισμός ήταν αρνητικός (-1,6%) στην Ελλάδα, όπως συνολικά στην Ευρωζώνη (-4,6%).

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT