H παγκόσμια οικονομία θα διατηρήσει τον δυναμικό ρυθμό της το επόμενο έτος, καθώς οι κορυφαίες κεντρικές τράπεζες έχουν προχωρήσει σε μια σειρά επιτοκιακών μειώσεων με φόντο την ισχυρή αμερικανική οικονομία, όπως προκύπτει από την τελευταία δημοσκόπηση του Reuters, η οποία έγινε από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 30 Οκτωβρίου με τη συμμετοχή 500 οικονομολόγων, καλύπτοντας 50 οικονομίες.
Ωστόσο, οι εκλογές της επόμενης εβδομάδας στις ΗΠΑ και ο νικητής του Λευκού Οίκου ενδεχομένως να ανακόψουν αυτή τη δυναμική, ξαναγράφοντας τους κανόνες του παγκόσμιου εμπορίου, με την πλειονότητα των οικονομολόγων να θεωρεί ότι οι πολιτικές Τραμπ θα είναι πιο πληθωριστικές από αυτές της Κάμαλα Χάρις.
Η απρόσμενη ανθεκτικότητα της παγκόσμιας οικονομίας, που ώθησε και τους οικονομολόγους να αναθεωρήσουν τις προβλέψεις τους για το 2024 από τις αρχές του έτους, οφείλεται ως επί το πλείστον στις υψηλές επιδόσεις των ΗΠΑ.
Την ίδια στιγμή, ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει σημαντικά, με τις κορυφαίες κεντρικές τράπεζες να διαχειρίζονται τώρα πολύ πιο αποτελεσματικά τις ανοδικές πιέσεις στις τιμές και να βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τους στόχους τους.
Η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να «τρέξει» φέτος με ρυθμό 3,1%, σε μια πολύ μεγάλη αναβάθμιση των προβλέψεων από το 2,6% στη δημοσκόπηση του Ιανουαρίου και το 2,9% του Απριλίου, παραμένοντας ωστόσο αμετάβλητη συγκριτικά με την αντίστοιχη έρευνα του προηγούμενου τριμήνου. Για τον επόμενο χρόνο οι οικονομολόγοι προβλέπουν ρυθμό ανάπτυξης 3%.
Μολονότι υπήρχαν εκτεταμένοι φόβοι στην αρχή του έτους για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας και τον αντίκτυπο των επιτοκίων που έφθασαν σε υψηλό τουλάχιστον δύο δεκαετιών (πριν αρχίσουν οι μειώσεις), η ανθεκτικότητα της ανάπτυξης των ΗΠΑ ξάφνιασε οικονομολόγους και αγορές.
Το ΑΕΠ της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη «έτρεξε» με ρυθμό 2,8% στο τρίτο τρίμηνο, εν μέσω υψηλών καταναλωτικών δαπανών. Για φέτος ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται στο 2,6% και στο 1,9% το 2025.
Αλλα θετικά σημεία της παγκόσμιας οικονομίας είναι η Ινδία, που είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία του πλανήτη, η Ιαπωνία με ισχυρή ανάπτυξη, ενώ ακόμη και η Αργεντινή αναμένεται να ανακάμψει το επόμενο έτος.
Ωστόσο, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, η Κίνα, αναγκάστηκε να καταφύγει σε επιθετικά δημοσιονομικά μέτρα στήριξης, καθώς και σε νέα ύψους 1,4 τρισ. δολαρίων για να μπορέσει να πιάσει τον στόχο του 5%.
Αναφορικά με τα επιτόκια, οι 147 από τους 225 οικονομολόγους εκτιμούν ότι στα τέλη του 2025 θα κυμαίνονται σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που είχαν προβλεφθεί.