Τα σχέδια τραπεζών για τον αναβαλλόμενο φόρο

Τα σχέδια τραπεζών για τον αναβαλλόμενο φόρο

2' 48" χρόνος ανάγνωσης

Σε ταχύτερη απόσβεση του αναβαλλόμενου φόρου (DTC) προσανατολίζονται οι τράπεζες προκειμένου να προεξοφλήσουν τη θετική στάση του SSM στην αύξηση του ποσοστού των κερδών που θα διανείμουν ως μέρισμα το 2025. Σαφή ένδειξη των προθέσεων των συστημικών τραπεζών προς αυτή την κατεύθυνση θα αποτελέσουν οι σημερινές ανακοινώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστου Μεγάλου, που ανοίγει την αυλαία των αποτελεσμάτων του γ΄ τριμήνου. Αυτό συμφωνήθηκε στη χθεσινή συνάντηση του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα με τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, στην οποία οριστικοποιήθηκαν τα ποσά που θα διαθέσουν οι τράπεζες για την ταχύτερη απόσβεση του DTC. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός προβλέπει ο αναβαλλόμενος φόρος να αποσβεστεί 7 χρόνια νωρίτερα, δηλαδή το 2034 αντί του 2041, αυξάνοντας το ποσοστό των κερδών που θα διατεθούν για την ποιοτική ενίσχυση των εποπτικών κεφαλαίων τους.

Υψηλό το κόστος συντήρησης των ψηφιακών υποδομών

Εργα πληροφορικής της τάξεως των 3,5 δισ. ευρώ έχουν συμβασιοποιηθεί από τα τέλη του 2019 έως σήμερα. Ωστόσο φαίνεται ότι δεν έχει υπάρξει πρόνοια για τη συντήρηση των ψηφιακών υποδομών, ώστε τα σύνθετα πληροφοριακά συστήματα του Δημοσίου να παραμένουν σε διαρκή λειτουργία και να διαθέτουν τις τελευταίες ενημερώσεις. Ο πρόεδρος και CEO της Cosmos Business Systems Δημήτρης Δάφνης τοποθέτησε, σε πρόσφατη ενημέρωση δημοσιογράφων, το ετήσιο κόστος για τη συντήρηση των ψηφιακών υποδομών σε περίπου 1 δισ. ευρώ.   

Η ελληνική startup Indeex άντλησε 1 εκατ. ευρώ

Στο κλαμπ των startups που άντλησαν κεφάλαια κατά τη φετινή χρονιά προστίθεται και η ελληνική Indeex (πρώην Oliveex), η οποία εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 1 εκατ. ευρώ από τα ελληνικά venture capitals, Uni.Fund και TECS Capital. Η εταιρεία παρέχει ήδη το λογισμικό της σε εταιρείες όπως η «Κλιάφα», το Campari Group κ.ά., επιτρέποντας την καταγραφή κάθε βήματος της παραγωγικής διαδικασίας με σκοπό τη βελτιστοποίηση και την έγκαιρη διάγνωση βλαβών και προβλημάτων.

Ερευνα για τα ακίνητα και τους μεσίτες

Μόλις ένας στους δύο από όσους έχουν πραγματοποιήσει κάποια συναλλαγή στην αγορά ακινήτων (αγοραπωλησία ή μίσθωση) δηλώνει ότι έχει χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες κάποιου μεσίτη. Αντίστοιχα, το 40% των ερωτηθέντων εκφράζει αρνητική άποψη για το επάγγελμα. Αυτά είναι τα δύο κύρια συμπεράσματα από έρευνα που πραγματοποίησε το ΙΜΕ ΓΣΕΕΒΕ για λογαριασμό του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Με δεδομένο μάλιστα ότι το 80% των ερωτωμένων δηλώνει ότι είναι πιθανό να αγοράσει, πουλήσει ή ενοικιάσει κάποιο ακίνητο μέσα στην επόμενη πενταετία, είναι προφανές ότι το επάγγελμα του μεσίτη είναι κομβικό και απαιτούνται παρεμβάσεις για τη θεσμική θωράκισή του απέναντι σε φαινόμενα παραμεσιτείας που ανθούν τα τελευταία χρόνια.

Αυτονόητο το τέλος επιδοτήσεων για τις ΑΠΕ

Αλήθειες που δεν είναι αρεστές στο ακροατήριο που απευθυνόταν είπε χθες από το βήμα του συνεδρίου Renewable & Storage Forum ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης. Το τέλος των επιδοτήσεων για τις ΑΠΕ είναι αυτονόητο και πρακτικά σημαίνει ταχύτερη ανάπτυξη εκεί που η αγορά έχει ανάγκη, είπε και θύμισε ότι οι παλιές ΑΠΕ μας κοστίζουν περί τα 900 εκατ. ετησίως σε επιδοτήσεις. Ενεργειακή δημοκρατία είναι το χαμηλό κόστος για τον καταναλωτή, ξεκαθάρισε στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα για το τέλος της χρηματοδότησης από τους καταναλωτές και στους μικρούς επενδυτές. «Θα πούμε σε έναν μέσο καταναλωτή ότι οικονομικά αδύναμος είναι ο μικροεπενδυτής ΑΠΕ που έχει 300.000 ευρώ για να φτιάξει έργο;», σχολίασε. Εξήγησε επίσης ότι στον μηχανισμό του net metering για συστήματα αυτοκατανάλωσης κρυβόταν μια επιδότηση που θα την πλήρωνε ο μέσος καταναλωτής, γι’ αυτό το ΥΠΕΝ στράφηκε στο net billing που είναι πιο δίκαιο κοινωνικά.    

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT