H κλιματική κρίση απειλεί τις οικονομίες Ασίας – Ειρηνικού

H κλιματική κρίση απειλεί τις οικονομίες Ασίας – Ειρηνικού

Ενδέχεται να μειώσει το ΑΕΠ των χωρών της περιοχής κατά 17% τα επόμενα χρόνια

2' 49" χρόνος ανάγνωσης

Την ώρα που η Ευρώπη παρακολουθεί με δέος και ανησυχία την τραγωδία στην Ισπανία, η Ασιατική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ADB) προειδοποιεί για τις ολέθριες συνέπειες που μπορεί να επιφέρει η κλιματική κρίση στις ταχύτατα αναπτυσσόμενες οικονομίες Ασίας – Ειρηνικού. Σε σχετική έκθεσή της που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, η ADB προειδοποιεί πως η κλιματική κρίση ενδέχεται να μειώσει το ΑΕΠ των χωρών της συγκεκριμένης γεωγραφικής ζώνης κατά 17% τα επόμενα χρόνια. Τις καλεί ως εκ τούτου να αρχίσουν άμεσα να επενδύουν από 102 έως 431 δισ. ετησίως για την προσαρμογή τους στην κλιματική αλλαγή, πολύ περισσότερα από τα 34 δισ. δολ. που δέσμευσαν γι’ αυτόν τον σκοπό τη διετία 2021-2022.

Η πρόβλεψη είναι εξαιρετικά ανησυχητική και για την παγκόσμια οικονομία καθώς πρόκειται για ραγδαία αναπτυσσόμενες οικονομίες αλλά που εξαιτίας της ανάπτυξής τους είναι υπεύθυνες για το 50% των παγκόσμιων εκπομπών καυσαερίων. Οπως τονίζει η πολυμερής τράπεζα, η άνοδος της επιφάνειας της θάλασσας μπορεί να καταστρέψει τα περιουσιακά στοιχεία των παράκτιων περιοχών και να αφανίσει τους πληθυσμούς τους. Παράλληλα, τα ακραία κύματα καύσωνα ενδέχεται να μηδενίσουν την προσφορά εργασίας και την παραγωγικότητα των εργαζομένων και ιδιαιτέρως σε τομείς εξαρτημένους από τις κλιματικές συνθήκες όπως η γεωργία, η δασοκομία και η αλιεία που θα υποστούν σοκ. Οπως επισημαίνει η ADB, «κλείνει πολύ γρήγορα το παράθυρο ευκαιρίας για να παραμείνουν οι χώρες μέσα στους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού για αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη μόνον κατά 1,5 βαθμό Κελσίου». Προσθέτει, επίσης, πως στα εννέα χρόνια που έχουν παρέλθει από τη σύναψη της εν λόγω συμφωνίας δεν έχει σημειωθεί αξιόλογη δράση και αντιθέτως θα μπορούσε να μιλήσει κανείς για αδράνεια που τείνει να καταστήσει τους στόχους της εντελώς ανέφικτους.

Η Ασιατική Αναπτυξιακή Τράπεζα επισημαίνει ότι χρειάζονται επενδύσεις έως 431 δισ. ετησίως για την προσαρμογή τους στην κλιματική αλλαγή.

Εις επίρρωσιν των εξαιρετικά ανησυχητικών εκτιμήσεων της ABD, το Deloitte Economics Institute εκτιμά πως περίπου το 75% του ΑΕΠ της περιοχής διατρέχει μεγάλο κίνδυνο από την κλιματική αλλαγή καθώς είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένο σε ενδεχόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα. Σε σχετική έκθεσή του το εν λόγω ινστιτούτο προβλέπει πως οι απώλειες για τις οικονομίες των χωρών της περιοχής μπορεί να φτάσουν περίπου στα 96 τρισ. δολ. αν οι ηγεσίες των χωρών δεν ενδιαφερθούν να λάβουν άμεσα μέτρα. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να πληγεί τουλάχιστον το 50% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού καθώς σε αυτό το υψηλό ποσοστό ανέρχεται το σύνολο των εργαζομένων της περιοχής που απασχολούνται σε ιδιαιτέρως ευάλωτους βιομηχανικούς κλάδους.

Οι προειδοποιήσεις απηχούν την έκκληση που απηύθυνε την περασμένη εβδομάδα το πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το περιβάλλον, καλώντας τις πολιτικές ηγεσίες ανά τον κόσμο να αυξήσουν δραματικά τις προσπάθειες αλλά και τις δαπάνες για να επιτύχουν τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Εθνη, σε παγκόσμιο επίπεδο η μετάβαση στην οικονομία με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα απαιτεί δαπάνες ύψους από 0,9 έως 2,1 τρισ. δολαρίων ετησίως στο διάστημα από το 2021 έως το 2050. Σε σχετική έκθεση τα Ηνωμένα Εθνη εκφράζουν την εκτίμηση πως οι δαπάνες αυτού του ύψους «είναι μεν σημαντικές αλλά διαχειρίσιμες στο ευρύτερο πλαίσιο της παγκόσμιας οικονομίας και των διεθνών χρηματαγορών που αθροιστικά έχουν αξία 110 τρισ. δολ.». Σημειωτέον ότι στην πρόσφατη έκθεσή τους τα Ηνωμένα Εθνη τονίζουν ότι ακόμη και τώρα παραμένει από τεχνικής απόψεως εφικτό να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη στον ενάμισι βαθμό Κελσίου, δεδομένου ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ηλιακή και αιολική, υπόσχονται ταχύτατη και σημαντική μείωση των εκπομπών καυσαερίων.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT