Από την Περιφέρεια Κρήτης ανακοινώθηκε τροποποίηση της πρόσκλησης για υποβολή προτάσεων στη δράση «Ενίσχυση κοινωνικών επιχειρήσεων», η οποία εντάσσεται στο Πρόγραμμα «Κρήτη» 2021-2027 του ΕΣΠΑ 2021-2027. Η τροποποίηση αφορά τις προϋποθέσεις πρόσληψης νέου προσωπικού και τα δικαιολογητικά κάλυψης του μισθολογικού κόστους καθώς και την καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων. Σήμερα, επ’ ευκαιρία της παράτασης θα υπενθυμίσουμε τα βασικά στοιχεία της δράσης όπως έχουν διαμορφωθεί μετά την τροποποίηση.
Σύμφωνα με τη δημοσιευμένη πρόσκληση, η δράση στοχεύει σε:
– Στήριξη και ενίσχυση των παραγωγικών εγχειρημάτων αυτοδιαχείρισης και της συλλογικής κοινωνικής επιχειρηματικότητας.
– Μείωση της ανεργίας.
– Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
– Ενίσχυση της βιωσιμότητας και της ανταγωνιστικότητας των κοινωνικών επιχειρήσεων.
– Μεγέθυνση της κοινωνικής ωφέλειας που οι Φορείς ΚΑΛΟ δημιουργούν.
Οι προτάσεις που θα υποβληθούν προς χρηματοδότηση θα αφορούν ενδεικτικά και όχι περιοριστικά τους ακόλουθους τομείς:
– Τουρισμός εμπειρίας και γενικότερα υπηρεσίες του τουριστικού κλάδου.
– Αγροδιατροφή – γαστρονομία.
– Υπηρεσίες υγείας, πρόνοιας, εκπαίδευση.
– Φυσικό περιβάλλον και πράσινες τεχνολογίες.
– Κυκλική οικονομία.
– Οικοτεχνία / χειροτεχνία.
– Πολιτιστική – δημιουργική βιομηχανία.
Οι επιχειρήσεις ΚΑΛΟ για να είναι δικαιούχοι πρέπει να δραστηριοποιούνται ή να δραστηριοποιηθούν και να διαθέτουν έδρα καθώς και εγκατάσταση εντός της Περιφέρειας Κρήτης στην οποία θα υλοποιηθεί η επενδυτική πρόταση. Επιλέξιμοι είναι:
Α. Υπό σύσταση Φορείς ΚΑΛΟ οι οποίοι θα συσταθούν και θα ξεκινήσουν τη δραστηριότητά τους μετά την ημερομηνία δημοσίευσης της πρόσκλησης, με προϋπόθεση να έχουν υποβάλει αίτηση εγγραφής στο Μητρώο Φορέων ΚΑΛΟ μετά τη δημοσίευση της πρόσκλησης της δράσης και πριν από την υποβολή της αίτησής τους στη δράση.
Β. Υφιστάμενοι φορείς ΚΑΛΟ που έχουν συσταθεί πριν από τη δημοσίευση της πρόσκλησης και λειτουργούν νομίμως με τη μορφή του Φορέα Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, με βάση τα οριζόμενα στον ν. 4430/2016 (ΦΕΚ 205/Α΄/2016), άρθρο 3, παρ. 1 (ΦΕΚ 205/Α΄/2016). Επιπλέον, διαθέτουν βεβαίωση εγγραφής στο Γενικό Μητρώο Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και πιστοποιητικό μέλους για το τρέχον έτος (το πιστοποιητικό μέλους αφορά φορείς με εγγραφή στο μητρώο πάνω από ένα έτος).
Οι όροι και οι προϋποθέσεις συμμετοχής των φορέων ΚΑΛΟ που υποβάλλουν πρόταση αναφέρονται αναλυτικά στη δημοσιευμένη πρόσκληση.
Επισημαίνεται ότι κάθε δυνητικός δικαιούχος υποβάλλει μόνο μία αίτηση χρηματοδότησης επί ποινή απόρριψης όλων των αιτήσεών του.
Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία, οι επιλέξιμες δαπάνες αφορούν τις ακόλουθες κατηγορίες:
1. Δαπάνες προσωπικού: Περιλαμβάνουν πλήρες μισθολογικό κόστος νεοπροσλαμβανόμενου προσωπικού καθώς και υφιστάμενου προσωπικού. Επισημαίνεται ότι:
– Ο νεοπροσλαμβανόμενος εργαζόμενος πρέπει να είναι άνεργος, εγγεγραμμένος στη ΔΥΠΑ πριν από την πρόσληψή του και δεν θα πρέπει να έχει προηγούμενη σχέση εργασίας με την επιχείρηση/φορέα ΚΑΛΟ από τις 29/5/2023 έως και την πρόσληψή του στο πλαίσιο της παρούσας δράσης.
– Επιδοτείται το μισθολογικό και ασφαλιστικό κόστος υφιστάμενου προσωπικού μέχρι 18 ανθρωπομήνες πλήρους απασχόλησης ανά εργαζόμενο που απασχολείται σε αντικείμενο συναφές με το επιχειρηματικό σχέδιο.
2. Λειτουργικές δαπάνες. Αφορούν ενοίκια, κοινή ωφέλεια, προβολή, δικτύωση κ.ά. Εφαρμόζεται ενιαίος συντελεστής υπολογισμού 40% επί των επιλέξιμων άμεσων δαπανών προσωπικού.
Ως ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η ημερομηνία προκήρυξης της δράσης (29/5/2024).
Η συνολική δημόσια δαπάνη (προϋπολογισμός) της δράσης για τη συγκεκριμένη πρόσκληση ανέρχεται σε 2 εκατ. ευρώ. Ο προϋπολογισμός της δράσης κατανέμεται ως εξής:
– Ποσοστό 70% για υφιστάμενες επιχειρήσεις (οι οποίες έχουν συσταθεί πριν από τη δημοσίευση της πρόσκλησης).
– Ποσοστό 30% για υπό σύσταση επιχειρήσεις (οι οποίες θα συσταθούν κατόπιν της δημοσίευσης της παρούσας πρόσκλησης).
Υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς πόρων από μια κατηγορία σε άλλη στον βαθμό που δεν καλυφθούν οι επιμέρους προϋπολογισμοί από τις υποβληθείσες αιτήσεις. Η διαδικασία αξιολόγησης και ένταξης των επενδυτικών σχεδίων είναι συγκριτική.
Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικής πρότασης ενίσχυσης μπορεί να κυμαίνεται από 25.000 έως και 70.000 ευρώ.
Η μέγιστη διάρκεια ολοκλήρωσης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του επενδυτικού σχεδίου δεν μπορεί να υπερβαίνει τους είκοσι τέσσερις (24) μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης Εγκρισης Αποτελεσμάτων Αξιολόγησης.
Το ποσοστό ενίσχυσης των αιτήσεων χρηματοδότησης για όλες τις κατηγορίες δαπανών ανέρχεται στο 100% της δαπάνης, όπως αναλύεται στη δημοσιευμένη πρόσκληση.
Το πλήρες κείμενο της πρόσκλησης μπορεί να αναζητηθεί στις διευθύνσεις https://www.espa.gr/ και https://www.ank.gr/. Αιτήσεις υποβάλλονται έως 18 Νοεμβρίου 2024.
* Η κ. Μ. Πασπαλιάρη είναι στέλεχος της AMBIO A.E.