Ιστορικό υψηλών καθαρών κερδών 932 εκατ. ευρώ παρουσίασε το 9μηνο η Τράπεζα Πειραιώς (αντιστοιχούν σε κέρδη ανά μετοχή 0,72 ευρώ και ενσωματώνουν ετήσια άνοδο 31%), οδηγώντας σε επικαιροποίηση του στόχου για κέρδη ανά μετοχή άνω των 0,90 ευρώ τo 2024.
Η κερδοφορία του εννεαμήνου οδήγησε σε επικαιροποίηση του στόχου για κέρδη ανά μετοχή άνω των 0,90 ευρώ τo 2024.
Οπως δήλωσε ο CEO του ομίλου Χρήστος Μεγάλου, «η επίδοση του γ΄ τριμήνου είναι μια σαφής απόδειξη για την υπέρβαση των στόχων σε όλους τους τομείς και οδηγεί στην αναβάθμιση των στόχων για το 2024». Συγκεκριμένα προβλέπεται ενίσχυση της κερδοφορίας, με εξομαλυμένη απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων άνω του 17%, εξομαλυμένα κέρδη ανά μετοχή πλέον των 0,90 ευρώ, περαιτέρω αύξηση του κεφαλαιακού δείκτη CET1 σε περίπου 15%, άνοδο των ενήμερων δανείων στα 33 δισ. ευρώ και δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων χαμηλότερα του 3%. Οπως δήλωσε ο κ. Μεγάλου, «στοχεύουμε πλέον σε ποσοστό διανομής κερδών 35% από τα κέρδη του 2024, ενώ το ποσοστό διανομής για το 2025 θα διαμορφωθεί στο 50%. Στη βάση αυτή οι νέες εκτιμήσεις προβλέπουν διανομή στους μετόχους άνω των 350 εκατ. ευρώ από τα κέρδη του 2024, που αντιστοιχούν σε μερισματική απόδοση >8% σε όρους τρέχουσας κεφαλαιοποίησης».
Η διοίκηση της Πειραιώς παρουσίασε τον οδικό χάρτη για την ταχύτερη απομείωση του αναβαλλόμενου φόρου στα εποπτικά της κεφάλαια που στοχεύει στον μηδενισμό του DTC το 2034 αντί το 2041. Βάσει του χρονοδιαγράμματος κατά την τριετία 2025-27, το DTC θα μειωθεί κατά 1 δισ. ευρώ – από 3,16 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου σε 2,1 δισ. ευρώ στο τέλος του 2027. Η μείωση θα επιτευχθεί «καίγοντας» κεφάλαιο 145 εκατ. ευρώ ετησίως, επωφελούμενη παράλληλα από την ισόποση μείωση του σταθμισμένου ενεργητικού, με την παραδοχή ότι τα κέρδη θα διαμορφωθούν στο 1 δισ. ευρώ το 2025. Με βάση τον σχεδιασμό, ο δείκτης CET 1 στο τέλος του 2027 θα διαμορφωθεί στα επίπεδα του 16%, από 15% που εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα τέλη του 2024. Οπως διευκρίνισε η διοίκηση της τράπεζας, η ταχύτερη απομείωση του DTC αποτελεί μια διακριτική ευχέρεια των τραπεζών και μια θετική εξέλιξη για το τραπεζικό σύστημα, που ανοίγει τον δρόμο για την τακτοποίηση θεμάτων που αποτελούν κληρονομιά της περιόδου της κρίσης, διευκολύνοντας την αύξηση του ποσοστού επί των κερδών που θα διατεθούν ως μέρισμα. Οπως διευκρίνισε ωστόσο ο CFO του ομίλου Θοδωρής Γανδρέλλης, η ταχύτερη απομείωσή του δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο της συζήτησης για τη διανομή μερίσματος. Η πρωτοβουλία για την ταχύτερη απόσβεσή του αποτελεί κίνηση σε εθελοντική βάση και στοχεύει στο να κάνει σαφές στην επενδυτική κοινότητα ότι δεν συνιστά θέμα μακροπρόθεσμα για τους ισολογισμούς των τραπεζών. Με βάση τα στοιχεία του γ΄ τριμήνου τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν σε 530 εκατ. ευρώ (1,6 δισ. ευρώ το 9μηνο), καθώς η ισχυρή δανειακή ανάπτυξη αντιστάθμισε τη μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο 2024, ενώ τα καθαρά έσοδα από προμήθειες αυξήθηκαν με τριπλάσιο ρυθμό έναντι των καθαρών εσόδων από τόκους, αντανακλώντας τις προσπάθειες της διοίκησης για διαφοροποίηση εσόδων. Το χαρτοφυλάκιο ενήμερων δανείων διαμορφώθηκε στα 32 δισ. ευρώ, με άνοδο 9% ετησίως (+2 δισ. ευρώ το εννεάμηνο), υπερβαίνοντας τον ετήσιο στόχο των 31,5 δισ. Από τα 2,8 δισ. ευρώ εκταμιεύσεων δανείων το γ΄ τρίμηνο, τα 1,3 δισ. διοχετεύθηκαν σε μικρές, μεσαίες επιχειρήσεις και ιδιώτες.