Απειροελάχιστες είναι οι εταιρείες του κλάδου της πληροφορικής και της τεχνολογίας που δεν έχουν αναλάβει κάποια σύμβαση από το 2020 έως σήμερα. Κι αυτό με δεδομένο ότι, από το 2020 έως και τον περασμένο Οκτώβριο, έχει συμβασιοποιηθεί ένας πολύ μεγάλος αριθμός ψηφιακών έργων με συνολική αξία 4,3 δισ. ευρώ και 21 αναδόχους. Οπως όμως φανερώνουν στοιχεία της αγοράς, το μεγαλύτερο τμήμα των συγκεκριμένων έργων, αξίας 3,1 δισ. ευρώ, έχουν αναλάβει έξι μεγάλοι όμιλοι, από τους οποίους οι μισοί λειτουργούν και ως τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι.
Τη μερίδα του λέοντος κατέχει ο όμιλος ΟΤΕ, που έχει αναλάβει συμβάσεις της τάξης του 1 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 24% της συνολικής αξίας των έργων. Το 50% της αξίας των πρότζεκτ που έχει αναλάβει ο ΟΤΕ αντιστοιχεί σε έργα που υλοποιεί ως μέλος κοινοπραξίας. Στη δεύτερη θέση με μερίδιο 12,5% βρίσκεται η Unisystems του ομίλου Quest, που έχει αναλάβει έργα 543,3 εκατ. ευρώ, υλοποιώντας αυτόνομα μόνο το 15% αυτών. Ακολουθεί η Netcompany-Intrasoft με συνολικές συμβάσεις 434 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε μερίδιο 10%.
Την πεντάδα των εταιρειών με τα περισσότερα ψηφιακά πρότζεκτ συμπληρώνουν δύο τηλεπικοινωνιακές εταιρείες, η Vodafone και η Nova. H ελληνική θυγατρική του βρετανικού τηλεπικοινωνιακού ομίλου, από το 2020 έως σήμερα έχει μειοδοτήσει για έργα 410 εκατ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 9,5% της συνολικής αξίας. Από την πλευρά της η Nova έχει επιλεγεί για έργα ύψους 352 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε περίπου 8% του συνόλου των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί από το 2020.
Σημαντικές καθυστερήσεις καταγράφονται σε εμβληματικά έργα, όπως το «Σύζευξις».
Την έκτη θέση καταλαμβάνει η Space Hellas, η οποία την τελευταία τετραετία έχει ενισχύσει το χαρτοφυλάκιό της με έργα 327 εκατ. ευρώ, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 7,5% του συνόλου. Μία ακόμη εισηγμένη στο Χ.Α. εταιρεία πληροφορικής, η Byte, ανέλαβε από το 2020 έως σήμερα σημαντικά έργα αξίας 228,3 εκατ. ευρώ. Σημαντικού προϋπολογισμού είναι και οι συμβάσεις που έχει αναλάβει η Cosmote, των οποίων η αξία τοποθετείται σε 208 εκατ. ευρώ (4,8% του συνόλου). Τη δεκάδα συμπληρώνει η Cosmos Business Systems που έχει προσθέσει στο χαρτοφυλάκιό της πρότζεκτ 196 εκατ. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν στο 4,51% της συνολικής αξίας.
Ωστόσο, ζητούμενο είναι τα μεγάλα ψηφιακά έργα, που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης (RRF) να ολοκληρωθούν έγκαιρα, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2025 – αρχές 2026. Ηδη όμως καταγράφονται σημαντικές καθυστερήσεις σε εμβληματικά έργα, όπως το «Σύζευξις» (δημιουργία τηλεπικοινωνιακού δικτύου στο Δημόσιο) και αριθμό πρότζεκτ ψηφιοποίησης του Δημοσίου.
Η συντήρηση
Σε πρόσφατη ενημερωτική συνάντηση με δημοσιογράφους, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Cosmos Business Systems, Δημήτρης Δάφνης, εκτίμησε πως υπάρχουν περίπου 30-40 έργα του Ταμείου Ανάκαμψης στους τομείς της τεχνολογίας και της πληροφορικής που ενδέχεται να μην καταστεί εφικτή η ολοκλήρωσή τους εντός του χρονοδιαγράμματος του Ταμείου. Οπως ακόμη επεσήμανε, δεν έχει ληφθεί μέριμνα για τη συντήρηση των πληροφοριακών συστημάτων του Δημοσίου για την οποία θα απαιτηθεί ετήσιο κόστος 1 δισ., σύμφωνα με εκτιμήσεις του CEO της Cosmos.