Φορολογικές εκπτώσεις από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων έως και 315% των δαπανών τους για επιστημονική και τεχνολογική έρευνα θα προβλέπει το μίνι φορολογικό νομοσχέδιο, που υλοποιεί τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και αναμένεται να τεθεί αύριο σε δημόσια διαβούλευση. Τα κίνητρα είναι ισχυρότερα για τις μικρότερες επιχειρήσεις, αλλά οι εκπτώσεις μπορούν να φτάσουν το 250% και για τις μεγαλύτερες, πάντα για δαπάνες έρευνας και τεχνολογίας. Σημειώνεται ότι και σήμερα για δαπάνες έρευνας και τεχνολογίας προβλέπονται εκπτώσεις 200% για επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι σχετικές διατάξεις όπως έχουν διαμορφωθεί μέχρι στιγμής θα προβλέπουν τα εξής:
• Οι δαπάνες και οι αποσβέσεις του εξοπλισμού και των οργάνων επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας προς επιχειρήσεις εγγεγραμμένες στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων προσαυξημένες κατά 150% (δηλαδή, συνολικά εκπίπτει το 250% των δαπανών).
• Σε περίπτωση που πραγματοποιούνται από πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας στις οποίες περιλαμβάνονται και οι αποσβέσεις του εξοπλισμού και των οργάνων που χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες εκτέλεσης της επιστημονικής και της τεχνολογικής έρευνας, εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων αυτών προσαυξημένες κατά 200% (δηλαδή, συνολικά εκπίπτει το 300% των δαπανών), αν οι δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας αντιστοιχούν σε ποσοστό ανώτερο του 20% επί του συνόλου των δαπανών που πραγματοποιήθηκαν το ίδιο έτος.
Φθάνουν έως το 315% της δαπάνης, σύμφωνα με όσα προβλέπει το μίνι φορολογικό του ΥΠΕΘΟ.
• Αν οι δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας εντός ενός φορολογικού έτους υπερβαίνουν τον μέσο όρο των αντίστοιχων δαπανών των δύο προηγούμενων ετών, εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων κατά τον χρόνο της πραγματοποίησής τους, προσαυξημένες περαιτέρω κατά 15% (δηλαδή, συνολικά, εκπίπτει το 315% των δαπανών).
Οι παραπάνω υπεραποσβέσεις δεν καλύπτουν προφανώς όλο το εύρος της πρότασης του προέδρου του ΣΕΒ Σπύρου Θεοδωρόπουλου, στην πρόσφατη γενική συνέλευση του ΣΕΒ, ο οποίος μίλησε για υπεραποσβέσεις των παραγωγικών επενδύσεων, ανεξαρτήτως μεγέθους επιχείρησης και κλάδου, ως ένα κίνητρο αντί των επιδοτήσεων.
Στο οικονομικό επιτελείο επισημαίνουν ότι τα περιθώρια για μια τέτοιας έκτασης διεύρυνση δεν υπάρχουν. Ο προϋπολογισμός έχει ήδη κλείσει σε συμφωνία με την Κομισιόν και δεν είναι εφικτή μια μείωση των φορολογικών εσόδων από τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων.
Σημειώνεται ότι τα παραπάνω κίνητρα, στο περιορισμένο πλαίσιό τους, κοστίζουν στον προϋπολογισμό 40 εκατ. ευρώ. Αλλωστε, σημειώνουν, ο ορισμός των μεσαίων επιχειρήσεων, ο οποίος χρησιμοποιείται για τις ανάγκες του νομοσχεδίου, είναι αυτός της Ε.Ε., που αφορά επιχειρήσεις έως 250 άτομα ή τζίρο έως 50 εκατ. ευρώ, επομένως καλύπτει τη μεγάλη πλειονότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.