Αστέρας Βουλιαγμένης: Στον Γ. Προκοπίου το 33% έναντι 150 εκατ.

Αστέρας Βουλιαγμένης: Στον Γ. Προκοπίου το 33% έναντι 150 εκατ.

Στο 1,5 εκατ. ευρώ η μέση αποτίμηση ανά δωμάτιο, μία από τις υψηλότερες παγκοσμίως.

3' 1" χρόνος ανάγνωσης

Το ποσό των 150 εκατ. ευρώ κατέβαλε ως τίμημα για την απόκτηση του ενός τρίτου του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας «Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης» –ελέγχει το ομώνυμο εμβληματικό ξενοδοχειακό συγκρότημα– σχήμα συμφερόντων του εφοπλιστή Γιώργου Προκοπίου.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής έγινε προ τριών εβδομάδων και πωλητής φέρεται να είναι ο τουρκικός όμιλος Dogus, συμφερόντων Φερίτ Σαχένκ, που ήλεγχε ποσοστό 33,75%. Η τιμή απόκτησης του ποσοστού αυτού αποτιμά τη holding εταιρεία του συγκροτήματος, την Apollo Investment Holdco S.A., στα 450 εκατ. Σημειώνεται ωστόσο ότι της συναλλαγής αυτής έχουν προηγηθεί αλλεπάλληλες επιστροφές κεφαλαίου στους αρχικούς μετόχους, μέσω των οποίων έχουν εισπράξει τα καθαρά έσοδα από την πώληση των 13 υπερπολυτελών κατοικιών, τα οποία έχουν ανέλθει –σύμφωνα με πληροφορίες– στα επίπεδα των 450 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις, μόνο κατά την προηγούμενη τριετία έχουν επιστραφεί στους μετόχους 317 εκατ. και ειδικότερα κατά τη χρήση του 2021 έγινε επιστροφή κεφαλαίου 160 εκατ., στη χρήση του 2022 37 εκατ. και στη χρήση του 2023 άλλων 120 εκατ.

Με δεδομένο ότι και τα δύο ξενοδοχεία που βρίσκονται στο συγκρότημα έχουν αθροιστική δυναμικότητα 303 κλειδιών, η μέση τιμή ανά δωμάτιο –βασικός διεθνής δείκτης αποτίμησης ξενοδοχείων– διαμορφώνεται στο 1,5 εκατ. ευρώ και είναι από τις υψηλότερες παγκοσμίως.

Σήμερα o Αστέρας εξακολουθεί να εκμεταλλεύεται, εκτός από τα δύο ξενοδοχεία που διαχειρίζεται η Four Seasons, τη μαρίνα του Αστέρα, τα διακεκριμένα εστιατόρια Matsuhisa Athens και Beefbar, την ομώνυμη παραλία και πλήθος εμπορικών χώρων τόσο στο συγκρότημα όσο και στη μαρίνα.

Ο Γιώργος Προκοπίου είναι μεταξύ των επιχειρηματιών που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ιδιωτικοποίηση του Αστέρα στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας. Στις αρχές του 2019 στον σχετικό διαγωνισμό της Εθνικής Τράπεζας και του ΤΑΙΠΕΔ επικράτησε τελικά η διαχειρίστρια ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων AGC Equity Partners και ειδικότερα το fund συμφερόντων της Jermyn Street Real Estate Fund IV LP, μητρική της τρέχουσας ιδιοκτήτριας Apollo Investment Holdco S.A.

Η δεσμευτική οικονομική προσφορά ανήλθε στα 444 εκατ. ευρώ, αλλά η συνολική αξία της επένδυσης –συνυπολογιζομένων της δημόσιας πρότασης μέσω της οποίας οι νέοι ιδιοκτήτες έβγαλαν την εταιρεία από το χρηματιστήριο αλλά και τη χρηματοδότηση του σχεδίου ανάπτυξης– εκτιμάται ότι ξεπέρασε τα 650 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα 200 εκατ. προήλθαν μέσω ομολογιακού δανείου από ελληνικές τράπεζες. Στο επενδυτικό σχήμα που κέρδισε τον διαγωνισμό και την ιδιοκτησία του συγκροτήματος, βασικοί μέτοχοι ήταν με 33,75% θυγατρική του τουρκικού ομίλου Dogus, με 25% η Hanover Ιnvestment που ανήκει στα συμφέροντα του κρατικού επενδυτικού βραχίονα του Αμπου Ντάμπι, με άλλο 25% το κρατικό ασφαλιστικό ταμείο του Κουβέιτ και 5% ακόμη μικρότερα σχήματα αραβικών, ως επί το πλείστον, συμφερόντων.

Η «Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης», η εταιρεία που εκμεταλλεύεται σήμερα το συγκρότημα, ιδρύθηκε το 1998. Τον Μάρτιο του 2017 ξεκίνησε η ανακαίνιση και ανάπλαση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος και του περιβάλλοντος χώρου, ενώ υπογράφτηκε η σύμβαση διαχείρισης με τη Four Seasons Hotels and Resorts για 20 έτη από την ημερομηνία επαναλειτουργίας του ξενοδοχείου, με δικαίωμα ανανέωσης από τη Four Seasons για επιπλέον έτη. Στις 29 Μαρτίου του 2019 πραγματοποιήθηκε η έναρξη της λειτουργίας των ξενοδοχειακών μονάδων.

Ο Αστέρας ξεκίνησε τη λειτουργία του στα τέλη της δεκαετίας του ’50 και δύο χρόνια αργότερα, το 1961, ξεκίνησαν να λειτουργούν οι «καμπάνες» του. Παράλληλα η παραλία του, μια από τις καλύτερες αν όχι η καλύτερη στην Αττική, καθιερώθηκε ως προτιμώμενο σημείο συνάντησης. Το 1967 εγκαινιάστηκε το ξενοδοχείο «Αρίων» και το 1979 το «Ναυσικά», ενώ το 1984 άνοιξε, χωρίς τύχη όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, το ξενοδοχείο «Αφροδίτη», που κατεδαφίστηκε και στη θέση του αναπτύσσονται ήδη οι 13 εμβληματικές κατοικίες του πρότζεκτ, που έφεραν έσοδα της τάξης των 450 εκατ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT