Ρυθμίσεις χρεών 8,5 δισ. μέσω του εξωδικαστικού

Ρυθμίσεις χρεών 8,5 δισ. μέσω του εξωδικαστικού

Μέσα σε ένα χρόνο αυξήθηκαν κατά 129,73% τα χρέη που έχουν διακανονιστεί

Στα 8,5 δισ. ευρώ ανήλθαν έως τα τέλη Οκτωβρίου οι οφειλές που έχουν ρυθμιστεί μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, καταγράφοντας αύξηση κατά 129,73% από τον Οκτώβριο του 2023 και ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των επιτυχών ρυθμίσεων σε 25.551.

Η πλειοψηφία των οφειλών που έχουν ρυθμιστεί μέχρι σήμερα και συγκεκριμένα τα δύο τρίτα είναι διακανονισμοί με το Δημόσιο, ενώ το ένα τρίτο των οφειλών είναι διακανονισμοί με χρηματοδοτικούς φορείς, δηλαδή τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης (servicers). Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, από τα 8,5 δισ. ευρώ που έχουν ρυθμιστεί μέχρι σήμερα:

• 5,3 δισ. ευρώ είναι διμερείς ρυθμίσεις, δηλαδή διακανονισμοί χρεών προς το Δημόσιο.

• 3,2 δισ. ευρώ είναι πολυμερείς ρυθμίσεις, δηλαδή διακανονισμοί οφειλών προς Δημόσιο, τράπεζες και servicers.

• 1,1 δισ. ευρώ είναι επίσης διμερείς ρυθμίσεις που βρίσκονται σε αναμονή για επιβεβαίωση καταβολής της πρώτης δόσης.

Οπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύει η Γενική Γραμματεία Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, παρά το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος των ρυθμίσεων είναι διακανονισμοί με το Δημόσιο, η πλειοψηφία των οφειλών που βρίσκονται στον εξωδικαστικό μηχανισμό και συγκεκριμένα το 76% είναι προς τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης. Ενας μεγάλος αριθμός αιτήσεων, άλλωστε, δεν καταλήγει σε συμφωνία με τους πιστωτές για διακανονισμό της οφειλής, καθώς, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το σύνολο των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα ανέρχεται σε 79.490 και από αυτές ολοκληρωμένες είναι οι 46.530, δηλαδή το 58,5%, ύψους 17,4 δισ. ευρώ. Με δεδομένο ότι οι επιτυχείς ρυθμίσεις ανέρχονται σε 25.551, υπολογίζεται ότι σε ρύθμιση έχουν καταλήξει περίπου οι μισές αιτήσεις και οι υπόλοιπες απορρίπτονται είτε από τους πιστωτές είτε από τους ίδιους τους οφειλέτες, θεωρώντας ότι είτε δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τη ρύθμιση είτε δεν την θεωρούν συμφέρουσα. Σε φάση διαπραγμάτευσης είναι άλλες 11.780 αιτήσεις για οφειλές 5,7 δισ. ευρώ, ενώ σε αρχικό στάδιο υποβολής της αίτησης είναι άλλες 21.180 αιτήσεις με οφειλές 14 δισ. ευρώ περίπου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία:

• Μόνο το 9% των οφειλών είναι ενήμερο.

• Το μέσο «κούρεμα» για οφειλές προς το Δημόσιο διαμορφώνεται στο 15,7% και προς τους χρηματοδοτικούς φορείς (servicers, τράπεζες) στο 30,3%.

Στο 15,7% το μέσο «κούρεμα» για χρέη προς το Δημόσιο και στο 30,3% για χρέη προς servicers και τράπεζες.

• Το 47,6% των ρυθμίσεων προς χρηματοδοτικούς φορείς βάσει των οφειλών πήρε «κούρεμα» μεγαλύτερο του 30%.

• Το συνολικό ποσό διαγραφής ανέρχεται σε 2,6 δισ. ευρώ.

• Η πλειοψηφία των αιτήσεων (38%) βρίσκεται στο εύρος οφειλής μεταξύ 50.000 έως 200.000 ευρώ.

• Οι οφειλές άνω του 1 εκατ. αθροίζουν 21,2 δισ. ευρώ περίπου και αποτελούν το 57,7% του συνόλου των οφειλών που βρίσκονται στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

• Οφειλές περί τα 21,5 δισ. ευρώ είναι από επιτηδευματίες, ενώ άλλα 8,9 δισ. ευρώ είναι από επιχειρήσεις και άλλα 6,8 δισ. ευρώ από φυσικά πρόσωπα.

Τη θετική πορεία του εξωδικαστικού μηχανισμού μετά και τις βελτιώσεις που έγιναν στις αρχές του χρόνου επιβεβαιώνει η συνεχιζόμενη αύξηση του αριθμού των αιτήσεων που υποβάλλονται όσο και των επιτυχών ρυθμίσεων που επιτυγχάνονται. Συγκεκριμένα, τον Οκτώβριο έγιναν 5.771 νέες αιτήσεις από 3.821 τον Οκτώβριο του 2023 (αύξηση κατά 51%) και έγιναν οριστικές υποβολές 3.493 αιτήσεων από 2.237 το ίδιο διάστημα πέρυσι (αύξηση 56,15%).

Αντίστοιχα οι επιτυχείς ρυθμίσεις από 1.210 τον αντίστοιχο περυσινό μήνα ανήλθαν στις 1.845 (αύξηση κατά 52,48%) και αφορούν αρχικές οφειλές αξίας περίπου 600 εκατ. ευρώ (έναντι 438 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2023).

Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των βελτιώσεων που θεσπίστηκαν ήταν η υποχρεωτικότητα της ρύθμισης για τα ευάλωτα νοικοκυριά και σύμφωνα με τα στοιχεία 1.820 ευάλωτα νοικοκυριά επωφελήθηκαν από τη σχετική υποχρέωση και ρύθμισαν τις οφειλές τους. Παράλληλα, 112 οφειλέτες κατάφεραν να αναστείλουν προγραμματισμένους πλειστηριασμούς, καταβάλλοντας ένα μέρος της οφειλής ως προκαταβολή, δυνατότητα που δόθηκε επίσης στο πλαίσιο των πρόσφατων βελτιώσεων.

Εκτός εξωδικαστικού

Η Γενική Γραμματεία δημοσίευσε επίσης στοιχεία για τις ρυθμίσεις (εκτός εξωδικαστικού μηχανισμού) που πραγματοποίησαν οι servicers, οι οποίοι υπενθυμίζεται ότι διαχειρίζονται δάνεια 70 δισ. ευρώ περίπου. Συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο, οι τέσσερις μεγαλύτερες εταιρείες (Cepal, doValue, Ιntrum και Qquant) πραγματοποίησαν ρυθμίσεις συνολικής αξίας 307 εκατ. ευρώ για 5.328 οφειλέτες. Η πλειοψηφία αυτών των ρυθμίσεων αφορά στεγαστικά δάνεια.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT