Με χρονική υστέρηση φθάνουν στις επιχειρήσεις τα κονδύλια που εισπράττει η χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Μέχρι στιγμής περίπου το 1/3 από τις εκταμιεύσεις επιχορηγήσεων και δανείων έχει φθάσει στα ταμεία των επιχειρήσεων, όπως προκύπτει από στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα για την ελληνική οικονομία, που εκδίδει η κεντρική τράπεζα, οι εκταμιεύσεις προς τις επιχειρήσεις εξελίσσονται ως εξής:
• Στο σκέλος των επιχορηγήσεων, από ένα συνολικό ποσό που δικαιούται ύψους 18,2 δισ. ευρώ, η Ελλάδα έχει εκταμιεύσει 8,6 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 4,13 δισ. ευρώ διοχετεύθηκαν στις επιχειρήσεις. Αλλα 2,7 δισ. ευρώ μεταφέρθηκαν από το κράτος σε φορείς της γενικής κυβέρνησης έως τον Οκτώβριο του 2024.
• Στο σκέλος των δανείων, από τα 17,7 δισ. ευρώ που δικαιούται η Ελλάδα, έχει εισπράξει τα 9,6 δισ. ευρώ. Από αυτά, έως τον Οκτώβριο είχαν διοχετευθεί στις επιχειρήσεις 2,4 δισ. ευρώ. Τα συμβασιοποιημένα έργα ανέρχονται σε 5,4 δισ. ευρώ, όπως ακριβώς είναι ο στόχος.
Με άλλα λόγια, 6,53 δισ. ευρώ έχουν φθάσει ήδη στα χέρια των επιχειρήσεων, είτε ως δάνεια είτε ως επιχορηγήσεις, από τα 18,2 δισ. ευρώ που έχουν εκταμιευθεί. Αυτό σημαίνει ότι τα επόμενα χρόνια η χώρα θα έχει διαθέσιμα επενδυτικά κεφάλαια που θα αποτυπωθούν στον ρυθμό ανάπτυξης. Στο θέμα της απορροφητικότητας, το σημείωμα της τράπεζας (επικεφαλής οικονομολόγος Δημήτρης Μαλλιαρόπουλος) επισημαίνει ότι η Ελλάδα σημειώνει ικανοποιητική πρόοδο σε σύγκριση με τους εταίρους της, έχοντας εισπράξει 18,2 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 51% των 36 δισ. ευρώ που δικαιούται. Επίσης έχει ολοκληρώσει το 28% των οροσήμων και στόχων.
Η κεντρική τράπεζα επισημαίνει όμως και μια αδυναμία στην εκτέλεση του προγράμματος: συγκεκριμένα, ενώ το δανειακό σκέλος προχωρεί σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο, το σκέλος των επιχορηγήσεων έχει γίνει πιο οπισθοβαρές από το αρχικό σχέδιο εξαιτίας κυρίως διοικητικών δυσκολιών. Κάτι που παρατηρείται, πάντως, στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε.