Τη δυνατότητα χορήγησης golden visa και σε επενδυτές – πολίτες τρίτων χωρών που τοποθετούνται σε ελληνικές startups προβλέπει διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου που έχει τεθεί εδώ και κάποιες ημέρες και μέχρι τις 19 Νοεμβρίου σε δημόσια διαβούλευση.
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, που ορίζει και τις προϋποθέσεις χορήγησης της «χρυσής βίζας» από την 1η Ιανουαρίου 2025, αυτή μπορεί να χορηγηθεί σε όσους εισφέρουν τουλάχιστον 250.000 ευρώ στο κεφάλαιο νεοφυούς επιχείρησης εγγεγραμμένης στο εθνικό μητρώο νεοφυών επιχειρήσεων για την απόκτηση μετοχών σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ή ομολόγων κατά την έκδοση ομολογιακού δανείου. Ουσιαστικά οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επενδύσουν σε εταιρείες από ένα σύνολο 900 νεοφυών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε διαφόρους κλάδους, από την αγροτεχνολογία και τη ρομποτική μέχρι τον κλάδο της ναυτιλίας και του fintech. Αλλωστε, όπως έχουν κατά καιρούς σημειώσει παράγοντες της αγοράς, ο κλάδος των startups στην ελληνική αγορά βρίσκεται σε διαρκή άνθηση τα τελευταία χρόνια με την κεφαλαιοποίησή τους να αγγίζει σχεδόν τα 7-8 δισ. ευρώ, όταν πριν από περίπου 8 χρόνια αυτή κινούνταν σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα. Η επένδυση πρέπει να ανέρχεται σε ποσό τουλάχιστον 250.000 ευρώ και να αφορά την απόκτηση μετοχών ή μεριδίων που δεν υπερβαίνουν το 33% του μετοχικού κεφαλαίου ή των δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας στην οποία γίνεται η επένδυση. Παράλληλα, η εταιρεία πρέπει να δημιουργεί τουλάχιστον δύο νέες θέσεις εργασίας κατά το πρώτο έτος της επένδυσης τις οποίες να διατηρεί, μαζί με τον αριθμό των συνολικών θέσεων εργασίας, για πέντε έτη.
Η golden visa προβλέπεται πως θα έχει ισχύ για ένα έτος και θα ανανεώνεται για διάστημα δύο ετών κάθε φορά, για όσο πιστοποιείται η διακράτηση της συγκεκριμένης επένδυσης και πληρούνται οι λοιπές προϋποθέσεις χορήγησης της άδειας. Παράλληλα, το νομοσχέδιο προβλέπει και τη διαδικασία της χορήγησης άδειας διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών, σε περίπτωση που η επένδυση πραγματοποιείται από κάποιο νομικό πρόσωπο. Σημειώνεται πως η χορήγηση της golden visa μέχρι στιγμής είναι κυρίως συνδεδεμένη με την αγορά των ακινήτων, ωστόσο εξαιτίας και της εκρηκτικής αύξησης των τιμών σε περιοχές της Ελλάδας, εισάγεται μία νέα επενδυτική οδός, αυτή των νεοφυών επιχειρήσεων.