Αύξηση κατά 9,5% εμφάνισαν το 2023 τα ασφάλιστρα υγείας σε σχέση με το 2022, ξεπερνώντας οριακά το 1 δισ. ευρώ από 956,3 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος. Η ενίσχυση των ασφαλιστικών εργασιών είναι αποτέλεσμα της διεύρυνσης της αγοράς με την αύξηση του πλήθους των συμβολαίων, αλλά και των αυξήσεων που πραγματοποίησαν οι ασφαλιστικές εταιρείες του κλάδου προκειμένου να αντιμετωπίσουν το υψηλότερο κόστος αποζημιώσεων.
Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), βάσει των οποίων το πλήθος των συμβολαίων αυξήθηκε την ίδια περίοδο κατά 4,8% περίπου, στα 971,9 χιλ. από 927,6 χιλ. το 2022. Από αυτά τα 964,9 χιλ. συμβόλαια είναι ατομικά συμβόλαια υγείας ενώ στις 7 χιλ. ανήλθαν τα συμβόλαια των ομαδικών προγραμμάτων, δηλαδή των προγραμμάτων που συνάπτουν οι εταιρείες για το προσωπικό τους. Όπως σημειώνει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας της ΕΑΕΕ Γιάννης Καντώρος «παρότι το σύγχρονο περιβάλλον χαρακτηρίζεται από το υψηλό κόστος ζωής, η ιδιωτική ασφάλιση υγείας παραμένει ψηλά στις προτεραιότητες των συμπολιτών μας και αυτό αποδεικνύεται από την αυξητική πορεία που σημειώνει ο κλάδος τα τελευταία χρόνια. Αυτό ισχύει τόσο σε ατομικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο επιχειρήσεων οι οποίες επιλέγουν τα ομαδικά ασφαλιστήρια υγείας ως παροχή υψηλής προστιθέμενης αξίας στο ανθρώπινο δυναμικό τους».
Οι ασφαλιστικές προχώρησαν σε αυξήσεις για να αντιμετωπίσουν το υψηλότερο κόστος των αποζημιώσεων για νοσοκομειακή περίθαλψη.
Η στροφή που παρατηρείται στην ιδιωτική ασφάλιση τα τελευταία χρόνια συμβαδίζει με την βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών. Αποτυπώνει όμως παράλληλα και την ανάγκη του πληθυσμού για πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας με δεδομένα τα προβλήματα στο δημόσιο σύστημα και την αύξηση της λίστας αναμονής ακόμη και για κρίσιμες επεμβάσεις. Πρόκειται για τάση που καταγράφεται σταθερά από το 2019 με την ενίσχυση των ασφαλιστικών εργασιών κατά 31,1% την τελευταία 5ετία, ενώ την ίδια περίοδο το πλήθος των ασφαλιστηρίων συμβολαίων υγείας αυξήθηκε κατά 20,5%.
Το γεγονός ότι τα ασφάλιστρα αυξήθηκαν την ίδια περίοδο με υψηλότερο σχεδόν ρυθμό, αποδίδεται στις αυξήσεις που πραγματοποίησαν το διάστημα αυτό οι ασφαλιστικές εταιρείες σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν το αυξημένο κόστος των αποζημιώσεων που κατέβαλαν κυρίως για νοσοκομειακή περίθαλψη των ασφαλισμένων τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αποζημιώσεις που πλήρωσαν το 2023 ανήλθαν στα 710,2 εκατ. ευρώ από 610,4 εκατ. ευρώ το 2022, καταγράφοντας άνοδο κατά 16,3%, εξέλιξη που δείχνει την σημαντική άνοδο του κόστους νοσηλείας μέσα σε μια μόλις χρονιά.
Να σημειωθεί ότι με βάση το ύψος των αποζημιώσεων που κατέβαλαν οι εταιρείες το 2023 το ΙΟΒΕ θα δημοσιεύσει εντός του Νοεμβρίου τον δείκτη υγείας που αποτυπώνει την αύξηση του κόστους αποζημιώσεων για τα ισόβια νοσοκομειακά προγράμματα, δηλαδή αυτά που έχουν συναφθεί στο παρελθόν και αφορούν συμβόλαια με ισόβια κάλυψη υγείας. Με βάση τα στοιχεία του 2022 ο Ενιαίος Δείκτης Υγείας του ΙΟΒΕ διαμορφώθηκε στο 14% και αποτέλεσε την βάση για τις αυξήσεις που έκαναν οι ασφαλιστικές εταιρείες στην συγκεκριμένη κατηγορία προγραμμάτων την χρονιά που μας πέρασε. Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο δείκτης τιμών στην υγείας αυξήθηκε την ίδια περίοδο κατά 3,7%, καταγράφοντας σημαντική απόκλιση σε σχέση με τον δείκτη του ΙΟΒΕ, γεγονός που αποτέλεσε και την αιτία για την ανάθεση στον ΙΟΒΕ να καταρτίζει έναν πιο αξιόπιστο δείκτη με βάση την εξέλιξη του κόστους των αποζημιώσεων. Υπενθυμίζεται ότι στην ασφαλιστική αγορά κυκλοφορούν δύο τύποι προγραμμάτων :
1. Τα παλιά νοσοκομειακά προγράμματα, δηλαδή αυτά που πωλούνταν την δεκαετία του 2000 έως και το 2015 περίπου και τα οποία συνοδεύονταν από μια ασφάλιση ζωής, δηλαδή μια ισόβια κάλυψη. Για τον λόγο αυτό, δηλαδή επειδή ήταν συμπληρωματικά προγράμματα στην βασική ισόβια κάλυψη ζωής, τα προγράμματα αυτής της κατηγορίας ονομάζονται ισόβια και η ασφαλιστική εταιρεία δεν μπορεί να τα αποσύρει από την αγορά.
2. Τα νέα προγράμματα υγείας, που ονομάζονται ετησίως ανανεούμενα, γιατί ακολουθούν την πολιτική της ετήσιας ανανέωσής τους, όπως π.χ. ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο αυτοκινήτου. Αν και ο ασφαλισμένος δεν υπογράφει νέο συμβόλαιο κάθε χρόνο, η λογική τους είναι ότι η εταιρεία δεν δεσμεύεται να παρέχει ισόβια κάλυψη στον ασφαλισμένο και μπορεί να καταργήσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα ανά πάσα στιγμή με την προϋπόθεση ότι πρέπει να το κάνει αυτό συνολικά για όλους τους ασφαλισμένους της και όχι μεμονωμένα.