Το μυστήριο με την κατανάλωση ρεύματος της Χαλυβουργικής

Το μυστήριο με την κατανάλωση ρεύματος της Χαλυβουργικής

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά την, τουλάχιστον από το 2015, διακοπή της παραγωγής χάλυβα από τη Χαλυβουργική στις εγκαταστάσεις της στην Ελευσίνα φέρονται να παραμένουν σε λειτουργία, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, οι μονάδες παραγωγής καθαρού οξυγόνου. Είναι αυτές οι μονάδες που ευθύνονται για τις υψηλές καταναλώσεις ηλεκτρικού ρεύματος που κατήγγειλε πως πραγματοποιούνται η ΔΕΗ, αναφέρουν κύκλοι της αγοράς.

Το καθαρό οξυγόνο είναι απαραίτητο στο διαδικασία παραγωγής χάλυβα. Σύμφωνα με τον διαδικτυακό ιστότοπο της Χαλυβουργικής, «στο χαλυβουργείο ο παραγόμενος στις υψικαμίνους χυτοσίδηρος μετατρέπεται μέσα σε σύγχρονους μεταλλάκτες LD και με την εμφύσηση καθαρού οξυγόνου σε χάλυβα». Επιπλέον αναφέρεται πως στις αρχές της δεκαετίας του 1960 «η ανάγκη χρήσης καθαρού οξυγόνου οδηγεί και στην εγκατάσταση 3 μονάδων παραγωγής του αερίου αυτού, παραγωγικής ικανότητας 7.500-8.000 κυβικών μέτρων την ώρα». Οι μονάδες αυτές έχουν τη σφραγίδα κατασκευής και συντήρησης της γερμανικής πολυεθνικής Linde Group, η οποία, παρεμπιπτόντως, εκείνη την εποχή και ειδικότερα το 1963 ίδρυσε την ελληνική θυγατρική της Linde Hellas LTD. Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως το πρώτο μισό της δεκαετίας του 2000 οι εγκαταστάσεις της Linde στη Χαλυβουργική εκσυγχρονίστηκαν.

Ομως το καθαρό οξυγόνο έχει και άλλες χρήσεις. Στα νοσοκομεία συχνά χρησιμοποιείται για την ενίσχυση της αναπνοής των ασθενών, ενώ πωλείται και για κατ’ οίκον χρήση από τους πάσχοντες. Μεγάλες ποσότητες χρησιμοποιούνται στην παρασκευή μείγματος αερίων κατά την παραγωγή αμμωνίας και μεθανόλης, καθώς και για οξυ-ακετυλενικές συγκολλήσεις.

Η Linde Hellas έχει ως κύριο αντικείμενο την παραγωγή, τη διακίνηση και την εμπορία ιατρικών και βιομηχανικών αερίων και η μητρική της Τhe Linde Group είναι πρωτοπόρος διεθνώς στην παραγωγή κρυογενικών αερίων (οξυγόνο, άζωτο, αργόν κ.λπ.) και εξειδικεύεται στον τομέα ειδικών αερίων και εφαρμογών. Πηγές της Linde Hellas επιβεβαιώνουν πως έχουν εν ενεργεία σύμβαση συνεργασίας με τη Χαλυβουργική, η οποία, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, περιλαμβάνει και το δικαίωμα της Linde να εμπορεύεται στην ελληνική αγορά (π.χ. νοσοκομεία) πλεονάζουσα ποσότητα οξυγόνου καταβάλλοντας το σχετικό κόστος παραγωγής του στη Χαλυβουργική. Αποφεύγουν όμως να δώσουν παραπάνω στοιχεία για το ύψος της παραγωγής οξυγόνου σήμερα στη Χαλυβουργική ή την εμπορική εκμετάλλευσή του. Να σημειωθεί πως ανάλογες συμφωνίες φέρονται να έχουν και άλλες ελληνικές χαλυβουργίες που διαθέτουν επίσης εγκαταστάσεις παραγωγής καθαρού οξυγόνου, είτε της Linde είτε της γαλλικής Air Liquide. Μετά την ανακοίνωση της ΔΕΗ, η οποία μιλάει για καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας της Χαλυβουργικής που παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, συγκρίσιμες με αυτές μεγάλων καταναλωτών, όπως ο αερολιμένας «Ελευθέριος Βενιζέλος» ή ο ΟΣΕ, παρά το γεγονός πως η παραγωγή χάλυβα ή συναφών προϊόντων από τη Χαλυβουργική έχει τερματιστεί από το 2015 και την εκτίμηση της ΔΕΗ πως «το εντελώς αδικαιολόγητο αυτό ύψος των καταναλώσεων οφείλεται στην παραγωγή άλλων προϊόντων στον χώρο των εγκαταστάσεων της Χαλυβουργικής άσχετων με το χάλυβα», πηγές της αγοράς συμπεραίνουν πως οι καταναλώσεις αυτές προέρχονται από την παραγωγή καθαρού οξυγόνου. Οξυγόνου δηλαδή που παράγεται στη Χαλυβουργική στις μονάδες της Linde.

Ομως η ΔΕΗ ισχυρίζεται τώρα ότι «το ανωτέρω συνιστά παραβίαση των όρων της σύμβασης μεταξύ ΔΕΗ και Χαλυβουργικής, στο πλαίσιο της οποίας η προνομιακή τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας αφορούσε αποκλειστικά την παραγωγή χάλυβα ή συναφών προϊόντων». Στη σχετική ανακοίνωσή της μάλιστα η ΔΕΗ σημειώνει πως «επιφυλάσσεται και ήδη έχει προβεί στις δέουσες ενέργειες τόσο για την αποκατάσταση της προφανούς ζημίας που υπέστη, με την επιβαλλόμενη αναδρομική ανατιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας σε αντιστοιχία με την πραγματική παραγωγική δραστηριότητα στη Χαλυβουργική, όσο και για τη διαλεύκανση τυχόν εξαπάτησής της».

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη ΔΕΗ, οι οφειλές της Χαλυβουργικής από περίπου 7 εκατ. ευρώ στις αρχές του 2015 έφθασαν προσφάτως τα 31,4 εκατ. Η αδυναμία επίτευξης συμφωνίας ρύθμισης της οφειλής αυτής οδήγησε άλλωστε στην πρόσφατη διακοπή της ηλεκτροδότησης της βιομηχανίας. Επί του παρόντος παραμένουν ακόμα πάντως αναπάντητα τα ερωτήματα σχετικά με το πόσο έχει πληρώσει η Linde στη Χαλυβουργική για το οξυγόνο που παρήγαγε στις εγκαταστάσεις της και αν οι χειρισμοί της Χαλυβουργικής είναι σύννομοι ή όχι (η ΔΕΗ μιλάει για τυχόν εξαπάτηση και όχι για απάτη).

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT