Ετοιμη για αλλαγή πολιτικής η Federal Reserve

Ετοιμη για αλλαγή πολιτικής η Federal Reserve

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συμφωνία με τις προσδοκίες της αγοράς, η αρμόδια επιτροπή για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) διατήρησε αμετάβλητο το εύρος διακύμανσης του βασικού επιτοκίου federal funds rate στο 2,25%-2,50%, στη διήμερη συνεδρίαση στις 29-30 Ιανουαρίου. Η επιτροπή υποβάθμισε ελαφρώς την εκτίμησή της για τον ρυθμό ανάπτυξης και χαρακτήρισε τις πληθωριστικές πιέσεις «ήπιες», δηλώνοντας ότι προτίθεται να δείξει υπομονή όσον αφορά τις μελλοντικές «προσαρμογές» του παρεμβατικού επιτοκίου της, εγκαταλείποντας την προγενέστερη εκτίμησή της για «επιπλέον σταδιακές αυξήσεις στο μέλλον». Επιπροσθέτως, η Fed τόνισε ότι βασικό εργαλείο άσκησης της νομισματικής πολιτικής της είναι το ύψος του παρεμβατικού της επιτοκίου, δηλώνοντας ωστόσο έτοιμη να τροποποιήσει την πολιτική των επανεπενδύσεων του κεφαλαίου των αξιογράφων που λήγουν και βρίσκονται στην κατοχή της μέσω του QE όταν αυτό κριθεί απαραίτητο με βάση τις εκάστοτε οικονομικές και χρηματοπιστωτικές εξελίξεις.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά τη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής, ο επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε πως παρά τις θετικές προοπτικές για την αμερικανική οικονομία, τους τελευταίους μήνες τα σημάδια επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας, η αυξημένη πολιτική αβεβαιότητα, η παρατεταμένη εμπορική διαμάχη ΗΠΑ – Κίνας, οι πιο περιορισμένες χρηματοπιστωτικές συνθήκες, καθώς και οι σχετικά περιορισμένες πληθωριστικές πιέσεις στις ΗΠΑ αποτελούν παράγοντες που συνιστούν αυξημένη προσοχή όσον αφορά την προοπτική σφιχτότερης νομισματικής πολιτικής.

Με τη Fed να βρίσκεται πιθανότατα κοντά στο τέλος του τρέχοντος ανοδικού κύκλου των επιτοκίων, η ισοτιμία ευρώ/δολάριο ανήλθε σε υψηλό 3 εβδομάδων 1,1514 την Πέμπτη, πριν υποχωρήσει μερικώς στην περιοχή του 1,1468 στις αγορές της Ευρώπης την Παρασκευή, μετά τις δηλώσεις του προέδρου της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας ότι η εγχώρια οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να συνεχίσει να επιβραδύνεται το 2019. Στις αγορές κυβερνητικών ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού τίτλου υποχώρησε σε χαμηλό 4 εβδομάδων 2,62% την Πέμπτη, ενώ η απόδοση του 2ετούς αντίστοιχου τίτλου διαπραγματευόταν επίσης σε χαμηλό 4 εβδομάδων, 2,45%, στον απόηχο της συνεδρίασης της Fed. Ανοδική πορεία ακολούθησαν και οι τιμές των γερμανικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς τίτλου να πέφτει στο 0,148% ενδοσυνεδριακά την Πέμπτη, πολύ κοντά στο χαμηλό έτους 0,146% που σημειώθηκε στις 3 Ιανουαρίου.

* Tομέας Οικονομικής Ανάλυσης & Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT