Οι 20 «μικροί» της ακτοπλοΐας ελέγχουν πλέον το 62% της αγοράς

Οι 20 «μικροί» της ακτοπλοΐας ελέγχουν πλέον το 62% της αγοράς

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με 58 πλοία, εκ των οποίων τα 21 ταχύπλοα, είκοσι μικρές ακτοπλοϊκές εταιρείες έχουν φθάσει να ελέγχουν το 62% του μεταφορικού έργου της ελληνικής αγοράς, παραγκωνίζοντας τις άλλοτε κυρίαρχες μεγάλες εταιρείες. Δηλαδή την Attica Group, που λειτουργεί τις γραμμές Blue Star, Super Fast και Hellenic Seaways, την ΑΝΕΚ και τις Μινωικές.

Οι 20 αυτές εταιρείες αυξάνουν σταθερά τα μερίδιά τους την τελευταία τετραετία και εμφανίζονται να καρπώνονται το μεγαλύτερο μέρος της όποιας αύξησης της επιβατικής κίνησης καταγράφεται. Αυτό προκύπτει από μελέτη της XRTC Business Consultants, στην οποία επισημαίνεται μάλιστα πως «πολλές από τις παραπάνω εταιρείες, πάρα το γεγονός ότι έχουν τοπικό χαρακτήρα, παρουσιάζουν καινοτόμες διαχειριστικές δομές, υιοθετούν προγράμματα καρτών προνομίων όπως οι μεγαλύτερες εταιρείες και εξελίσσουν το προϊόν της ακτοπλοΐας», αν και συχνά «δραστηριοποιούνται εποχικά, κυρίως κατά τις περιόδους υψηλής ζήτησης».

Οι 20 «μικροί» της ακτοπλοΐας ελέγχουν πλέον το 62% της αγοράς-1

Η γιγάντωση των μεριδίων τους στην αγορά ξεκίνησε πριν από λίγα χρόνια. Μέχρι το 2014 οι «μεγάλοι» ήλεγχαν το 57% αλλά το 2015 η αγορά μοιράστηκε 50-50. Το 2018 έκλεισε με τους «μικρούς» να ελέγχουν το 62% και τους «μεγάλους» το 38%, αλλά και να διαθέτουν αριθμητικά στο σύνολό τους περισσότερα πλοία από τους «μεγάλους».

Πέντε είναι οι σημαντικότερες εταιρείες εξ αυτών, με την πρώτη, Seajets, να έχει πλέον αποκτήσει χαρακτηριστικά μεγάλου ομίλου και να ετοιμάζεται να προβιβαστεί στην κατηγορία των «μεγάλων». Οι άλλες τέσσερις είναι οι Golden Star Ferries, Fast Ferries, Zante Ferries και Dodekanissos Seaways.

Οι 20 «μικροί» της ακτοπλοΐας ελέγχουν πλέον το 62% της αγοράς-2

Η Seajets, συμφερόντων της οικογενείας Ηλιοπούλου, διαθέτει στόλο 17 πλοίων (15 ταχύπλοα) και εξυπηρετεί 26 νησιά στις Κυκλάδες με σύνδεση από Πειραιά, Ραφήνα, Κρήτη, Θεσσαλονίκη και συνολική χωρητικότητα 8.500 επιβατών και 1.450 αυτοκινήτων, ενώ απασχολεί 800 εργαζομένους.

Η Golden Star Ferries, συμφερόντων Γιώργου και Δημήτρη Στεφάνου, ελέγχει τα Superrunner, Superspeed και Supercat και δύο συμβατικά, και δραστηριοποιείται σε γραμμές Πειραιά, Κυκλάδων, Ραφήνας αλλά και Κρήτης.

Οι 20 «μικροί» της ακτοπλοΐας ελέγχουν πλέον το 62% της αγοράς-3

H Fast Ferries, συμφερόντων Παναγιώτη και Γιάννη Παναγιωτάκη, δραστηριοποιείται με 3 συμβατικά πλοία και ένα ναυλωμένο ταχύπλοο στις γραμμές Hγουμενίτσα – Παξοί – Kέρκυρα και Ραφήνα – Ανδρος – Τήνος – Μύκονος – Νάξος.

Η Zante Ferries, που σύμφωνα με την XRTC είναι πολυμετοχική, έχει δύο συμβατικά πλοία και δραστηριοποιείται στην γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες για το σύνολο του έτους.

Η Dodekanissos Seaways, συμφερόντων Γιώργου Σπανού, έχει δύο ταχύπλοα και ένα συμβατικό και καλύπτει τη σύνδεση της Ρόδου και των νησιών Κω, Καλύμνου, Λέρου και Πάτμου.

Αναφορικά με τις υπόλοιπες μικρότερες εταιρείες αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία Levante Ferries στα τέλη του 2018 αγοράζει πλοίο της Kefalonian Lines και πλοίο της Zante, που μαζί με τα «Fior di Levante» και «Mare di Levante» την καθιστούν τη μόνη στη γραμμή Κυλλήνη – Κεφαλονιά – Ζάκυνθος.

Φέτος ιδρύθηκε και η Sea Speed Lines, από ομάδα μετόχων με επικεφαλής τον Θ. Καραμπέκο, η οποία αγόρασε σε πλειστηριασμό το «Olympus» το οποίο και δρομολόγησε στη γραμμή Πειραιάς – Μήλος – Θήρα – Ρέθυμνο.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT