Ακόμη ένα βήμα προς την ολοκλήρωση του εικαζόμενου σχεδίου της οικογενείας Κουτσολιούτσου, βασικών μετόχων της Folli Follie, να απαλλαγεί από τις ευθύνες της για τη μεγαλύτερη επιχειρηματική κατάρρευση στην Ελλάδα εδώ και πολλές δεκαετίες «διαβάζουν» μικρομέτοχοι και ομολογιούχοι στη σύγκληση της τακτικής γενικής συνέλευσης της εταιρείας. Και αυτό διότι στην ατζέντα της συνέλευσης περιλαμβάνεται η «έγκριση της συνολικής διαχείρισης της εταιρείας, η οποία έλαβε χώρα κατά τη χρήση 1.1.2018-31.12.2018, και η απαλλαγή των μελών του Δ.Σ. και του ορκωτού ελεγκτή – λογιστή από κάθε ευθύνη αποζημιώσεως για την εν λόγω χρήση». Για την περίοδο, δηλαδή, κατά την οποία οι πωλήσεις, τα κέρδη, το ταμείο, τα αποθέματα, οι απαιτήσεις ακόμα και το εύρος του εμπορικού δικτύου της εταιρείας παραποιήθηκαν κατά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ παρουσιάζοντας μαγική εικόνα που καμιά σχέση με την πραγματικότητα δεν είχε.
Εάν η ίδια η εταιρεία δεν στραφεί κατά της διοίκησης της, εξηγούν νομικοί κύκλοι στην «Κ», μεγάλο μέρος του κινδύνου για την οικογένεια Κουτσολιούτσου θα εκλείψει. Θα μένουν μόνον οι κατηγορίες για χειραγώγηση της μετοχής και ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος που, αν και σοβαρότατες, είναι δυσκολότερο να στοιχειοθετηθούν από αυτήν της εξαπάτησης, συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές. Ομως, με δεδομένο πως η οικογένεια ελέγχει ποσοστό της τάξης του 35%, σύμφωνα με το Χρηματιστήριο Αθηνών, και σχεδόν 40%, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, είναι δύσκολο κανείς να φανταστεί πως η γενική συνεύρεση θα συγκεντρώσει την πλειοψηφία που χρειάζεται για να καταψηφίσει το συγκεκριμένο θέμα. Αγνωστη παραμένει επί του παρόντος και η στάση της Fosun International Holdings LTD (16,369%) και της Fidelity International (5,93%), αν και είναι δύσκολο να φανταστεί κάποιος πως τα νομικά τμήματα των οργανισμών αυτών, όπως και όποιων άλλων ξένων θεσμικών εκπροσωπηθούν, θα δώσουν πράσινο φως για θετική ψήφο υπέρ της απαλλαγής των μελών του Δ.Σ. από τις ευθύνες τους.
Υπενθυμίζεται πως κατά το 2018 έγιναν επανειλημμένως αλλεπάλληλες αλλαγές μελών, και εκτελεστικών και μη εκτελεστικών, ενώ μόνον προς τα τέλη του έτους αποχώρησε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, που παρέμεινε μέλος του Δ.Σ. Επί του παρόντος, οι πιθανότητες δείχνουν πως δεν θα καταστεί δυνατή η συγκέντρωση εκπροσώπων τόσο μεγάλου ποσοστού μικρομετόχων ικανού να ανατρέψει την προεξοφλούμενη ως θετική ψήφο της οικογενείας. Ειδικά αν κρίνει κανείς και από την αδυναμία της UBS να συγκεντρώσει όλους του ομολογιούχους των χρεογράφων σε ελβετικό φράγκο, αναφέρουν ακτιβιστές μικρομέτοχοι που σκοπεύουν να «κυνηγήσουν» το θέμα. Από την εταιρεία διαρρέει πως η έγκριση των οικονομικών καταστάσεων που έδωσε (με δεκάδες σοβαρότατες παρατηρήσεις) είναι απαραίτητη για να προχωρήσει η εξυγίανση σε συμφωνία με τους πιστωτές. Ομως πηγές που προέρχονται από εκπροσώπους των ομολογιούχων αναφέρουν στην «Κ» πως καμιά ουσιαστική διαπραγμάτευση δεν έχει προχωρήσει ούτε επικείμενη συμφωνία υπάρχει.
Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι απόπειρες πώλησης της Links Of London, της εταιρείας κοσμημάτων και αξεσουάρ που χρεοκόπησε στις ΗΠΑ (άρθρο 8) πριν από ενάμιση χρόνο αλλά παραμένει εν λειτουργία στη Βρετανία. Ομως τα αποτελέσματα του 2017 έδειχναν περί τα 20 εκατομμύρια ευρώ τζίρο και 20 εκατομμύρια ευρώ ζημίες EBITDA (λειτουργικές), ενώ ο τζίρος φέρεται να υποχώρησε το 2018 στα περίπου 13 εκατομμύρια ευρώ, αναφέρουν πηγές από τα γραφεία της Folli Follie. Η διοίκηση της Folli Follie φέρεται να ζητάει τίμημα περί τα 60 εκατομμύρια ευρώ, ενώ εκτιμήσεις της αγοράς μιλούν για αξία που δύσκολα υπερβαίνει τα επίπεδα των 10-20 εκατομμυρίων ευρώ. Η Links είναι ένα από τα λιγοστά περιουσιακά στοιχεία που έχουν απομείνει, καθώς τα ακίνητα παραμένουν δεσμευμένα από το Δημόσιο, αφού απουσία συμφωνίας με τους πιστωτές ακόμα και η αίτηση για αποδέσμευσή τους δεν είναι δυνατή.