Επειτα από σειρά ετών, διαδοχικών παρατάσεων, αλλά και αρκετών πιέσεων από την πλευρά των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών, η θεσμοθέτηση των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) φαίνεται ότι αρχίζει να βγαίνει επιτέλους από τα δίχτυα της γραφειοκρατίας. Χθες ο κ. Δημήτρης Οικονόμου, υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιος για θέματα χωροταξίας και αστικού περιβάλλοντος, προανήγγειλε την έγκριση ΠΟΑΥ εντός του α΄ εξαμήνου του 2020, καθώς και την πρόθεση της κυβέρνησης να αλλάξει τον τρόπο θεσμοθέτησής τους έτσι ώστε αυτή να γίνεται ευκολότερα και ταχύτερα.
Ειδικότερα, μιλώντας στην εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ), ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι μελετάται το ενδεχόμενο οι ΠΟΑΥ να θεσμοθετούνται με κοινές υπουργικές αποφάσεις και όχι με Προεδρικά Διατάγματα όπως ισχύει σήμερα. Πάντως, εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020 αναμένεται να υπάρχει θετική κατάληξη σε ό,τι αφορά πέντε ΠΟΑΥ, η διαδικασία για τη θεσμοθέτηση των οποίων βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τις τελικές παρατηρήσεις βρίσκονται τα σχέδια για τις ΠΟΑΥ στην Οξειά, στην Κεφαλονιά και στη Χαλκιδική, ενώ στο στάδιο πριν από την έγκρισή τους από το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) βρίσκονται οι μελέτες για τις ΠΟΑΥ Θεσπρωτίας και Εχινάδων.
Οι ΠΟΑΥ, που θα μπορούσε να τις παραλληλίσει κάποιος με τις Βιομηχανικές Περιοχές (ΒΙΠΕ) στη στεριά, τους οργανωμένους δηλαδή υποδοχείς μεταποιητικών δραστηριοτήτων, αποτελούν το βασικό εργαλείο όχι μόνο για την εφαρμογή του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις Υδατοκαλλιέργειες, αλλά ουσιαστικά για την ανάπτυξη του κλάδου.
Κατ’ αρχάς, όσο εκκρεμεί η χωροθέτηση των ΠΟΑΥ, δεν μπορεί να εκδοθεί καμία καινούργια άδεια για νέα μονάδα υδατοκαλλιέργειας. Δεύτερον, η Ελλάδα απειλείται με την επιστροφή χρημάτων στα κοινοτικά ταμεία, που έχουν δοθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας για τη χρηματοδότηση των μελετών όσον αφορά τη χωροθέτηση των ΠΟΑΥ, καθώς και σε εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας για επενδυτικά σχέδια, που όμως δεν μπορούν να τα αναπτύξουν ακριβώς λόγω της απουσίας των οργανωμένων αυτών περιοχών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και συνολικά προβλέπεται η χωροθέτηση 23 ΠΟΑΥ σε όλη τη χώρα, μόνο μία, στην Πιερία, η οποία αφορά καλλιέργεια μυδιών, έχει χωροθετηθεί.
Ο κ. Οικονόμου προανήγγειλε επίσης την κατάθεση νομοσχεδίου για νέο χωροταξικό σχεδιασμό έως το τέλος Μαρτίου, τονίζοντας ότι θα περιλαμβάνει και σημειακές βελτιώσεις στα ειδικά χωροταξικά πλαίσια, μεταξύ αυτών και σε αυτό που αφορά τις υδατοκαλλιέργειες. Ο ίδιος, μάλιστα, κάλεσε τις εταιρείες-μέλη της ΕΛΟΠΥ να αποστείλουν τις προτάσεις τους εντός των επόμενων εβδομάδων.