Καθαρά κέρδη 77,8 εκατ. ευρώ κατέγραψε ο ΟΤΕ το β΄ τρίμηνο

Καθαρά κέρδη 77,8 εκατ. ευρώ κατέγραψε ο ΟΤΕ το β΄ τρίμηνο

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανθεκτικότητα εμφάνισαν τα μεγέθη του ΟΤΕ κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020, καθώς ο περαιτέρω μετασχηματισμός του τηλεπικοινωνιακού ομίλου και η μείωση κόστους εξισορρόπησαν σε μεγάλο βαθμό τις επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης. «Τα οικονομικά αποτελέσματα φανερώνουν ότι καταφέραμε να αμβλύνουμε τον αντίκτυπο της κρίσης», ανέφερε, κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη αναλυτών, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης Μιχάλης Τσαμάζ.

Αυτό, όπως πρόσθεσε, είναι αποτέλεσμα του μετασχηματισμού του ΟΤΕ, ενώ θα συνεχιστεί, βραχυπρόθεσμα, η περικοπή κόστους μέσω περικοπών σειράς δαπανών. Κατά το δεύτερο τρίμηνο, ο ΟΤΕ υιοθέτησε πρόγραμμα εθελουσίας αποχώρησης περίπου 450 ατόμων, που επιτρέπει, σε ετήσια βάση, την εξοικονόμηση περίπου 20 εκατ. ευρώ, με αντίστοιχες πρωτοβουλίες να αναμένεται ότι θα συνεχιστούν έως το τέλος της χρονιάς, όπως σημείωσε ο κ. Τσαμάζ. Οσον αφορά τη δραστηριότητα του ΟΤΕ στη Ρουμανία, ο μετασχηματισμός βρίσκεται σε εξέλιξη με στόχο η ρουμανική εταιρεία να καταστεί περισσότερο ανταγωνιστική.

Ωστόσο, η κατάρρευση του τουρισμού και κατ’ επέκταση η συρρίκνωση των εσόδων από περιαγωγή (roaming), σε συνδυασμό με το lockdown, δεν ήταν δυνατόν να μην επηρεάσουν αρνητικά τις εισροές από υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας και συνδρομητικής τηλεόρασης (pay tv). Και αυτό, δεδομένου ότι οι υπηρεσίες pay tv παρέχονται και προς επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής που παρέμειναν κλειστές για μακρύ χρονικό διάστημα λόγω του περιορισμού των μετακινήσεων.

Οπως αναφέρουν αναλυτές της JP Morgan και της BofA Securities, η πίεση στα έσοδα του ΟΤΕ λόγω κορωνοϊού εξισορροπείται λόγω των ενεργειών μετασχηματισμού και μείωσης δαπανών.

Μεγέθη

Το δεύτερο τρίμηνο του 2020, ο ΟΤΕ εμφάνισε κύκλο εργασιών 918 εκατ. ευρώ που είναι μειωμένος κατά 3% εξαιτίας της επίδρασης της πανδημίας σε ορισμένες γραμμές εσόδων. Τα έσοδα όμως του πρώτου εξαμήνου αυξήθηκαν σε επίπεδο ομίλου, κατά 0,2%, σε 1,8 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Η άνοδος αυτή οφείλεται στην αύξηση των εσόδων (+0,2%) από υπηρεσίες σταθερής που οφείλεται κυρίως στην υψηλότερη πελατειακή βάση των ευρυζωνικών υπηρεσιών σε συνδυασμό με μια «αξιοσημείωτη αύξηση των υπηρεσιών οπτικής ίνας», όπως σημειώνεται στην οικονομική έκθεση του ΟΤΕ.

Η συνδρομητική τηλεόραση επηρεάστηκε από την έλλειψη αθλητικού περιεχομένου λόγω της πανδημίας, ενώ τα έσοδα από υπηρεσίες κινητής στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 3% το πρώτο εξάμηνο λόγω της σημαντικής μείωσης των εισροών από περιαγωγή. Μείωση κατά 0,7% κατέγραψαν και τα έσοδα από υπηρεσίες χονδρικής λόγω της χαμηλότερης διεθνούς κίνησης.

Το δεύτερο τρίμηνο του 2020, η προσαρμοσμένη κερδοφορία προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθε σε 343 εκατ. με οριακή υποχώρηση 0,4%. Τα λειτουργικά κέρδη προ χρηματοοικονομικών και επενδυτικών δραστηριοτήτων ήταν 137,7 εκατ. ευρώ, έχοντας στο β΄ τρίμηνο του 2019 ανέλθει σε 19,6 εκατ. ευρώ. Αυτά σχετίζονταν με απομειώσεις υπεραξίας που αφορούν λειτουργίες της κινητής στη Ρουμανία. Τα καθαρά κέρδη με αύξηση 106,9% ανήλθαν στα 77,8 εκατ. ευρώ.

Για το 2020, ο όμιλος ΟΤΕ αναμένει προσαρμοσμένες επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία 600 εκατ. ευρώ, προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές 610 εκατ. ευρώ και ελεύθερες ταμειακές ροές 350 εκατ. ευρώ. Η αμοιβή των μετόχων για το 2020 αναμένεται να ανέλθει σε 400 εκατ., σημαντικά αυξημένη σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, παρά τα επίπεδα-ρεκόρ των εκτιμώμενων πληρωμών για άδειες φάσματος και για τα έξοδα αναδιάρθρωσης. 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT