Μικρές απώλειες για Intercontinental ΑΕΕΑΠ

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θωρακισμένη απέναντι στην επίδραση της πανδημίας στην αγορά ακινήτων εμφανίζεται η Intercontinental International ΑΕΕΑΠ της οικογένειας Χαλικιά. Η εταιρεία κατέγραψε ελάχιστες απώλειες εσόδων από τα μισθώματα, καθώς αυτά υποχώρησαν κατά μόλις 63.000 ευρώ το φετινό πρώτο εξάμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Μάλιστα, από το ποσό αυτό μόνο οι 34.000 ευρώ οφείλονταν στην υποχρεωτική μείωση των ενοικίων κατά 40% που εφαρμόστηκε για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, καθώς οι υπόλοιπες απώλειες αποδίδονται στη μη είσπραξη μισθωμάτων από τρία ακίνητα, τα οποία πούλησε η εταιρεία το περυσινό πρώτο εξάμηνο του έτους. Συνολικά τα έσοδα από μισθώματα της εταιρείας διαμορφώθηκαν σε 4,11 εκατ. ευρώ, από 4,17 εκατ. πέρυσι.

Υπενθυμίζεται ότι το 60% των εσόδων της εταιρείας προέρχεται από την Alpha Bank, γεγονός που λειτούργησε σαν ασπίδα σε σημαντικές απώλειες εσόδων για την εισηγμένη. Μάλιστα, τα εν λόγω μισθωτήρια συμβόλαια δεν μπορούν να καταγγελθούν από τον μισθωτή έως το 2027. Επιπροσθέτως, όπως αναφέρει η διοίκηση στις εξαμηνιαίες οικονομικές καταστάσεις που δημοσιεύτηκαν εντός της εβδομάδας, «υπάρχει ισχυρότατη κεφαλαιακή επάρκεια, με το υπόλοιπο των διαθέσιμων κεφαλαίων να ανέρχεται σε 8,7 εκατ. ευρώ, ποσό που υπερκαλύπτει το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων της εταιρείας, που δεν ξεπερνάει τα 6,3 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης και της καταβολής μερίσματος 3,77 εκατ. ευρώ για τη χρήση του 2019».

Υπενθυμίζεται ότι κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο τα λειτουργικά κέρδη της Intercontinental International ανήλθαν σε 2,8 εκατ. ευρώ, υποχωρώντας κατά 26% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Κύριος λόγος για την εξέλιξη αυτή ήταν η απουσία κερδών από πωλήσεις ακινήτων (κατά το περυσινό εξάμηνο είχαν προκύψει κέρδη 0,55 εκατ. ευρώ). Επίσης, αρνητικό ρόλο διαδραμάτισε και η διαφορά αποτίμησης της αξίας του χαρτοφυλακίου της εταιρείας. Ειδικότερα, κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο σημειώθηκαν ζημίες από αναπροσαρμογή των εκτιμήσεων σε εύλογη αξία των ακινήτων της τάξεως του 0,28 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 0,34 εκατ. το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Σε κάθε περίπτωση, όπως κατέδειξε και η κίνηση της διοίκησης να ακυρώσει την αγορά εμπορικού ακινήτου στο Κολωνάκι, η στρατηγική της εταιρείας είναι πλέον πιο συντηρητική. Συγκεκριμένα, έχουν αυστηροποιηθεί τα κριτήρια επιλογής επενδυτικών ακινήτων, με τη διοίκηση να στοχεύει σε χαμηλότερα τιμήματα και υψηλότερες αποδόσεις, αποφεύγοντας παράλληλα και κατηγορίες ακινήτων, όπως τα εμπορικά καταστήματα, τα οποία εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν να πλήττονται και τους επόμενους μήνες.

Ως εκ τούτου, το φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα της εισηγμένης, το οποίο προβλέπει επενδύσεις της τάξεως των 40 εκατ. ευρώ για τη μεγέθυνση του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου, θα υλοποιηθεί με σαφώς βραδύτερο ρυθμό έναντι των αρχικών προσδοκιών και δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί φέτος, αλλά εντός του 2021 κι ενδεχομένως και πιο μετά, εφόσον δεν προκύψουν οι επιθυμητές ευκαιρίες. Στο τέλος του πρώτου εξαμήνου η αξία του χαρτοφυλακίου της εταιρείας ανερχόταν σε 93,9 εκατ. ευρώ, ενώ αποτελούνταν από 34 ακίνητα συνολικής επιφάνειας 43.715 τ.μ. Ωστόσο, στα μέσα Ιουλίου η εταιρεία προχώρησε στην πώληση διαμερίσματος επιφάνειας 265 τ.μ. επί της Λ. Βασ. Σοφίας 79 στην Αθήνα. Το τίμημα ανήλθε σε 715.000 ευρώ, επιτρέποντας στην εισηγμένη να εγγράψει κέρδος 23% σε σχέση με την τιμή κτήσης, η οποία είχε διαμορφωθεί σε 564.000 ευρώ, τον Απρίλιο του 2018. 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT